用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收得你 = 讀得到 (?)
go

收得你 = 讀得到 (?)

當有家長問 aaa vs bbb 時,其一常見意見是「收得你就不用擔心跟不到」

真的嗎?
我想這不是信不信任小朋友能力的問題,而是但一班人總有同學考得前有人考得後,加上家長能支援的各不同,到最後影響小朋友自信心就不妥了 ...

利申:小朋友已讀小一,可能今年事不關己才能慢慢反思

引用:+本帖最後由+erniewellie+於+14-12-1+20:03

原帖由 erniewellie 於 14-12-01 發表

當有家長問 aaa vs bbb 時,其一常見意見是「收得你就不 ...
我不認同收得你 = 讀得到,睇下年年德雅都有讀吾店跟吾上好辛苦而轉校就知(當然也有些是太叻考到津少如maryknoll或更名學校如培正而走)

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

如果家長無準備跟, 等小朋友順其自然的話, 乜校都未必跟得上.

入得好學校, 最好在幼稚園最後一年培養良好學習習慣, 以及閱讀興趣和能力. 咁就無往而不利.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆:收得你 = 讀得到 (?)

插下咀,想請教一下,係咪比小朋友讀著重學術多啲既幼稚園好呢?

當然自己都會教會跟小朋友,因為我小朋友係龍b,好驚小一選校,而黎緊會收到幼稚園結果,因為我學券同無學券、半龍我都有報。

我怕自己㨂錯,希望你地有經驗可以指教下。

回覆:收得你 = 讀得到 (

吾讀過有時真系唔知。不過我都擔心小孩如果選德雅會辛苦,影響學習興趣,所以不會去註冊了。

chok0925 發表於 14-12-1 20:23
插下咀,想請教一下,係咪比小朋友讀著重學術多啲既幼稚園好呢?

當然自己都會教會跟小朋友,因為 ...
到小學雜談看看, 就會見到有家長講小一測考出問題, 主要源於家長沒心理準備跟小一的功課默書測考, 更沒有在小一前打好基礎.
幼稚園不是必須學術好, 但學術好的學校, 讓小朋友預先習慣小學學習模式, 小朋友自然會較有優勢.

我兩個囡都在愉快學習多活動的幼稚園就讀, 後來升上私小, 要辛苦一個學期習慣模式. 跟著就沒問題.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆:SaBB 的帖子

説得對,我們便是失敗的例子。
小—才發現有問題,有讀寫障礙,在傳統兼教快教深的小學實在辛苦!

little_yolky  真係辛苦你了  發表於 14-12-2 12:18
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

收得你就不用擔心跟不到

XXXXXXX

我覺得網友咁講,是勸家長不要憂慮太多而已。

唔讀,唔嘗試,永完都唔知得唔得。

個人覺得,升小一,只有五、六歲,考到或考不到甚麼小學,與未來長遠的學習路途比較,毋須太介懷。

回覆 vin2009 的帖子

德雅唔係想像中咁恐怖, 小女當年屋村有學卷幼稚園, K3下學期先開始中英默書 3, 2句, 次數5隻手指數得哂! 我亦沒有升小前幫阿女操補充, 尚算順利過度! 要相信老師有方法教導小朋友!

德雅只有3考, 比好多津校舒服!

醒目開學勳章 貢獻勳章

當然,呢句嘢一定唔係100%成立,要有其他condition
e.g. 家長跟貼學校進度
但學校响咁多應考者當中選中你,自然係因為學校睇中小朋友某方面特質,認為適合,而呢句說話可以改成:學校都覺得你適合,唔駛擔心太多
恐龍家

其實有好多學校都系教深半年到一年,我只是怕孩子失去學習興趣,所以選擇另外一間更適合她的學校,和哥哥一起讀同一學校。有些學校小一教小二嘅野,其實有必要嗎?現在哥哥有時間去閱讀,有時間玩兩樣球類活動。我覺得身心健康都好重要看大家想為孩子選擇過怎樣的小學生活。

引用:Quote:chok0925+發表於+14-12-1+20:23+插下

原帖由 palmchristy 於 14-12-01 發表
到小學雜談看看, 就會見到有家長講小一測考出問題, 主要源於家長沒心理準備跟小一的功課默書測考, 更沒有在 ...
謝謝你

也為之讀得上,亦是一個問題,間間學校都無可避免有人包尾,有d學校初小平均分9字頭,都係中下游。但講到被勸喻留班、逼走,其實一級百幾人,都係幾個....

如果家長覺得小朋友適合,可以有足夠支持,有吾介意名次,咁其實這句說話某程度都啱。

chok0925 發表於 14-12-1 22:17
謝謝你
唔駛客氣. 講多一句.  讀一些在學術上有要求的學校, 你會識到一群同樣有要求的家長, 於是你的視野會循著這個方向改變. 你會識得幫小朋友報一些音樂/朗誦等比賽, 同時你會更識得幫小朋友打好個底.
於是, 你小朋友也因此有較大機會上到心儀小學, 而且維持較好的成績上中學.

不過, 如果家長唔懂得節制, 會容易變得要求過高, 甚至變成怪獸家長, 咁小朋友就會好辛苦.

manmanchubb  totally agree  發表於 14-12-3 08:52
eggmama  Agree  發表於 14-12-2 15:43
IRK  well said  發表於 14-12-2 14:22

引用:Quote:chok0925+發表於+14-12-1+22:17+謝謝

唔駛客氣. 講多一句.  讀一些在學術上有要求的學校, 你會識到一群同樣有要求的家長, 於是你的視野會循著這 ...
絕對同意

引用:Quote:chok0925+發表於+14-12-1+22:17+謝謝

唔駛客氣. 講多一句.  讀一些在學術上有要求的學校, 你會識到一群同樣有要求的家長, 於是你的視野會循著這 ...
哈哈,哩個亦係我既憂慮其中一個,話無比較就呃人既,但真係要媽咪好清醒,唔好迷左落去不停push個小朋友,希望我唔會,多謝你既提點。

其實,無論點都好,一上小學,大人細路都要適應
深既幼稚園上,當然會快啲適應,但亦有家長因見細路跟到,就沾沾自喜,而"老本"用完,才發然原來自滿太早!
而輕鬆幼稚園,上小學,當然要用多啲時間去跟,但如家長早啲一齊努力,加上小一老師總有適應期比同學,慢慢,自然會習慣!

揀小學,除咗願小朋友本身適唔適合,都要睇家長有無時間同心理去接受,唔同情度既"挑戰"!

所以,收得你,你讀唔讀到;家長都要諗,你心理上,又係咪準備應付!?

引用:Quote:原帖由+erniewellie+於+14-12-01+發

原帖由 SaBB 於 14-12-01 發表
我不認同收得你 = 讀得到,睇下年年德雅都有讀吾店跟吾上好辛苦而轉校就知(當然也有些是太叻考到津少如mary ...
以前我讀培小時 通常係d男同學因性格問題坐吾定聽書……雖然課本追吾上但都冇人校……而且仲有機會升培中……所以我覺得有机會的話,要把握入左先

palmchristy 發表於 14-12-1 20:11
如果家長無準備跟, 等小朋友順其自然的話, 乜校都未必跟得上.

入得好學校, 最好在幼稚園最後一年培養良好 ...

你好似話緊我咁

我就係果啲學卷幼稚園+家長無跟+等小朋友順其自然=搵間hea學校俾佢, 只有老師努力