用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學并移民
go

留學并移民

我計劃將小女送到外國去讀大學,讀完後,我不想她回港了,但我對國外情況不了解,所以想請教各位,在國外大學畢業後,例如加拿大,拿綠卡容易嗎?

每個國家情況不同,我只知道英國好難,可能是英語國家中最難。

唔該晒。

回覆 Tomchan 的帖子

我都有咁既打算, 所以最近做了一些research, 如Canada, USA..只要你讀完後在當地找到工作, 當然不是那些餐館, 清潔等工作, 你就可留下來, 到住滿年期, 就可申請居留...這兩個地方我也有親友在, 是他們話我知的....至於英國, 有朋友的兒子正在讀, 根據現行法制, 她說只要讀滿十年書+找到工作, 一樣可申居留...

如有錯, 請大家指教.!

聽朋友講英國好似需要有當地人擔保,朋友女兒在英國完成大學,並且找到工作,但找不到人擔保,所以要回港工作,有錯請更正

scso 發表於 14-12-1 16:05
聽朋友講英國好似需要有當地人擔保,朋友女兒在英國完成大學,並且找到工作,但找不到人擔保,所以要回港工 ...
反而想問,英國大學的一些sandwich學位課程,year 3 在大學協助下於當地或外地(歐盟國家)找到實習工作後,是否也須要自行找擔保人作擔保,還是大學會為學生作擔保?或根本沒有這須要呢?

回覆:留學并移民

如無記錯,澳洲同加拿大大學畢業後可留下一或2年找工作,英國無此安排

回覆 poonseelai 的帖子

多謝各位賜教,正所謂:人無遠慮,必有近憂。看到今時香港的社會現象,我真不想下一代在這樣環境下生活,起碼,我地系人,唔系豬,唔系狗,我地要有有獨立思考,要有人的尊嚴,無可否認,我系中國人,但我精神上的祖國決不是這裡囉。

引用:回覆+poonseelai+的帖子 多謝各位賜教,正

原帖由 Tomchan 於 14-12-07 發表

多謝各位賜教,正所謂:人無遠慮,必有近憂。看到今時香港的社會現象,我真不想下 ...
是否移民由子女自己決定,但有機會希望他們出外見識一下外面的世界

引用:回覆+poonseelai+的帖子 多謝各位賜教,正

原帖由 Tomchan 於 14-12-07 發表

多謝各位賜教,正所謂:人無遠慮,必有近憂。看到今時香港的社會現象,我真不想下 ...
我同意, 所以為咗仔女同佢地既下一待真係考慮移民

如果打算移民,就不要讀本地學校了,最好早些送去外國,中三去都太遲。

容許大學生畢業後留低工作,和移民是兩回事。
移民政策亦可以改。
兒孫自有兒孫福,到時看形勢才能再說。

熱血勳章

在多數地方,外國人能​夠長期在那裡工作,都​可以順利入藉當地,最​難的應該是日本和中國​。

回覆:scso 的帖子

需不需要擔保人我不清楚,但佢可以問下相熟同學、甚至lecturer、教授可否做擔保。
或任何當地朋友。
我喺英國時認識好幾個日本人,個個唔想返日本。其中3個dum下dum下就10年,可以拿residency。(唔係嫁英國人那種入籍法。)

我相信找當地擔保人好容易。已經住左好幾年的話,點都有D當地朋友掛。
亦可以請果間公司做擔保,幫佢申請work permit。

咁剛大學畢業在英國揾工難嗎? 大多數顧主肯擔保做working visa嗎?

我識好多個以前係英國的同學,都無返過香港,也入到藉。㒲,但佢地真係溶入晒去英國人的fd 到,好少再同中國人一齊。

回覆:samsam123321 的帖子

正常喎!移民就要容入當地社會,唔好似D中(国)人咁,淨係要人包容佢地,會令當地社會討厭。

唉, 到我女女讀大學時, 英國既移民政策又唔知改成點啦.....

回覆:123BB 的帖子

我想留在英國工作要看大學讀的科目,去年二個朋友女兒持英國護照讀名牌大學商科文科由畢業留在英國揾工至聖誕節都在英國找不到工作,結果返回香港才找到銀行工。

回覆:skIII 的帖子

北歐難、德國唔易。