用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資全軍覆沒了
樓主: 瑩瑩老豆
go

直資全軍覆沒了   [複製鏈接]

snow228 發表於 14-12-7 07:40
如果係甘我寧願唔入呢D學校。請問喇x係咪一樣會甘對待D成績唔好學生或教淺'考深,靠家長出去進補?

...
係。親友讀緊佢自己同阿媽講老師上堂係講書唔係教書。Btw唔只一線官津係咁,󰀃想追上一線的二線官津私直要求有d重高,否則點升band.

回覆:直資全軍覆沒了

其實津校也有好多好成績的學生。我大女也是讀津校,平平穩穩咁樣讀上去。另外,我搵直私比細仔,主要係想入英小,因為想佢多啲接觸英文(佢係英文資優), 但無耐係屋邨幼稚園出生,見咁多間,學校都係揀番啲名幼生,所以..... 唯有等6月,再去叩門啦。哩條路係長啲,但希望在明天,你地都唔好氣餒。

引用:其實津校也有好多好成績的學生。我大女也是

原帖由 cream997 於 14-12-08 發表
其實津校也有好多好成績的學生。我大女也是讀津校,平平穩穩咁樣讀上去。另外,我搵直私比細仔,主要係想入 ...
可唔可以講吓其實佢哋多數揀邊啲名幼生?

引用:Quote:原帖由+cream997+於+14-12-08+發表其

原帖由 vjcarcar 於 14-12-08 發表
可唔可以講吓其實佢哋多數揀邊啲名幼生?
九龍塘果啲 ,英普。

hkpapa852 發表於 14-12-3 14:43
唔使灰心, 如果對直資真係好心儀, 6月大抽獎結果公佈後, 仲有一輪放位潮

但已被直資取綠的小朋友不是要放棄大抽獎嗎?  那怎會大抽獎公佈後有放位潮?  唔明...

karen0128  因為可能有更好的直資同私小揀,    發表於 15-1-8 09:08

引用:Quote:hkpapa852+發表於+14-12-3+14:43+唔

原帖由 llkllkllk 於 14-12-08 發表
但已被直資取綠的小朋友不是要放棄大抽獎嗎?  那怎會大抽獎公佈後有放位潮?  唔明...  ...
拎住私直offer再去叩。

llkllkllk 發表於 14-12-8 16:41
但已被直資取綠的小朋友不是要放棄大抽獎嗎?  那怎會大抽獎公佈後有放位潮?  唔明...  ...
需然有直資位不能抽獎, 但亦有不少會叩門, 叩門成功會放位.

而且事實上不少乃集郵愛好者, 一叩到就同時放多間學校既位.

亦有機會係有更理想既私立/直資小學因以上原因call waiting而放出手上學位的
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cyhh 發表於 14-12-8 16:56
拎住私直offer再去叩。

會有人掉返轉咁奇怪,理論上直私係經過好多關,過五關斬六將先考到入去,點都吃香d,相反,官津就算係名校,有大部分係世襲必收自動入左,另一部分係大抽獎入,人地係不費吹灰之力入左,你自己已經拎住直私offer,會有人走去叩官津,又要經過重重難關。

se6b03 發表於 14-12-8 17:05
會有人掉返轉咁奇怪,理論上直私係經過好多關,過五關斬六將先考到入去,點都吃香d,相反,官津就算係名校 ...

只考到唔係最想入既直資, 又唔想玩抽獎, 咪袋先. 跟住去叩間官津一線, 甚至官津神校囉!

心態上一定安心過執到寶先去叩門個班家長同學生

babycute2009  講得岩,我都係咁  發表於 14-12-13 08:40
LuLuKiuKiu  咪袋先   發表於 14-12-12 10:56
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+14-12-8+17:10+

原帖由 hkpapa852 於 14-12-08 發表
係,有offer先去叩,起碼贏心態。津校嘅老師校長亦會有興趣知道點解你會來叩。早2年就識人拎住聖類斯嘅offer去叩荃灣一間有聯繫中學嘅小學,成功叩到,仲益埋細佬。

babycute2009  yes, 有細佬妹既讀津校穩陣好多   發表於 14-12-13 08:41

In fact, some gov't subsidy schools are not worse than private or DDS.  They can produce some very good quality students academic wise.  However, in terms of average performance,perhaps private or DSS will do better.

