用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資全軍覆沒了
樓主: 瑩瑩老豆
go

直資全軍覆沒了   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 14-12-18 09:33
回覆 wwsugar 的帖子

吾係硬頸吾硬頸,想要快樂童年係啱的,我都係咁樣追求。
所以我當年幫女揀左間唔谷的學校, 呀女確係唔大量抄寫, 唔大量默書測驗都學到野.
但問題係, 要交學費之餘, 小朋友無返0甘上下學術能力, 都唔駛旨意考到入呢類直資私校.
其實細佬既學術已經唔差, 但都考唔到家姐間學校.

回覆 Jane1983 的帖子

所以多謝你之前的支持!連我自己親人都有些是不支持的,一句「我個小朋友當年都係喊㗎啦,慢慢就會適應」就覺得我是多餘。之前考直資不成功又係不支持,現在插入了又不支持。仲說我咁硬頸如果是有老公一定常常嗌交。之前我聽得最多就係「適應吓」。
在這種制度下,如果入不到心儀的直資私小,真係應該選一所近的,不太谷的學校,否則大人小朋友都好辛苦。

回覆 四隻貓 的帖子

再接再厲,叩吓?搏插班?可能開學後有位放?競爭一年比一年大。

wwsugar 發表於 14-12-18 09:50
回覆 四隻貓 的帖子

再接再厲,叩吓?搏插班?可能開學後有位放?競爭一年比一年大。 ...

家姐果間唯有努力叩. 我都有晒心理準備要叩到開學. 好多人hold 位hold 到開學先放位.
都有其他私小收左, 不過好遠...另外就仲有幾間等結果或面試.

其實細佬學術仲好過家姐當年, 但競爭真係一年比一年大.

四隻貓 發表於 14-12-18 09:44
所以我當年幫女揀左間唔谷的學校, 呀女確係唔大量抄寫, 唔大量默書測驗都學到野.
但問題係, 要交學費之餘,  ...
你大女讀邊間啊 ?

回覆 wwsugar 的帖子

如果係大人,日日返工前都喊,放工帶嘢返屋企做,又做到喊,吾知大家會唔會叫佢「適應吓」。
夾硬來,吾係吾得,無錢開飯都要頂住,但小朋友吾係去到咁絕,又何必呢。總有文靜、受教、鍾意做功課的小朋友,可以接受到,但吾開心,換個環境,真係百份百支持。

我睇有d錫仔女的朋友,遲早都會轉,畢竟我地呢代人真係好錫,點捨得佢咁樣日日受罪過日子。

回覆 四隻貓 的帖子

係一年癲過一年,學術強呢樣嘢,已經進左幾個層次。好多有心考一線的,程度吾係小一,係小二,甚至更高...

引用:Quote:wwsugar+發表於+14-12-18+09:50+回覆

原帖由 四隻貓 於 14-12-18 發表
家姐果間唯有努力叩. 我都有晒心理準備要叩到開學. 好多人hold 位hold 到開學先放位.
都有其他私小收左,  ...
四隻貓,加油!朋友女兒都是讀你女兒那間學校,d英文真的好深下!

回覆:直資全軍覆沒了

直至今日都仲系未有offer,眼見有啲家長話邊間邊間收,會放棄邊間,睇到心up,真係好羨慕。

自問阿仔學術唔差,英文識睇識讀。都無學校要,問題出於阿仔表現?怕醜慢熱就會輸

學校收生準質係點。有冇老師可以分享下,唔該

瑩瑩老豆    發表於 14-12-22 20:31

回覆 Babyhung 的帖子

唔好灰心 ! 你有waiting嗎 ? 遲d會有人放位既.
最重要係唔好覺得自己小朋友差, 漫漫長路, 而家好似唔及人, 將來可能跑贏番呢 ! 路遙知馬力.

回覆:bopui0607 的帖子

最慘連waiting都無。
好沮喪

引用:直至今日都仲系未有offer,眼見有啲家長話邊

原帖由 Babyhung 於 14-12-22 發表
直至今日都仲系未有offer,眼見有啲家長話邊間邊間收,會放棄邊間,睇到心up,真係好羨慕。

自問阿仔學術唔 ...
有同感

仲有大抽獎,又有叩門。
呢場考小一戰役,只係過左一半,有心爭,仲有機會反敗為勝,比心機。

Babyhung 發表於 14-12-22 12:54
好沮喪
咁希望你抽到好野啦 !

回覆:Jane1983 的帖子

大抽獎真係好殘酷。派得唔好,又要玩叩門。我諗,到時候阿仔in嘅表現,與而家相同的話,咁就

我不是老師,但是我相信,每間學校都會不止收集一種個性或才能的學生,好似一盤棋子不能全都是將軍一樣。但有些條件不是必需但一定是有利,例如住得近,或有私家車接送上學,父母有學識可以做好家庭教育,母親是全職而且用心教,小朋友有專注力,有專長,有家教,有禮守規,有不同的課外體驗開闊眼界,有自理能力等。
可是,因為小朋友太年幼,不要期望學校能如伯樂一一賞識出所有人才,始終要用客觀的marking scheme做評選,最後,贏的不少是識這個遊戲的家長。
說不定過一兩年,小朋友靠自己的成績已經可以插入當年落選的學校呢?不過這樣的插班競爭仍是大的。
我自己不是虎媽,和仔仔由k2開始忙升小,忙到現在已小一轉校先叫可以定一定神。有些家長要努力到小三插班!你話,冇驚人的耐力和意志點可以走下去?

大抽獎講運氣,吾抽過,邊個知得吾得。不過要做多d功課,搵一間適合小朋友的學校,排位亦吾可以太搏。

至於叩門,現在才12月,到6月叩,仲有成半年時間準備,有心栽培,小朋友可以有很大進步。

好多官津都接受叩門,但叩邊間亦要做足功課,仲有時間,好好把握。

引用:直至今日都仲系未有offer,眼見有啲家長話邊

自問阿仔學術唔 ...
完全同你一樣情況

引用:最慘連waiting都無。 好沮喪 +

好沮喪
又一樣

‹ 上一主題|下一主題