用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有需要報讀小一面試班嗎?
樓主: Goodway
go

有需要報讀小一面試班嗎?   [複製鏈接]

回覆:有需要報讀小一面試班嗎?

很想分享今日經歷。阿仔唔係外向小朋友,但平時在學校和中文班都可以坐著在其他人面前講故事,通常之前有準備。今日係面試班,係無通知下叫佢站著在班上表演,叫你求其唱首歌或講個故事。我在外面見到佢好緊張,雙手抓著衣服,但老師只是不斷要求佢把手放好。放學時佢向著天花板講再見,又比老師在全班面前糾正佢!放學時佢已強忍淚水!老師都唔理佢。我唔會再返去了

回覆:有需要報讀小一面試班嗎?

另外,面試班有做的講錯處和排咭講故事,我仔在另一班比語言治療師都有做,但方法真係差好遠。面試班只係教你用佢方法用完整句子講,但語言班係教小朋友個thinking framework , 佢會要求完整句子但更著重小朋友思考和其他人的interaction. 真係professional好多

Iamadc: 能否透露是那間中心?

引用:其實每年都有好多家長去討論依個問題,我以

原帖由 adaandava 於 15-07-28 發表
其實每年都有好多家長去討論依個問題,我以過來人身份分享:我有兩個囡囡,大囡今年小一了。兩年前都好似各 ...
可否pm 我面試班邊度讀?

回覆 iamadc 的帖子

又咁講,話曬言語治療都係治療,必須要仔細根治,同task orientated 0既面試訓練方向唔同。

iamadc 發表於 15-7-31 00:09
另外,面試班有做的講錯處和排咭講故事,我仔在另一班比語言治療師都有做,但方法真係差好遠。面試班只係教 ...
你好, 我反而好想知你仔仔的語言治療師資料, 我仔講野好高音, 特別係緊張的時候, 我都想問d尊家意見

引用:Iamadc:+能否透露是那間中心?

原帖由 joywng 於 15-07-31 發表
Iamadc: 能否透露是那間中心?
名唔係道闘!我有朋友在讀,佢地okay. 始終一些面試班就係精讀,要你小朋友短時間做到佢要求。我們讀過學校搞的另一個面試班,係hea, 但基本面試要求都有教到,小朋友樂意去。所以總結係小心選擇,有乜唔對路就drop

有冇Jolly Jupiter 面試班用家分享?

引用:回覆+iamadc+的帖子 又咁講,話曬言語治療

原帖由 Lam3Tai 於 15-07-31 發表
回覆 iamadc 的帖子

又咁講,話曬言語治療都係治療,必須要仔細根治,同task orientated 0既面試訓練方向 ...
雖然係治療師教,但上課的都不是speech delay, 不是治療,係以專業角度幫小朋友表達得好d. 佢用的教材,上網看過那些教材,套套都幾百元,同面試班那些photo copy 無得比!

引用:Quote:原帖由+Lam3Tai+於+15-07-31+發表回

原帖由 iamadc 於 15-07-31 發表
雖然係治療師教,但上課的都不是speech delay, 不是治療,係以專業角度幫小朋友表達得好d. 佢用的教材,上 ...
Pls pm me. Thanks !!

回覆:fa_chan 的帖子

我覺得有用。好似我地見工面試前都要有準備。小朋友唔識點去準備,就比人教。但如果家人有時間,其實可以買書自己同佢操

回覆:Goodway 的帖子

千祈唔好報太子的蔗渣亮語言訓練和喇沙利道的小X士,唔老實。

引用:千祈唔好報太子的蔗渣亮語言訓練和喇沙利道

原帖由 beagoodman 於 15-08-02 發表
點唔老實?面試班常要孩子笑咪咪,會唔會
假左d?佢開心自然會笑,佢緊張好正常,要自己去面對陌生老師!

回覆:hell_hell_ 的帖子

可否pm我多人join 果間面試班 , million thanks !

beagoodman 發表於 15-8-2 08:36
小x士都算薄有名氣,点唔老實法?

回覆:Goodway 的帖子

大約幾錢丫

回覆:ok3 的帖子

問佢實際一班幾多人,經常支吾以對,或報細數,一個老師同時兼顧同一時間超過一班,所以不是一直在同一課室,同時在兩個或多個房穿梭,老唔老實?家長只能門外守候,看不到穿梭班房的情況,造就取巧

引用:Quote:原帖由+beagoodman+於+15-08-02+發表

原帖由 iamadc 於 15-08-02 發表
點唔老實?面試班常要孩子笑咪咪,會唔會
假左d?佢開心自然會笑,佢緊張好正常,要自己去面對陌生老師!

...
連所謂老師都唔知自己要教乜,竟然問家長:你想我今日講乜?一開波叫人買本佢好貴的書本,但上課無乜點用到,章程內容又唔跟,面試技巧無教過。有家長不滿,佢自知理虧,退款了事。

回覆:adaandava 的帖子

可pm間centre資料比我嗎?謝謝

‹ 上一主題|下一主題