用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York k1 offer
樓主: meluvmeme
go

York k1 offer

引用:+本帖最後由+宏心+於+14-12-4+23:41+編輯+\

原帖由 宏心 於 14-12-04 發表

看來各位忠心死士誤解了我。由始至終,我只是批評某校長,為了 ...
每個人的感受唔同,我都聽過校長幾塲talk,但自己感覺偏向正面,無諗人地唔好野先。反而,校長曾經講過我地呢d細b,就係要比大b付出多3倍努力才可追到平手,雖然而家唔講得上成功,但現在考到更好的學校,總算為細b爭了口氣。所以,校長呢句鼓勵說話,我到而家仲深深記在心中,感激都黎唔切。

引用:+本帖最後由+宏心+於+14-12-4+23:41+編輯+\

看來各位忠心死士誤解了我。由始至終,我只是批評某校長,為了 ...
如果決定唔讀york。你都仲會click入呢個topic。仲寫咁大篇野。你都幾有心喎。

如果我們是忠心死士,你一定是「死不悔改」,一來你當初如不認為York是有質素的學校,為什麼你會選擇它而留位呢?二來最過份的是你收到其他offer之後就勁踩York,說什麼校長差,為什麼有捐幫之類,要知道所有要收費的幼稚園其實也是商業化,如不是你選些學卷吧!不要有SC offer 之後就無品地亂踩其他學校,行為實在很令人很討厭!

回覆 LedTV 的帖子

可唔可以比個FB LINK 我?

大家不放*宏心*的話在心,在文章中已經知道他只一面倒不滿校長....
但明顯地他只知道YORK的事情只是很少,睇和聽都有錯的地方......
本人亦感校長的說話很商業,覺得她在介紹會的說話有問題, 但不代表他辦學能力差.....因本人曾和她單獨傾談,聽出她對小朋友教育的上熱誠. 而在各方評價,雖然有好有壞,但在小朋友的教育上; 基本是完全正面的,不用多講!!
因可能有人以為入在SC就等於更上一層樓, 但都是一句所有學校都有優/缺點,
只是適不合適自己小朋友才最重要.......起碼我選擇了YORK 放棄了SC/SN....

引用:+本帖最後由+chungayu2+於+14-12-5+10:57+

原帖由 chungayu2 於 14-12-05 發表

大家不放*宏心*的話在心,在文章中已經知道他只一面倒不滿 ...
可否分享選york原因,真心聆聽。我自己掙扎了一段時間才決定放york,都好唔捨得,佢地係教得好好係真嘅

引用:Quote:原帖由+chungayu2+於+14-12-05+發表

原帖由 twk005 於 14-12-05 發表
可否分享選york原因,真心聆聽。我自己掙扎了一段時間才決定放york,都好唔捨得,佢地係教得好好係真嘅

...
你自己也說了其中幾個原因
1) 你個小朋友讀得好開心
2) York教到你個小朋友好叻
3) 校長其實好熱心教育,不嫌棄細B。

我真係唔明點解你咁都放棄York!

我諗 york 最唔好就係的確比其它學校貴...mouth:" />

SC 都係一間好學校, 而且價錢相對較平, 可以話性價比較高, 所以點解咁多人爭...正如小米同 iphone, 各有所好 (註: 本人用小米, 感覺良好 )

其實SC同YORK本地的費用真的差不多.
另我選YORK是用了許多資料去支持...包括:
-- SC 既行政部朋友/英國人老師/一位用家朋友
-- YORK 的兩位家長 分別是本地和國際的
最後我選YORK, 是因為想了解自己的小朋友能力範圍可以去到多少......

引用:Quote:原帖由+twk005+於+14-12-05+發表可否

原帖由 sweethearts 於 14-12-05 發表
你自己也說了其中幾個原因
1) 你個小朋友讀得好開心
2) York教到你個小朋友好叻
你講嘅都中哂我鍾意york的原因,當初收到sc offer,身邊個個都話揀sc啦唔駛諗,但我都未動搖,只係將封offer letter反覆看多次,封信又真係有哂家長想知的資料,佢地係細心d,一看便知行政高低,但我都未決定走,直到前日我打返學校問有關星期六興趣班事宜,個職員都無聽清楚我想問乜便答我: 係甘架喇,無辦法啦,hehehe,我都唔知佢he乜嘢。就係甘,我個心就開始遠離

引用:Quote:原帖由+宏心+於+14-12-03+發表我剛有

原帖由 dunbinex 於 14-12-04 發表
其實你唔鍾意可以唔報的,報左又踩!報黎做咩??間間學校都要收錢啦,人地都要做生意,哩個世界冇免費午餐的 ...
agree 其實每間學校都有長矩短处……何必讲到禁盡

回覆:York k1 offer

真係咩人都有,無品

引用:Quote:原帖由+cindy124+於+14-12-04+發表其

原帖由 721mom 於 14-12-04 發表
Agree with 呢位家長,so far D人不斷話好,但又冇實則例子,例如kv著重中文,啟思係開心學校等,so far st ...
我唸sc既好處唔止陳慧琳個仔咁敷淺吧? 兩間學校著重既野唔同,睇家長追求d咩啦