用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有需要報讀小一面試班嗎?
樓主: Goodway
go

有需要報讀小一面試班嗎?   [複製鏈接]

回覆:hell_hell_ 的帖子

如果對自己和仔女好有信心咪唔駛報!否則咪報嚟睇吓究竟出面嘅現實世界,你嘅對手喺咩層次,再衡量吓自己嘅仔女夠唔夠競爭力!邊方面弱再執吓!我見議去d大間d歷史悠久d多經驗嘅!老師上一、兩堂就可俾到好多有建設性嘅評語及提議!去大間嘅,一、二班馬喺晒度,你都心裡有數條路應該點行!

回覆:hell_hell_ 的帖子

請問可否pm間面試班資料俾我?唔該!

請問可否pm間面試班資料俾我?唔該!

回覆:有需要報讀小一面試班嗎

冇用

very helpful

引用:心大心細,諗緊報唔報好?+深明報咗唔一定得

原帖由 Goodway 於 14-11-29 發表
心大心細,諗緊報唔報好? 深明報咗唔一定得,但唔報有怕唔夠競爭力

...
唔需要。

引用:心大心細,諗緊報唔報好?+深明報咗唔一定得

原帖由 Goodway 於 14-11-29 發表
心大心細,諗緊報唔報好? 深明報咗唔一定得,但唔報有怕唔夠競爭力

...
小朋友做番自己, 最緊要有禮貌, 已經ok.
我個女無參加面試班,都有唔錯offers. 不過家長覺得有好過無, 如果因為無上面試班已咁橋又無offer,家長會怪自己,依個心結好難解。如果係咁就要上啦!

回覆:有需要報讀小一面試班嗎?

有報考到好成績:有用
有報考唔到:無用
無報考到好成績:無用
無報考唔到:後悔

有無用真係唔知。其實見過工都知係什麼一回事。都不是什麼技巧。係人夾人緣。

多謝大家意見~ 報唔報係一個問題; 報的話, 報邊間又係一個問題

引用:到細個個,間centre+有上課訓練,有每堂評

原帖由 hell_hell_ 於 14-11-30 發表
到細個個,間centre 有上課訓練,有每堂評語同每周功課,亦有talk 比家長,提醒要注意地方,起初都覺得有些 ...
Could u pls pm me what school?

我有兩個囡囡,大囡係大b,細囡係細b,大囡同細囡既分別就係性格外內向同吸收能力強弱。我大囡今年k3,回想番上年其實都好似各家長咁擔心讀唔讀好,但最後決定比呀囡參加短期課程,大囡讀左大概半年左右,我見到既進步係講野主動但有規矩(佢本身係個唔停口既孩子),禮貌上主動了say thank you(老師教她只講thank you,
因為會混淆多謝同唔該)同有耐性左好多好多(本身係零耐性的).見到有一次佢教呀妹寫字,感覺真感恩。到最後呀囡 有好幾個offer,德望都會考慮讀,不過都會想六月試下扣門,始終兩個小朋友讀番官津冇咁大負擔…

所以讀,某程度都有幫助,當攞料當什麼也好,唔選擇讀,父母就要多努力跟孩子練習,我同爸爸都要番工,所以冇得選擇。。。

回覆 Goodway 的帖子

1. 我覺得上面試班未必有用,老師有冇料、小朋友可以吸收有幾多,我有保留。2. 小朋友面試時表現大方、有信心、有禮才最重要。
3. 如果家長熟悉面試題目、形式又教導小朋友,我會留番d錢係屋企教。

選面試班學校和老師要好小心, 老師每次都話呀仔講的吾好, 所以亞仔好憎講故事, 到現在都不肯講.:

冇用

could you please PM the centre name ?
Thank you

引用:我覺得有用!我有兩個小朋友,兩個分別join

原帖由 hell_hell_ 於 14-11-30 發表
我覺得有用!我有兩個小朋友,兩個分別join 左不同centre 攪的小一面試班!大嘅join 了一間三年前新開的cen ...
可否PM你囡囡的面试班的資料给我!謝謝你

回覆:有需要報讀小一面試班嗎?

有D用嘅,不過唔使參加一年制果D,俾小朋友接觸下陌生老師和陌生小孩冇壞吖。我覺得始終係小朋友本身性格適唔適合玩小一這個遊戲重要D。

回覆:HappyCheerBaby 的帖子

無錯,但做家長嘅點可以熟悉面試題目呢,我有教仔點做排卡講故事,情境題之類,但又係唔係那回事呢,所以先心大心細

‹ 上一主題|下一主題