用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有需要報讀小一面試班嗎?
樓主: Goodway
go

有需要報讀小一面試班嗎?  

引用:有D用嘅,不過唔使參加一年制果D,俾小朋友

原帖由 bubuG 於 15-03-01 發表
有D用嘅,不過唔使參加一年制果D,俾小朋友接觸下陌生老師和陌生小孩冇壞吖。我覺得始終係小朋友本身性格適 ...
同意。

參加3個月至半年果種已經可以。

担白說,點會完全冇用,只是不要天真地把效用無極放大。家長跟唔足,上足一年都冇用。

回覆:有需要報讀小一面試班嗎

識得對小兄弟讀KV, 兩人都有上面試班。

大哥考小一所向無敵,考乜都收,除咗coed

細佬就全軍覆沒。

問佢阿媽,佢話面試班是有用的。

回覆:siden 的帖子

十分同意

回覆:有需要報讀小一面試班嗎?

未唸掂,因為過唔到自己,幼稚園讀面試班?不過,就算唔讀,都要教小朋友點様答唔識的題目!

Lam3Tai    發表於 15-3-2 12:55

一樣,考小學要面試班,都係過唔到自己。會自己同小朋友努力下,順便建立更好關係。始終明白,interview係天時、地利、人和。

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-03-01+發表有D用

原帖由 siden 於 15-03-02 發表
同意。

參加3個月至半年果種已經可以。
係Lu, 如果真是冇用,有D幼稚園點會自己開班教吖。

adaandava 發表於 15-1-23 12:50
我有兩個囡囡,大囡係大b,細囡係細b,大囡同細囡既分別就係性格外內向同吸收能力強弱。我大囡今年k3,回想 ...

我囡今年K2, 可否PM面試班資料給我. Thanks!

醒目開學勳章

回覆:hell_hell_ 的帖子

可否pm我面試班資料?謝謝

引用:有報考到好成績:有用 有報考唔到:無用 無

原帖由 chansiub 於 14-12-06 發表
有報考到好成績:有用
有報考唔到:無用
無報考到好成績:無用
Agree

引用:到細個個,間centre+有上課訓練,有每堂評

原帖由 hell_hell_ 於 14-11-30 發表
到細個個,間centre 有上課訓練,有每堂評語同每周功課,亦有talk 比家長,提醒要注意地方,起初都覺得有些 ...
我想要你細個個小朋友的面試班資料呀,可以pm給我嗎?thanks

我覺得沒需要.
識人上年用萬幾蚊讀小一面試班. 考十幾間小學, 零offer.

回覆:有需要報讀小一面試班嗎?

同揾補習一樣,你自己有時間教,不用外補;子女天資聰穎,不用外補;平常上課專心聽教,不用外補;以上皆不是,可能要補補;以上皆是但都係唔安心,有多餘錢的即管去補吧!

引用:我覺得沒需要.識人上年用萬幾蚊讀小一面試

原帖由 BabyKD 於 15-03-04 發表
我覺得沒需要.
識人上年用萬幾蚊讀小一面試班. 考十幾間小學, 零offer.

識人有讀入神校,識人無讀都入神校; 識人有讀零 offer, 識人無讀都係零 offer。 面試班呢家嘢,信者得救 。 以上皆為名幼生  

我有比兩個囡囡讀,我亦有家長朋友冇比囡囡讀,買教材自己教,結果我地都有幾間學校收,所以冇時間自己教真係要諗諗比錢人教。

回覆:adaandava 的帖子

你好,想囡面試班資料,請pm資料給我,thx!

引用:心大心細,諗緊報唔報好?+深明報咗唔一定得

原帖由 Goodway 於 14-11-29 發表
心大心細,諗緊報唔報好? 深明報咗唔一定得,但唔報有怕唔夠競爭力

...
唔需要報。小朋友最緊要有禮貌已ok.
我小朋友都無報。

引用:我覺得應該要報,當年(今年剛升小一),+無報

原帖由 kinder.bb 於 14-11-29 發表
我覺得應該要報,當年(今年剛升小一), 無報,考直資私小全軍覆沒,有啲後悔。

...
如果家長覺得報左安心d就報,如無報又咁橋無學校收,家長會怪自己,依個心結好難解。