用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇左撇子小朋友成功改返用右手?
樓主: snoopy333
go

[其他] 有冇左撇子小朋友成功改返用右手? [複製鏈接]

回覆:snoopy333 的帖子

我個仔都是左手的,在2,3歳時因擔心教寫字不懂教,所以便教佢用右手執筆,用餐具等,到了4歲見職業治療師,給她的説話點醒了,她說:呀仔最叻用左手,點解要改變佢,將自己最叻的東西都發揮不到,用不到,不讚成咁做。至於寫字問題,從小教他唱筆順寫字便沒問題。現在呀9歳了,書字沒有問題,我覺得左手孩子真係有點小聰明的,將神賜給他的一切好好珍惜和運用

EMS 發表於 15-1-16 20:17
其實點解要改用右手呢?想想如果有人叫“右撇子”唔好用右手,只可用左手寫字,又會有乜感受?
我細個比人逼 ...

有父母支持真係好重要, 真替你開心. 但我就要面對自己老公同6299既責備, 佢地怪我點解唔由細就幫佢轉右手.

請問你小時候父母老師如何教你寫字?

FCC 發表於 15-1-17 10:16
我個仔都是左手的,在2,3歳時因擔心教寫字不懂教,所以便教佢用右手執筆,用餐具等,到了4歲見職業治療師 ...
我囝囝因為感統問題都要見職業治療師, 佢都建議我囝囝用返佢叻d果隻手.

引用:Quote:EMS+發表於+15-1-16+20:17+其實點解

原帖由 snoopy333 於 15-01-17 發表
有父母支持真係好重要, 真替你開心. 但我就要面對自己老公同6299既責備, 佢地怪我點解唔由細就幫佢轉右手. ...

我哋細個,父母點會好似而家咁,咁貼心教導功課……返到屋企只係自己寫字呢。
到而家做人阿媽,我呢個左撇子都唔係好識去捉住個仔右手學寫字,最後我咪一筆一筆寫出嚟叫個仔自己寫,佢而家大咗咪又係識寫字
你個小朋友都會好聰明,你唔駛worry寫字,佢都好易上手,只係其他人睇唔順眼,媽媽,加油!

回覆:有冇左撇子小朋友成功改返用右手

二個有l個返用,但冇返用聰明D

引用:Quote:EMS+發表於+15-1-16+20:17+其實點解

原帖由 snoopy333 於 15-01-17 發表
有父母支持真係好重要, 真替你開心. 但我就要面對自己老公同6299既責備, 佢地怪我點解唔由細就幫佢轉右手. ...
其實學寫字不用擔心喎,左手人只要學正確筆順,他們寫字好似每劃「隊」過去咁,因為我細佬是用左手的,其實同用右手沒大分別,只是你較難捉住佢手寫而已,其實開始識寫字,沒幾多機會你要捉住佢手寫!

brother4 發表於 15-1-18 08:42
二個有l個返用,但冇返用聰明D
你有經驗嗎?可否分享一下?

yannietimb 發表於 15-1-18 18:51
其實學寫字不用擔心喎,左手人只要學正確筆順,他們寫字好似每劃「隊」過去咁,因為我細佬是用左手的,其實 ...
請問你細佬學寫字會唔會比其他人困難d?

回覆:snoopy333 的帖子

唔算,太耐了,記得亞大小學己正常,但成績—般,到中學後較好成績,亞細由小學至中學改不了,小學最怕默書,常錯,因成績要補習老師,好彩老師都是同細一樣,咁教亞細用筆,看字因左右字倒轉寫

引用:Quote:yannietimb+發表於+15-1-18+18:51+其

原帖由 snoopy333 於 15-01-19 發表
請問你細佬學寫字會唔會比其他人困難d?
不覺他們學寫字時有什麼困難,其中一個是小學中學年年全級考第一的高材生!現在當上教師了!

‹ 上一主題|下一主題