用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資全軍覆沒了
樓主: 瑩瑩老豆
go

直資全軍覆沒了   [複製鏈接]

王國會長

se6b03 發表於 14-11-29 10:49
世事有時真係好奇怪,我以前細個讀書時,未有所謂直資學校,但有私校同政府向私立學校買位,所有人都渴望入 ...
以前係讀唔成書才去私校, 情況似今日的大學, 入唔到聯招要去讀自資副學士.

不過今時今日的直私都有唔同層次, 唔係所有直私都一定好過官津.

瑩瑩老豆 發表於 14-11-28 18:22
今日收埋最后一封reject信, 直資全軍覆沒了, 真係好難考.
你報咗幾多間?我就怕收太多REJECT,只報咗一私一直資

引用:Quote:原帖由+yame+於+14-11-28+發表我仔平

原帖由 hadwinboy 於 14-11-29 發表
指那方面差異先。個人認為直資私校因小朋友揀過,成績競爭較大,平均分差1分便差十幾二十個排名,個個都係 ...
top + 重學術嘅津校,8x分已經係差,因為個個都9x.
直私反而睇吓本身間學校將學術擺得有幾重。

王國會長

se6b03 發表於 14-11-28 18:29
直接reject仲好啦 ! 可以疊埋心水,最衰係waiting,明知機會好渺茫,但又比個假希望你。 ...
全部都去唔到final IN, 仲那有得waiting.

有得 waiting 又未必好渺茫, 二線直私大抽獎至開學前應該仲會大執位.  

王國會長

hippoling 發表於 14-11-29 12:21
你報咗幾多間?我就怕收太多REJECT,只報咗一私一直資
報左3間直資

hadwinboy 發表於 14-11-29 00:14
指那方面差異先。個人認為直資私校因小朋友揀過,成績競爭較大,平均分差1分便差十幾二十個排名,個個都係 …
睇吓邊間直私。但有樣嘢可以肯定,band 1官津為保持「水平」,會俾超多功課、超多操練俾小朋友,小朋友水平又非常參差,校方只願將時間放在中上成績嘅小朋友身上。
舉個例,半山某著名男校(津校),上課時成績好嘅學生會安排坐頭三行,成績差嘅學生會坐最後排,就算舉手問問題,老師都唔會理。雖然有中學,但升中只收頭嗰60%,汰弱留強,使其中學亦能保持band 1水平。

sze0203  我地學校調轉安排~ 想照顧能力   發表於 14-12-17 11:04
Tintin926  華仁  發表於 14-12-5 23:13
bobbob  半山男津?低啲定高啲嗰間:wahah   發表於 14-11-29 16:12

回覆 littlefaith 的帖子

這種津校,真是幾悲情。
不過人吾可以下下往絕路看。識一個吾熟的舊同事,佢女女讀名女津,一直讀得麻麻,後來中學吾收,佢好吾開心,幫女兒轉去二線私小。後來聽其他朋友講,佢女係新校讀得好開心,成個人自信返晒黎,個款都吾同晒。

吾啱著的鞋,再靚再名牌都無用,辛苦自己。退一步,海闊天空。

gsrover  這種自信到DSE或者到爭入大學,   發表於 14-12-31 10:55
jo10  Agree👍  發表於 14-12-1 11:50
bobbob  中學唔收轉校重讀私小?   發表於 14-11-29 16:07

littlefaith 發表於 14-11-29 15:21
睇吓邊間直私。但有樣嘢可以肯定,band 1官津為保持「水平」,會俾超多功課、超多操練俾小朋友,小朋友水平 ...
其實我有樣野好想知,官校是否會比津校輕鬆d?畢竟官校校長及老師都係政府公務員,無裁員及殺校既壓力,唔洗好似津小咁要催谷成績來討好家長。

瑩瑩老豆 發表於 14-11-29 14:57
全部都去唔到final IN, 仲那有得waiting.

有得 waiting 又未必好渺茫, 二線直私大抽獎至開學前應該仲會大 ...
需知道漫長既等待都係一種煎熬,要等到開學前一刻先知有冇位,真係人都癲。直接reject反而可以叠埋心水。

回覆:直資全軍覆沒了

我仔都係4間都唔得

引用:世事有時真係好奇怪,我以前細個讀書時,未

原帖由 se6b03 於 14-11-29 發表
世事有時真係好奇怪,我以前細個讀書時,未有所謂直資學校,但有私校同政府向私立學校買位,所有人都渴望入 ...
仲有最好係屋企附近。唔洗搭校車!

bobbob  中學唔收轉校重讀私小?   發表於 5 分鐘前

@@@

吾使重讀,過去讀中一。

bobbob  咁係私中唔係私小喎   發表於 14-11-29 16:50

引用:回覆+littlefaith+的帖子 這種津校,真是

原帖由 Jane1983 於 14-11-29 發表
回覆 littlefaith 的帖子

這種津校,真是幾悲情。
所以揀適合嘅學校真係好重要!

ETMAMI 發表於 14-11-29 11:00
wkf已經開始call waiting d人?我仔係第一次in完之後就waiting冇2nd interview....唔知有冇機會呢?

...
係call過埋2nd in而未有首批offer嘅waiting list。

引用:Quote:hadwinboy+發表於+14-11-29+00:14+指

原帖由 littlefaith 於 14-11-29 發表
睇吓邊間直私。但有樣嘢可以肯定,band 1官津為保持「水平」,會俾超多功課、超多操練俾小朋友,小朋友水平 ...
St. Joe?

回覆:瑩瑩老豆 的帖子

唔放灰心,而家先係音樂椅遊戲開始,一直玩到叩門,加油

引用:今日收埋最后一封reject信,+直資全軍覆沒了

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-11-28 發表
今日收埋最后一封reject信, 直資全軍覆沒了, 真係好難考.
太多小朋友考。而家好多家長要小朋友做超大b去考, 出生率高, 無辦法。加油。

回覆:直資全軍覆沒了

仲未計果d讀緊小一翻兜考多次果批

‹ 上一主題|下一主題