回覆 Dinosaur430 的帖子

係啦, 而家聖瑪嘉利要揀返轉頭.

引用:其實津校也有好多好成績的學生。我大女也是

原帖由 cream997 於 14-12-08 發表
其實津校也有好多好成績的學生。我大女也是讀津校,平平穩穩咁樣讀上去。另外,我搵直私比細仔,主要係想入 ...
想請教咩嘢係英文資優?

仔心智未成熟, 也未合適呢個遊戲

se6b03 發表於 14-11-29 10:49
世事有時真係好奇怪,我以前細個讀書時,未有所謂直資學校,但有私校同政府向私立學校買位,所有人都渴望入 ...

以前讀書, 做功課, 家長唔洗點理...
而家d, 有d簡直是比家長做多過小朋友做....
唔只一個朋友一上谷既小一(包括私小,直資)己經似天堂跌落黎...
為功課反哂肚, 因此才做就一d家長找少d死記硬抄功課的直,私.

當然, 另一類就係, 傳統名校轉左直, 私果d. 以前都多人爭, 條隊唔同左者.

回覆 麥兜MaMa 的帖子

我可以見證,升津校的小一的確是天堂落地獄。功課多,休息少,沒自由,乖就俾頑皮的騷擾欺負,文具又俾人搶,老師又管不到咁多,有時不在場。沒有什麼時間玩。近視好快出現。背脊開始受壓過多致寒背或側彎。小朋友做功課時累到釣魚,有啲家長仲可以拍照當有趣,我就只看見"陰公"兩個字。
我知道有很多家長,報喜不報憂,也不想發放負能量,但我不想有些家長像我當年一樣,少看見負面聲音就低估了情況,還一味找所謂的勁學校,又谷小朋友。
有些家長會說,小朋友的適應力好強,這是片面的,小朋友不像大人識表達,見人人都在同樣做的也就不敢做次。人唔傷心唔流眼淚,我見開朗的阿仔上小一後以淚洗面,實在痛心。

最後,我們是以轉校來解決問題。找到一間較人性化的學校,幸運地取錄。如果我們不成功,一定會再接再厲,直到轉到為止。

考直私的確是很難,小兒品學兼優,但沒特異功能,我們曾考數間不是神級但都落空。

雖然是學校選人多過我們選學校,但希望家長選校要考慮學校是否太辛苦,並非一味看級數和升中校網等等遙遠的事,反而忽略了眼前孩子要應付的事。

MayLiee818    發表於 14-12-24 16:38
evaken    發表於 14-12-15 10:00
fionng25    發表於 14-12-13 18:29
四隻貓  同意! 多謝分享.  發表於 14-12-12 16:54
se6b03  講得好 ! 有道理。  發表於 14-12-12 12:28

引用:回覆+麥兜MaMa+的帖子 我可以見證,升津校

原帖由 wwsugar 於 14-12-12 發表

我可以見證,升津校的小一的確是天堂落地獄。功課多,休息少,沒自由,乖就俾頑皮的 ...
謝謝分享,你的回貼,值得家長深思,請問仔仔最後轉讀直資定私校定津校?

se6b03 發表於 14-11-29 15:41
其實我有樣野好想知,官校是否會比津校輕鬆d?畢竟官校校長及老師都係政府公務員,無裁員及殺校既壓力,唔 ...
有殺校同裁員壓力既學校,同樣會狂操學生,其實好悲哀,學生日日做相近的題目,學生在這個教育制度下真的沒有學習的樂趣

wwsugar 發表於 14-12-12 09:34

我可以見證,升津校的小一的確是天堂落地獄。功課多,休息少,沒自由,乖就俾頑皮的 ...

你們能諒的肯壯士斷臂,小朋友重拾自信及笑容, 比甚麼都重要.

wwsugar  很認同你的看法。  發表於 14-12-12 19:13
‹ 上一主題|下一主題