用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收得你 = 讀得到 (?)
樓主: erniewellie
go

收得你 = 讀得到 (?)

little_yolky 發表於 14-12-2 12:23
如果家長無準備跟, 等小朋友順其自然的話, 乜校都未必跟得上.

對號入座?

你講笑咩, 咁活躍, 邊個會信你無跟, 睇下跟多跟少姐.
唔跟的話, 老師會搵你傾下計的.
我兩個都係學卷幼稚園, 諗住打好左個底等佢地順其自然, 結果上到小學都被逼跟.
大女中學就無跟, 結果...

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

palmchristy 發表於 14-12-2 12:31
對號入座?

你講笑咩, 咁活躍, 邊個會信你無跟, 睇下跟多跟少姐.
我小一時真係無跟, 呢間學校老師好nice, 唔會煩家長, 佢哋會自己搞掂。

不過, 升上小二明顯地深咗、嚴咗, 囡囡主動要求我跟下, 我依家好不滿, 點解要我跟測考, 我好忙的

little_yolky 發表於 14-12-2 12:42
我小一時真係無跟, 呢間學校老師好nice, 唔會煩家長, 佢哋會自己搞掂。

你可以堅持唔跟的, 睇下點.

little_yolky  中文背默得61分  發表於 14-12-2 14:59

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

引用:Quote:chok0925+發表於+14-12-1+22:17+謝謝

原帖由 palmchristy 於 14-12-01 發表
唔駛客氣. 講多一句.  讀一些在學術上有要求的學校, 你會識到一群同樣有要求的家長, 於是你的視野會循著這 ...
我都發覺好難取平衡點

引用:Quote:little_yolky+發表於+14-12-2+12:42+

原帖由 palmchristy 於 14-12-02 發表
你可以堅持唔跟的, 睇下點.
唔跟唔跟還要跟,我個小三,今年都忍唔住,於是順帶連個細的都跟埋,你上左岸,好羨慕!!

marcuscyrus 發表於 14-12-2 13:10
唔跟唔跟還要跟,我個小三,今年都忍唔住,於是順帶連個細的都跟埋,你上左岸,好羨慕!!

...

舊同學仔!

你話上岸, 我話入左深淵至真... 小一當時都無乜功課, 或者自修堂做晒, 好輕鬆.  呢兩年功課勁多. 好似尋晚小妹子做左兩個鐘功課, 做到無心機. 琴同長笛又照要練照考, 學校又無樂團無得玩, 佢真係有D唔開心. 響愉快學習呢個前題下, 真係好懷念以往的生活.

曾經諗住唔洗跟, 但係又見到佢真係會懶散, 又抵唔住頸跟下.

引用:Quote:marcuscyrus+發表於+14-12-2+13:10+

舊同學仔!

你話上岸, 我話入左深淵至真... 小一當時都無乜功課, 或者自修堂做晒, 好輕鬆.  呢 ...
我諗三年班真係間間都忘,check pm pls

palmchristy 發表於 14-12-2 13:23
舊同學仔!

你話上岸, 我話入左深淵至真... 小一當時都無乜功課, 或者自修堂做晒, 好輕鬆.  呢 ...
咁你果個都係唔跟會懶散, 只要keep住佢唔懶散就得, 最慘我果個唔係懶散, 係旦散, 佢真係唔識

little_yolky 發表於 14-12-2 15:02
咁你果個都係唔跟會懶散, 只要keep住佢唔懶散就得, 最慘我果個唔係懶散, 係旦散, 佢真係唔識  ...
我件小傻豬間中都有唔識架, 都唔明點解會咁.

引用:Quote:palmchristy+發表於+14-12-2+13:23+

引用:Quote:little_yolky+發表於+14-12-2+15:02+

我件小傻豬間中都有唔識架, 都唔明點解會咁.
我那個更衰,次次話識哂,但careless mistakes多到暈

marcuscyrus 發表於 14-12-2 16:24
我那個更衰,次次話識哂,但careless mistakes多到暈

有careless mistakes唔緊要, 最緊要早D知, 唔好響考試時才出現...

引用:Quote:marcuscyrus+發表於+14-12-2+16:24+

有careless mistakes唔緊要, 最緊要早D知, 唔好響考試時才出現...
考試我睇唔到佢錯咩先慘

marcuscyrus 發表於 14-12-2 16:41
考試我睇唔到佢錯咩先慘

係喎. 唯有問返佢啦.

收妳才讀得到,唔收妳就讀唔到,冇錯呀!
講笑輕鬆下唔好嬲

引用:吾讀過有時真系唔知。不過我都擔心小孩如果

原帖由 vin2009 於 14-12-01 發表
吾讀過有時真系唔知。不過我都擔心小孩如果選德雅會辛苦,影響學習興趣,所以不會去註冊了。 ...
唔讀過係唔知,讀過先知已太遲!

nekoneko79  形容得好正!  發表於 14-12-4 10:22

palmchristy 發表於 14-12-2 13:23
舊同學仔!

Wow! 同時考琴同長笛!  勁!  介意透露考幾多級嗎?  你女兒一定對音樂很有興趣了.   每日要練兩種樂器, 還有時間其他課外活動嗎?  

引用:+本帖最後由+erniewellie+於+14-12-1+20:03

原帖由 erniewellie 於 14-12-01 發表

當有家長問 aaa vs bbb 時,其一常見意見是「收得你就不 ...
我覺得係。以我仔學校為例,三輪面試揀過,現在小二,眼見同學仔程度相約,一個可能英文叻,一個中文叻,一個數學等等,測考成績雖則總有高低分,但其實好接近,平均分差零點幾可以差幾十排名,即是說就算排百幾(out of 150), 也是90分以上。所以,如你放開名次,「收得你=讀得到」。但無可否認,除了小朋友資質高,家長都會跟溫書的。

請问你地提及嘅係边d 名校?

引用:Quote:原帖由+erniewellie+於+14-12-01+發

原帖由 hadwinboy 於 14-12-02 發表
我覺得係。以我仔學校為例,三輪面試揀過,現在小二,眼見同學仔程度相約,一個可能英文叻,一個中文叻,一 ...
咁咪有大壓力囉,會嗎? 同學們在校都讀得開心嗎?