用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資全軍覆沒了
樓主: 瑩瑩老豆
go

直資全軍覆沒了   [複製鏈接]

ckh311 發表於 14-12-17 16:56
我未結婚嘅朋友都係咁話我,話我怪獸家長,又點點點,都係話舊時咪屋企樓下村校,而家咪一樣過得唔錯,所以 ...
咪就係因為當年讀屋企樓下求其一間, 之後殺埋校, 自行無行, 個仔要參加大抽獎聽天由命囉.

kit1014  same here  發表於 14-12-23 14:09

引用:Quote:ckh311+發表於+14-12-17+16:56+我未

原帖由 四隻貓 於 14-12-17 發表
咪就係因為當年讀屋企樓下求其一間, 之後殺埋校, 自行無行, 個仔要參加大抽獎聽天由命囉.  ...
我同你一樣呀

近幾年考生真係多,d學校多多有得揀,其他嘢差吾多的,點會吾揀個學術強的。

但家長要睇住小朋友,如果鍾意學,谷得,咪教佢多d,但如果小朋友吾受,就無謂逼佢,令佢討厭讀書更弊。我從來吾信考小一叻,入到好學校,人生就一帆風順叻到尾。條條大路通羅馬,考吾到心儀小學,係無咁順,但吾代表d也。

回覆:Jane1983 的帖子

我敢説自己做得比人少。但我仍有種覺得自己怪獸的感覺。未婚沒小朋友的覺得我們異形是正常的。因為我們這些跟人解釋身在江湖的根本真的很怪獸。五歳的小朋友應該只是玩耍。但可以做什麼?一句人在江湖,孩子受苦。

Jane1983    發表於 14-12-17 20:37

引用:Quote:ckh311+發表於+14-12-17+16:56+我未

原帖由 四隻貓 於 14-12-17 發表
咪就係因為當年讀屋企樓下求其一間, 之後殺埋校, 自行無行, 個仔要參加大抽獎聽天由命囉.  ...
阿仔唔係跟家姐咩 ?

Jane1983 發表於 14-12-17 18:50
近幾年考生真係多,d學校多多有得揀,其他嘢差吾多的,點會吾揀個學術強的。

但家長要睇住小朋友,如果鍾 ...
依家家長考直資都系想多個選擇,考到都唔會話覺得自己小朋友SMART的,考唔到亦不是THE END OF THE WORLD.現在想表達的是某些直資校長站在道德高地指點家長怎樣教育小朋友但背地里偏偏淘汰用這樣教育理念教出來的小朋友。

回覆 licpd 的帖子

考直資,就無得抽獎,吾係多個選擇咁簡單。
至於校長講埋d虛偽嘢,查實應該無幾多個人信的,吾係d幼稚園都吾會越來越癲。

引用:Quote:原帖由+四隻貓+於+14-12-17+發表咪就

原帖由 sissysze 於 14-12-17 發表
阿仔唔係跟家姐咩 ?
家姐果間唔收佢

考直資唔系可以考幾間來間的嗎?
他們的言行可能沒人信但唔代表要立聲唔出由得它! 希望我們這些聲音能給一些有heart的教育工作者聽到,想下有什麽辦法幫下現在的小朋友啦!

Jane1983  任考,但註冊左就吾准抽獎   發表於 14-12-17 22:21

回覆:licpd 的帖子

我都好想扭轉個局面。但可以做什麼?其實要五歲人仔面試已經發神經。仲要係咁見法!幾乎所有high profile的校長都是大話精。我可以做的便是大抽𡘾!然後跟自己説名直資私校不是我杯茶

回覆:直資全軍覆沒了

出去玩之中會學到野,仲係好多方面既知識。我都好支持玩耍中學習。
不過好多間學校會好直接要小朋友串字,認中英文字,計加減數甚至乘數。一個五歲小孩原來要識4,8,__,16  __係咩?亦要識串television.

游水行山踏單車滑滑梯同捉迷藏玩玩下會唔會識串字同乘數呢?

licpd  迷系!playground都見不到小朋友   發表於 14-12-18 08:45

回覆 四隻貓 的帖子

講吓講吓,又會有人話,學校吾係要你答啱,係睇埋小朋友反應。
最慘係,你講果兩題,100個考生中應該有10個答對,吾通吾揀答對果個,揀吾識答果個!?

tantanmama  so true.   發表於 14-12-18 10:00

回覆 chansiub 的帖子

然後就發覺原來全日制(可能有例外,但我區都是谷的)津校呢杯茶,實在飲不下去,呢個就係我。無路行,愁爆。我有個朋友,老公幾有錢,本來以為小學讀邊度沒所謂,入了媽咪的母校,以為屋企家庭教育好好,自己的教育資源又多,全職媽咪就一樣教得好。點知!最後個女女受不了普通津校的壓力有焦慮症,他們有錢,帶她看心理醫生,但是最後也是要轉國際學校,但是已捱了三年苦,今年去了國際學校,全家開心晒好像回到天堂,媽咪對學校的教育模式讚不絕口,想細妹都考入去。我冇錢呀,呢個解決方法冇我份。

回覆 Jane1983 的帖子

都有幾個所謂名校的家長pm我,說,覺得讀了才發現好谷,想轉校。

回覆:Jane1983 的帖子

跟住就係睇小朋友有幾定。一般學校都覺得坐得定好教D。千祈不要有個性!

回覆:wwsugar 的帖子

我好認同國際學校的教法。可惜學費太貴。

回覆 wwsugar 的帖子

係慘ga,我識幾個都呻。而家不過係小一,係蜜月期,升上去workload會更重。
最終拉拉扯扯,逼吓鬧吓,都應該讀得上,但童年就無咁快樂,親子關係亦多少有d衝擊。值吾值得,有無更好出路,真係人人想法吾同。

回覆 Jane1983 的帖子

咁又係,好多人都話吓逼吓氹吓又捱過去了,只是我比較硬頸想要更好童年吧了。

回覆 wwsugar 的帖子

吾係硬頸吾硬頸,想要快樂童年係啱的,我都係咁樣追求。
我真心吾覺得吾大量抄寫、背誦、默書測考,會出吾到叻仔,尤其係小學。

‹ 上一主題|下一主題