用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有需要報讀小一面試班嗎?
go

有需要報讀小一面試班嗎?   [複製鏈接]

心大心細,諗緊報唔報好? 深明報咗唔一定得,但唔報有怕唔夠競爭力

36    0    0    0

回覆:有需要報讀小一面試班嗎

我自己覺得有d用,但唔好依賴哂,當train模式同了解小朋友弱項,面試都好講不同因素影响結果。

No need ar

我覺得應該要報,當年(今年剛升小一), 無報,考直資私小全軍覆沒,有啲後悔。

引用:我自己覺得有d用,但唔好依賴哂,當train模

原帖由 CBabeY 於 14-11-29 發表
我自己覺得有d用,但唔好依賴哂,當train模式同了解小朋友弱項,面試都好講不同因素影响結果。

...
請問邊間好?

引用:Quote:原帖由+CBabeY+於+14-11-29+發表我自

原帖由 BBI 於 14-11-29 發表
請問邊間好?
邊間好,好難講,覺得小朋友要夾老師同教學方法,最好揀真正身邊朋友用過好介紹。

有咩學?

回覆:有需要報讀小一面試班嗎?

我覺得有用!我有兩個小朋友,兩個分別join 左不同centre 攪的小一面試班!大嘅join 了一間三年前新開的centre, 細個個join 了最多人join 個間。
先講大個個,可能centre 新開,只有好有限老師教,而每次放學d家長就排哂長龍問小朋友上課情況,注意地方,需要跟進地方,同埋按上課時提供資料替小朋友溫書。自問當時並沒有太多時間follow-up 小朋友。而最終小朋友入讀小學,深信憑佢自己實力。

到細個個,間centre 有上課訓練,有每堂評語同每周功課,亦有talk 比家長,提醒要注意地方,起初都覺得有些提點地方有點跨,不過後來發覺都真係有用,有好多資料,我都喺今次細個個考小一先知。而亦因為咁,我都用多左時間follow-up 面試班的功課及提點地方。而講到小朋友性格,大個個學術較好,但細個個較在意老師提點地方。所以我覺得......

引用:到細個個,間centre+有上課訓練,有每堂評

原帖由 hell_hell_ 於 14-11-30 發表
到細個個,間centre 有上課訓練,有每堂評語同每周功課,亦有talk 比家長,提醒要注意地方,起初都覺得有些 ...
可否pm我面試班資料?

我覺得join唔join呢類型雞精班,首先要睇你自己有沒有時間搜集資料,有方法、有效地及有時間教小朋友,如果無,其實不防一試因為自問自己真喺無時間同幾懶。如果真喺join, 都要睇(1)小朋友吸唔吸收,受唔受教,性格,(2)centre 比你d資料及小朋友評語、功課等,你自己要放時間落去follow-up, (3) centre 比你d資料up 唔update 及老師有沒有經驗..。講真幾好嘅centre, 比左料你,你全依賴centre 敎,無follow-up, 幾好都無用,就等於自己返學憑老師上課教,返屋企唔溫書,會攞到高分咩?道理一樣!
而家細個個有1個offer, 1個入到3rd 等result, 2間2nd  interview,我相信如果佢學術好d, 結果會更好。

回覆:有需要報讀小一面試班嗎

我都覺同個老師有好大關係,有D follow up 好的,就會每堂後同家長分析仔女長短處。有D 每堂後都會講D公式的答案!

kinder.bb 發表於 14-11-29 22:57
我覺得應該要報,當年(今年剛升小一), 無報,考直資私小全軍覆沒,有啲後悔。

...
考直資私小全軍覆沒跟有無報面試班無關,我有朋友學好多嘢,包括小一面試班,一樣全軍覆沒。

最重要是臨場表現,同小朋友性格問題!我朋友女好乖好詩文,但就太乖太靜太怕羞,而且慢熱。

rosaki 發表於 14-11-30 11:48
考直資私小全軍覆沒跟有無報面試班無關,我有朋友學好多嘢,包括小一面試班,一樣全軍覆沒。

最重要是臨場 ...
我都明白, 但如果有做, 都叫做有做而唔得, 而我, 會覺得自己無做到!

我都無報面試班, 然後全軍覆沒左, 雖然唔知關唔關事, 但我考慮緊係咪依家應該報D 面試班, 係FOR 叩門面試架呢?

可以PM我邊間好嗎? 唔該晒呀

回覆 hell_hell_ 的帖子

could you please PM the centre name ?
Thank you

其實面試班實際幫助不大, 反以"聽聞"有D機構攪個D什麼XX神校叩門班, 佢地仲專業, 不過好似好係短課程, 要讀半年至一年
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

兒子上了4堂面試班(免費),之後吾想佢再上,兒子吾開心。最後想通了,兒子開心好最重,最後有學校offer. 分享一下

無報呀, 唔想攪到好似好大壓力甘, 平時學校同屋企教左就OK, 好彩阿囝都有3個OFFER, 所以唔一家要報
‹ 上一主題|下一主題