用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資全軍覆沒了
樓主: 瑩瑩老豆
go

直資全軍覆沒了  

回覆 poodlebb007 的帖子

收唔到信可以打電話問學校的,起碼知道有沒有寄過,會不會寄。

那些直資校長在報章訪問不是說面試小朋友最重要有禮貌,又說一個5歲小朋友識的東西都差不多,submit portforlio 是沒什麽用的。。。 云云。 事實面試是否真的不考學術,唔剃cert呢?如果唔系,這些校長誠信都好有問題,這些人章管著教育我們的下一代,不要希望太大。

AJH  個校長吹水啫  發表於 14-12-31 09:50

回覆 licpd 的帖子

信這些校長所說的, 簡直就是Too Simple, Sometimes naive...

licpd    發表於 14-12-15 15:18

licpd 發表於 14-12-15 10:57
那些直資校長在報章訪問不是說面試小朋友最重要有禮貌,又說一個5歲小朋友識的東西都差不多,submit portfo ...
越是強調自己唔考學術果幾間就越是考學術考得深.
信佢就真係唔駛旨意考到.

暫時見唔考學術既係男拔同St Paul Boy.
其他間間都好似要計下數, 認下字, 讀下書.

回覆:直資全軍覆沒了

第一輪見3個老師每個問十幾條問題,問得最多最全面係佢!校長仲叫人帶仔女多D去郊遊,冇野要準備,長期做show

我見這些5,6千人報的學校,老師資歷都好年輕,5 年以下資歷的占大部份! 也難怪,年年搞大型show,畢業做大project, ECA 又多,校長當然威啦,甘多野show被人梯,但這樣的wordload,后生老師先頂得住!
谷成績唔難,arm住良心加大功課量,加大老師的wordload, 再用勁深學術在面試嗮走的沒進補的學生就得啦! 香港教育真系no eye see!

rockyng  咁考咩?  唔通比武?  發表於 14-12-17 18:16

klm402 發表於 14-12-12 11:02
真心覺得依家做小朋友比我地以前辛苦得多, 其實我個人極唔讚成小學生返全日呢個教改, 香港既教育今本係愈改 ...
其實差不多所有外國小學都係番全日。佢哋係重要放學後有課外活動至5pm. 不過係無mug bring home 既功課。學生要k在課堂上完成。但亞洲人係去到邊到補習補到邊到。外國好多學校d top students 都佔大部份係亞洲人。佢哋都有去補習班同私人補習。同香港分別既係香港老師同家長互信上不足,覺對方不夠,或諗對方諗自己沒有為小朋友出力而不斷加野至現在局面。anyway, 人越大,載在腦裡的東西越多,越覺勞累。自己覺攰時慢下來一陣再起步都可。

sinsinlo    發表於 14-12-18 12:45

回覆:四隻貓 的帖子

DBS 有學術的。三個小朋友一組考時有問。

政府給予直資學校擇生和課程設記自由,這些學校拿著納稅人的錢但完全沒有規管他們怎樣收生!小一考甘深學術系逼住幼稚園也加深課程配合,津校爲了和這些直資竟爭也要越教越深,到頭來又系小朋友受罪!

回覆 licpd 的帖子

對, 香港小學教育簡直走火入魔

回覆:(null)

加油, 加油.... 各位媽咪。
未到最後一刻,都唔好放鬆。繼續努力。

回覆:直資全軍覆沒了

Agree, Agree.. 香港教育真喺走火入魔,辛苦喺媽咪同埋小朋友。

snow228 發表於 14-12-16 11:20
第一輪見3個老師每個問十幾條問題,問得最多最全面係佢!校長仲叫人帶仔女多D去郊遊,冇野要準備,長期做sh ...
聽其言,觀其行! 我朋友沒仔女,看了那些校長的訪問就以爲現今的家長真怪獸甘樣操仔女學尼樣個樣,他們不明白這些校長背后是怎樣嫌棄那些沒有竟爭力的小朋友!

licpd 發表於 14-12-17 07:02
政府給予直資學校擇生和課程設記自由,這些學校拿著納稅人的錢但完全沒有規管他們怎樣收生!小一考甘深學術 ...
其實是教育局每年交比學校的syllabus每年都有增無減, 校長見到都無耐 !  

引用:Quote:snow228+發表於+14-12-16+11:20+第一

原帖由 licpd 於 14-12-17 發表
聽其言,觀其行! 我朋友沒仔女,看了那些校長的訪問就以爲現今的家長真怪獸甘樣操仔女學尼樣個樣,他們不 ...
有時無小朋友嘅朋友們真係感受唔到呢份壓力

引用:Quote:licpd+發表於+14-12-17+07:02+政府給

原帖由 subb 於 14-12-17 發表
其實是教育局每年交比學校的syllabus每年都有增無減, 校長見到都無耐 !  
...
所以佢地有d教育界人士,千萬唔好講求學不是求分數,因為往往都係呢班人就最睇分數

licpd    發表於 14-12-17 16:18
licpd    發表於 14-12-17 16:16

ckh311 發表於 14-12-17 16:03
有時無小朋友嘅朋友們真係感受唔到呢份壓力

係呀, 我朋友剛結婚未有小朋友, 見我考小學考到叫晒救命, 佢好唔明白, 覺得我好顛.
佢仲話: 我地以前都係樓下求其一間屋村小學, 現在咪又個個生活穩定?
以前? 以前返半日, 以前無直資, 以前無雙非....今非昔比啦.
我都無同佢解釋太多, 到佢遲d有小朋友, 佢自然會明白.

rockyng  講太多或扼殺了新生命出世機會!   發表於 14-12-17 18:22

引用:Quote:ckh311+發表於+14-12-17+16:03+有時

原帖由 四隻貓 於 14-12-17 發表
係呀, 我朋友剛結婚未有小朋友, 見我考小學考到叫晒救命, 佢好唔明白, 覺得我好顛.
佢仲話: 我地以前都係 ...
我未結婚嘅朋友都係咁話我,話我怪獸家長,又點點點,都係話舊時咪屋企樓下村校,而家咪一樣過得唔錯,所以我都無再係佢面前提小朋友d嘢,免得傷大家感情乙所以絕對明白你感受

licpd 發表於 14-12-17 15:43
聽其言,觀其行! 我朋友沒仔女,看了那些校長的訪問就以爲現今的家長真怪獸甘樣操仔女學尼樣個樣,他們不 ...
你講得好好呀. 某些校長成日叫大家多和孩子去玩不要操學術, 但實際上面試就考學術考到好深, 骨子裡係嫌棄那些沒有谷學術的小朋友!你真係跟足校長指示日日同小朋友去玩唔教佢認字同計數, 想入到2nd in 都難呀. d無仔女既就以為我地係怪獸, 根本唔知個真相.

MayLiee818    發表於 14-12-24 16:43
licpd  事實就是你所說的!  發表於 14-12-18 08:42