用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大抽獎 - 甲項跨區請問
go

大抽獎 - 甲項跨區請問 [複製鏈接]

請問一下大抽獎 - 甲項可選跨區學校, 教育署指引是佔該校10%學位

如果學生住在A區填A區學校,跟學生住B區填A區學校, 去抽依10%學位, 是否都一樣機會率?因爲甲項也可選同區學校。
是否先抽完甲項再抽乙項?

因爲同區心儀的學校沒有要1-1-1, 所以我想是否在甲項博下跨區學校
   8    0    0    0

edutm 發表於 14-12-3 13:42
請問一下大抽獎 - 甲項可選跨區學校, 教育署指引是佔該校10%學位

如果學生住在A區填A區學校,跟學生住B區 ...
甲部是不理你咩區, 只理你個NO.  是抽了甲再抽乙的, 不過甲入的樹會真係好細, 唔好存有希望. 不過亦不要浪費機會, 一定要填的

如果學生住在A區填A區學校,跟學生住B區填A區學校, 去抽依10%學位, 是否都一樣機會率? 係, 應該衹係睇你個隨機號決定先後

是否先抽完甲項再抽乙項? 係

醒目開學勳章

edutm 發表於 14-12-3 13:42

如果學生住在A區填A區學校,跟學生住B區 ...是否都一樣機會率?因爲甲項也可選同區學校。是否先抽完甲項再抽乙項?

正確!大家機會平等

正確!會抽完甲部再抽乙部

回覆:大抽獎 - 甲項跨區請問

如果我咁情況,是否直得博下?
其實係,我88網首選聖心,但因無讀過聖幼所以無得扣門,所以填三條一都無用,之前自行20分都已失敗。咁我想甲一試91網,大家點睇?
乙二會選同區三線學校作為安全網

醒目開學勳章 貢獻勳章

edutm 發表於 14-12-3 15:04
如果我咁情況,是否直得博下?
其實係,我88網首選聖心,但因無讀過聖幼所以無得扣門,所以填三條一都無用 ...

必須填第一志願嘅學校:聖心、沙官、陳元喜、迦密、白普理
次選:洗次雲、王賜豪,張煊昌  (你check返舊post,應該張煊昌可放第三,另外兩間唔得)
其餘幾間,你放邊間先就入邊間

所以如果你想乙二都係安全網,就要揀張煊昌或另外無提及嗰幾間

恐龍家

當然可以搏啦,始中都有10%的人中,只是你是否幸運兒啫。我都識人甲抽中St Jo (HK)

回覆 小曳人 的帖子

""必須填第一志願嘅學校:聖心、沙官、陳元喜、迦密、白普理
次選:洗次雲、王賜豪,張煊昌  (你check返舊post,應該張煊昌可放第三,另外兩間唔得)
其餘幾間,你放邊間先就入邊間

所以如果你想乙二都係安全網,就要揀張煊昌或另外無提及嗰幾間""

但今年情況有唔同, 大圍88網, 除了恩平和美林小學未能在網上得到自行結果資料, 有2間超收多過10位, 而每間學校都收生到自行上限, 而張煊昌去年開5班, 因課室問題, 今年只開4班; 反而白普理今年就可以開5班; 所以2015/16年度, 好難估邊間放第二都有機會入到, 我相信, 最起碼要等1月公佈每區小一申請人數再計機會率; 當然, 好明顯聖心和沙官小是放第一都未必入得到; 那間是第一必入也很難說

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2950812&extra=page%3D5
資料參考校網小學名稱自行收生超收預計統一派位學額
#3888聖母無玷聖心74 (50+24)1446
#3888沙田官立741151
#3888香港九龍塘基督教中華宣道會陳元喜小學60060
#3888迦密愛禮信小學50050
#3888循理會白普理基金循理小學63062
#3888東華三院冼次雲小學50050
#3888保良局王賜豪(田心谷)小學63062
#3888香港中文大學校友會聯會張煊昌學校50050
#3888東莞工商總會張煌偉小學50050

重有另一朋友甲抽中Maryknoll

引用:+本帖最後由+小曳人+於+14-12-3+15:16+編輯

原帖由 小曳人 於 14-12-03 發表
你講的乙部,我已諗好左乙一會放聖心。但依家講甲部跨區,反正我無得去聖心扣門,甲一依個位我是否去91網博下沙呂。
樓上講得對,今年88網D二三線學校自行都收爆,二線學校放乙二係咪仲入到真係唔樂觀。我最怕第二位守唔住就一直跌到最尾

edutm 發表於 14-12-3 16:36
你講的乙部,我已諗好左乙一會放聖心。但依家講甲部跨區,反正我無得去聖心扣門,甲一依個位我是否去91網博 ...
一呂甲部應只得4-5個位, 沙呂好D, 估計有7-8個位

小學名稱自行收生超收預計統一派位學額
浸信會呂明才751545
浸信會沙田圍呂明才78372

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+14-12-03+發表本帖

原帖由 edutm 於 14-12-03 發表
你講的乙部,我已諗好左乙一會放聖心。但依家講甲部跨區,反正我無得去聖心扣門,甲一依個位我是否去91網博 ...
你跟我填,最多去到第三,無話最尾!只要你唔好放哂—線学校响頭

恐龍家

想請教

1.  美林、張煌偉、禧年恩平應該點排?
2.  如乙一選聖小,其他大熱應該放曬尾尾定中間?

謝謝!

回覆 您好媽 的帖子

1.  美林、張煌偉、禧年恩平應該點排?

這3間, 在88網不是熱門學校, 受歡迎程度: 張煌偉> 美林> 禧年恩平

可參考去年大抽奬數據:

學校名稱派位學位總數自行分配學位學額留班位暫定統一派位學額
上限
聖母無玷聖心學校15075546
香港九龍塘基督教中華宣道會陳元喜小學12060453
迦密愛禮信小學10050446
沙田官立小學12563558
循理會白普理基金循理小學10050450
東華三院冼次雲小學10050450
保良局王賜豪(田心谷)小學10050455
香港中文大學校友會聯會張煊昌學校10050462
東莞工商總會張煌偉小學10050476
循理會美林小學10050479
九龍城浸信會禧年(恩平)小學10050488

2.  如乙一選聖小,其他大熱應該放曬尾尾定中間?

要睇要唔要駁叩門, 或者其他心儀學校對叩門有沒有要求, 如陳元喜是沒要求, 任何人都可以申請考叩門試, 沙官小就要111

您好媽  謝謝!  發表於 14-12-4 12:00

醒目開學勳章 貢獻勳章

您好媽 發表於 14-12-3 23:48
想請教

如乙一選聖小,其他大熱應該放曬尾尾定中間?
你放邊,甚至唔填都一樣,無關係

您好媽  謝謝!  發表於 14-12-4 12:00
恐龍家

聖小吾得 其他對我來説分別不大。 禧年會放最尾

聖母無玷聖心學校        150        75        5        46

是否有錯? 150-75-5 = 46?

edutm 發表於 14-12-4 10:33
聖母無玷聖心學校        150        75        5        46

是否有錯? 150-75-5 = 46?

學位總數應該係120,不是150。但學校每班最多可收33人,即總學位上限為132個。

se6b03 發表於 14-12-4 10:37
學位總數應該係120,不是150。但學校每班最多可收33人,即總學位上限為132個。 ...
但如果係120, 得4班, 咁留班位應只可扣4個, 唔係5個了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

‹ 上一主題|下一主題