用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇左撇子小朋友成功改返用右手?
go

[其他] 有冇左撇子小朋友成功改返用右手? [複製鏈接]

囝囝三歲, 食飯執筆習慣用左手。 但上幼稚園後老師及家人想佢轉右手。好煩惱。有人可分享下嗎?
   3    0    0    0

回覆:snoopy333 的帖子

問下職業治療師好d。我囡寫字用右手,但玩細小物件時候用左手

回覆:有冇左撇子小朋友成功改返用右手

順其自然啦……我就係果D左手改右手嘅,感覺就係怪怪地……

回覆 LivedLee 的帖子

多謝你既分享! 請問你囡囡幾大及幾時開始改用右手? 你覺得轉左後對佢學習寫字有咩影響?

回覆:有冇左撇子小朋友成功改返用右手

被改左手到右手的是我本人……我囡囡同囝囝而家兩隻手都用,無分主導手,不過覺得寫字、筷子就用右手,打波就多係左手……

無必要唔好轉,我老公係一個失敗例子,勉強去轉,影響埋腦部發展

5好轉, 5係左右手咁簡單, 同大腦有關. 逼佢用右手會辛苦好多.  如果你是右手, 逼你用左手你會點. 每寫一個字你都會想很久.

回覆 wan_sosin 的帖子

咁嚴重,可否講下有咩影響?

回覆 cocokan2004 的帖子

係我老公同佢家人想佢轉, 我都唔想 :(

引用:+本帖最後由+wan_sosin+於+14-12-2+16:40+

原帖由 wan_sosin 於 14-12-02 發表

無必要唔好轉,我老公係一個失敗例子,勉強去轉,影響埋腦部 ...
我老公話我聽,用左手時,成積好好,轉咗右手,讀書差晒,連我奶奶都話後悔要佢改!佢而家用右手寫字,但好醜樣!
用左手,即右腦發展比較好,要佢轉,即是勉強用無咁強嘅左腦,咁唔係影響發展係乜?

其实冇咁須要轉返右手,只係大部分有用右手,用左手既有唔正常,順其自然,我自己就係—個好例子,根本同其他人冇分别

回覆 鳩嗚 的帖子

多謝你既鼓勵! 請問是否你本人用左手? 小時候學習寫字有困難嗎?會否容易出現反轉寫字的問題? 家人教你寫字有冇難度?

我都係左手人,小時亞媽都迫我用返右手,但次次都自己轉返左手,個時老師都係亞媽順其自然,我又唔覺得有困難喎.....只係做英文抄寫隻手有污漕,反轉字寫同左手定左手無關,係讀寫問題,亞媽用右手搓我左手教,只係學寫字初期有點困難,之後都可以自己寫啦!但亦成功轉到右手列子,之後變左兩隻都寫到

我囡由出世到依家6歲,玩、食、自理能力,都是用左手。

不過,去上幼稚園,同畫畫堂時,老師教佢用右手埶筆,所以佢左右用會在唔同時而分配用,無問題。

其實要視乎人,個個人情況唔同。我之前都請教過專業人士,佢話有d人左敝子得嚟隻右手都ok,咁咪俾佢用右手寫字囉…始終寫中文字會方便好多 (英文反而無所謂)…但係,如果有d人勁左敝,你逼佢轉右手,就好可能對佢成長造成好多問題,寫得辛苦會放棄、減低自信、嚴重甚至可能有口吃。

至於鏡字,佢就話剛剛開始學寫字,都有可能出現鏡子情況,會有可能同讀寫混淆,但通常去到約K3,你就會睇到,佢係真讀寫問題定祇不過係因為用左手。

咁我剛開始學寫字時,都有俾佢試下用右手,但佢右手完全唔掂,所以都係用番左手算數。

回覆:有冇左撇子小朋友成功改返用右手?

我家族有好幾個左撇子,個個讀書都很不錯,除左寫字無咁靚,同食飯坐得迫時有機會撞到人,根本完全無問題,不明白個老師竟然會建議改右手,這樣是要小朋友違反自然,自問自己用右手,要用左手簡直就是非常難困!

回覆 keen 的帖子

多謝你既分享! 我仔在校試用右手差不多有4至5 個月, 佢右手係進步左, 但因職業治療師教我觀察佢平時用手既習慣, 我發現佢始終係用左手為主。而且佢只係因為老師要佢用佢先跟指示用右手, 佢根本唔想用, 我唔想再迫佢轉。

回覆 yannietimb 的帖子

其實最想囝囝轉右手係我老公同佢家人, 老師當然亦想佢轉因為咁樣佢教寫字會方便d。佢地唔明白用邊隻手係會影響好多野。

回覆:snoopy333 的帖子

其實點解要改用右手呢?想想如果有人叫“右撇子”唔好用右手,只可用左手寫字,又會有乜感受?
我細個比人逼某啲要用右手,覺得要做啲唔想做嘅嘢,有種力不從心感覺,好有挫敗感……又覺得用左手又無錯,點解成日比人話?好多謝當年爸媽支持我,無迫我咋
其實左撇子好多大個咗,用右手靈活度比“右撇子”用左手較好,可能一生總經歷過被迫用右手啦!
眼見身邊有啲(當然唔係個個)細個左撇子但大人要迫佢哋用右手寫字嘅人,讀書成績好似差啲,我記得有專家講過右腦發達嘅人要佢用無咁發達嘅左腦,會影響咗佢發展,事倍功半
樓主真係要好好想清楚

回覆 EMS 的帖子

至於字左右反轉……喺我記憶中我係無試過反轉寫字喎。左撇子係右腦比較發達,可能藝術方便比較強,曾經有本書講過,佢哋圖像比較強,好自然會用圖像記憶法去記嘢,其他左撇子就唔知,但我就係
‹ 上一主題|下一主題