用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田崇真vs 沙田聖公會林裘謀中學
樓主: msllau
go

沙田崇真vs 沙田聖公會林裘謀中學 [複製鏈接]

fatman69 發表於 14-12-11 12:22
法例係吾可以迫學生退學,但係多年升吾到班已玩死你,變相迫走。

咁無辦法, 家長選校前要想清楚, 好彩TST唔合格都俾升班, 大把同學主科唔合格都照升, 學校話係"試升"囉.

fatman69 發表於 14-12-10 23:01
若是一間實力小學頭十,理應本區任何中學都會收。不計直資神校,自行1.曾記,2.沙祟或沙培。頭十好大機會已 ...
想請教一下,怎樣的小學才算有實力?因小朋友就讀一間算是88網一線尾的小學,不知沙田三區 (91網太多有實力的學校) 來說會不會已經算沒實力
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:fatman69+發表於+14-12-11+12:22+法

原帖由 October. 於 14-12-11 發表
咁無辦法, 家長選校前要想清楚, 好彩TST唔合格都俾升班, 大把同學主科唔合格都照升, 學校話係"試升"囉.

...
所以B1尾的同學放TST行頭要三思,抽到要有信心讀到先得。

引用:Quote:fatman69+發表於+14-12-10+23:01+若

原帖由 MASAYA 於 14-12-11 發表
想請教一下,怎樣的小學才算有實力?因小朋友就讀一間算是88網一線尾的小學,不知沙田三區 (91網太多有實力 ...
以平均而言,1/3人入英中是正常的。
以我標準,有一半人以上升英中便算有實力的小學。

MASAYA  明白,謝謝你的解答   發表於 14-12-11 13:08

回覆 ftstonehk 的帖子

Model answer?

沙祟競爭激烈.
校舍新,位置好,交通方便,成績優良,無得輸.
我無報(因為太勁啦!)只是站在家長學生角度分析.

‹ 上一主題|下一主題