用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

明慧國際班課程 [複製鏈接]

明慧國際班課程會否太深? 小朋友學習愉快嗎? 家中用廣東話, 可以明白老師講解嗎?多謝分享!
   3    0    0    0

回覆:明慧國際班課程

Follow...i wanna know too

其實小朋友係一張白紙,無話深唔深,不過要考慮一點係國際班有好多小朋友屋企都係講英文,如果自己是廣東話家庭,其實成績上可能會有影響。我囡依家讀k2國際班,k1上學期家長日時,老師話佢英文算中間,叫我要一星期抽一日,全日連係屋企都要佢講英文,之後我同佢係出面再上 phonics,又同佢溫書,下學期終於有進步獎。

我囡之前 pn 係上本地班的,明顯係佢會講得多啲係學校學咗咩,轉國際之後係要時間去適應﹗不過明慧國際班的英文真是教得好﹗

引用:其實小朋友係一張白紙,無話深唔深,不過要

原帖由 Athenachiu 於 14-12-09 發表
其實小朋友係一張白紙,無話深唔深,不過要考慮一點係國際班有好多小朋友屋企都係講英文,如果自己是廣東話 ...
我諗係個個人唔同,要睇番小朋友是否主動型!我女N1 喺本地課程嗰邊,K1之後轉國際部到依家K3! 我家只講廣東話,工人也只講廣東話!初時轉國際部,要点時間適應,但可能她喜歡與人溝通!所以好快跟得上!K1獲得優異生,K2獲得東區幼稚園模範生,今年K3,可能因為有双語的優勢,已考到心儀直資小學!唔係擦鞋學校,佢哋雖然學費不平,但真係物有所值!

引用:Quote:原帖由+Athenachiu+於+14-12-09+發表

原帖由 CHUNGMIU 於 14-12-10 發表
我諗係個個人唔同,要睇番小朋友是否主動型!我女N1 喺本地課程嗰邊,K1之後轉國際部到依家K3! 我家只講廣 ...
想問點樣由PN 本地班轉K1國際班?幾時會有結果?我寫咗信,但未有消息~
謝謝!

引用:其實小朋友係一張白紙,無話深唔深,不過要

原帖由 Athenachiu 於 14-12-09 發表
其實小朋友係一張白紙,無話深唔深,不過要考慮一點係國際班有好多小朋友屋企都係講英文,如果自己是廣東話 ...
想問點樣由PN 本地班轉K1國際班?幾時會有結果?我寫咗信,但未有消息~ 謝謝!

回覆:小貓1124 的帖子

都係寫信,有位會收到通知

回覆 CHUNGMIU 的帖子

你小朋友好叻!!唔知係咪大部份小朋友都可以英文+PTH一般對答呢?

回覆:MiffyShe 的帖子

過獎嘞!其實小朋友學嘢好快!只要佢哋肯講,好快會適應!而且老師真係唔錯!我女嘅普通話發音非常準!(我自己唔叻!係外人稱讚佢,話佢完全無廣東話口音)

引用:過獎嘞!其實小朋友學嘢好快!只要佢哋肯講

原帖由 CHUNGMIU 於 14-12-15 發表
過獎嘞!其實小朋友學嘢好快!只要佢哋肯講,好快會適應!而且老師真係唔錯!我女嘅普通話發音非常準!(我 ...
但英文方面我有保留。不少同學仔仍持香港口音,而且文法不對。

引用:Quote:原帖由+Athenachiu+於+14-12-09+發表

原帖由 CHUNGMIU 於 14-12-10 發表
我諗係個個人唔同,要睇番小朋友是否主動型!我女N1 喺本地課程嗰邊,K1之後轉國際部到依家K3! 我家只講廣 ...

回覆:penn_2010 的帖子

佢哋咁細,暫時文化不對唔梗要!我外國嘅鬼佬妹夫認為,佢肯主動同人溝通,不怕面對外藉人對話,已經非常好!最梗要對方明白,英文文化可以慢慢學!

引用:佢哋咁細,暫時文化不對唔梗要!我外國嘅鬼

原帖由 CHUNGMIU 於 14-12-16 發表
佢哋咁細,暫時文化不對唔梗要!我外國嘅鬼佬妹夫認為,佢肯主動同人溝通,不怕面對外藉人對話,已經非常好 ...
有了香港口音,之後好難改,除非不久將來去外國讀書。文法不對代表小朋友未能成為native speaker, 將來要靠讀書。如果你對英文要求不高,明慧國際還可以,因為出來的,是識講少少香港口音英文的本地小朋友。但唔好期望明慧可以訓練到小朋友好似一般國際學校咁,英文log log 聲。

回覆 penn_2010 的帖子

點解日日Net都會香港口音?

引用:回覆+penn_2010+的帖子 點解日日Net都會香

原帖由 MiffyShe 於 14-12-16 發表
回覆 penn_2010 的帖子

點解日日Net都會香港口音?
因為英文是第二語言。

引用:Quote:原帖由+MiffyShe+於+14-12-16+發表回

原帖由 penn_2010 於 14-12-17 發表
因為英文是第二語言。
咁邊間學D英文會好D?

回覆:明慧國際班課程

我都想講下,我仔仔今日讀完N班,9月升K1,依一年黎,仔仔學既英文發音好準,其實我地成家都唔會用英文溝通,因為我地英文都唔叻

引用:我都想講下,我仔仔今日讀完N班,9月升K1,

原帖由 ling1107 於 15-08-01 發表
我都想講下,我仔仔今日讀完N班,9月升K1,依一年黎,仔仔學既英文發音好準,其實我地成家都唔會用英文溝通 ...
Hi, 請問今年小朋友K1如果報其他kinder去了那些幼稚園?thx

引用:Quote:原帖由+ling1107+於+15-08-01+發表我

原帖由 Julybabe 於 15-08-07 發表
Hi, 請問今年小朋友K1如果報其他kinder去了那些幼稚園?thx
你指其他人?咁我唔太清楚,我自己仔仔就原校升

引用:Quote:原帖由+Julybabe+於+15-08-07+發表Hi

原帖由 ling1107 於 15-08-09 發表
你指其他人?咁我唔太清楚,我自己仔仔就原校升
Oic.. yes want to know kids who 不是原校直升通常去邊橱…

‹ 上一主題|下一主題