用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 集郵
go

集郵 [複製鏈接]

分別o係ek同fb都見到呢位集郵家長, 眼冤. 真鄧等緊o既家長唔抵(利申: 我已有offer). 可能有人話我葡萄, 但無心去讀就唔好去考la, 成日話bin間bin間收佢個仔, 我唔知佢有無去註冊, 但擺明有d一定唔會去讀, 就唔好4周圍話俾人知收左你個佢, 根本就騙like騙恭喜
   2    0    0    0

回覆:集郵

雖然未見過佢喺呢度講話會放棄邊間邊間,但只要佢唔會hold哂啲位,都唔叫集郵既,始終人人都可以為自己仔女報幾多間都得。

但其實想講,自己開心就得,或者喺自己fb status講得,係唔需要喺啲討論區入面講的。

引用:分別o係ek同fb都見到呢位集郵家長,+眼冤.+

原帖由 kit1014 於 14-11-28 發表
分別o係ek同fb都見到呢位集郵家長, 眼冤. 真鄧等緊o既家長唔抵(利申: 我已有offer). 可能有人話我 ...
請問是哪位, 可否pm 我

個人認為,如果只是報名考,考上了唔註冊,並不算集郵。

利申: 為了給兒子多些面試練習,我確實報了很多間,不過只是同宗教的,考上的學校中只選了一間註冊,自行後這間也放了,現只待心儀的2nd in result便功成身退。我想很多家長見那些[放位post]才説自己會放的offer來安慰等待的家長,並不想炫耀。説真,自己的孩子只有自己最了解,陌生人的錦上添花並不重要呢。

事實如果小朋友好醒有好多offer,作為家長是難掩興奮,不過在這個討論區應該避下,畢竟有好多人等緊offer.

nekoneko79  絕對同意

佢真係好晒.....有點討厭.....
間間都超級開心.........

咩fb?

引用:個人認為,如果只是報名考,考上了唔註冊,

原帖由 IRK 於 14-11-28 發表
個人認為,如果只是報名考,考上了唔註冊,並不算集郵。

利申: 為了給兒子多些面試練習,我確實報了很多間 ...
我同你一樣,會選擇同宗教(同理念)的才報。但佢大包圍連道教都照考照報喜! 係,間道教唔會點傳教,不過都係果句,自己得左自己知就算,唔洗圍晒law

係咪我諗梗個位呢?

引用:雖然未見過佢喺呢度講話會放棄邊間邊間,但

原帖由 sorman 於 14-11-28 發表
雖然未見過佢喺呢度講話會放棄邊間邊間,但只要佢唔會hold哂啲位,都唔叫集郵既,始終人人都可以為自己仔女 ...
佢唔係喺自己fb status, 而係喺15/16小一 個谷都post.

回覆:Jas-MaMa 的帖子

Facebook

引用:Quote:kit1014+發表於+14-11-28+17:08+分別

原帖由 cherryird 於 14-11-28 發表
我當初都係因為唔知邊間會收, 所以都報左好多間, 最後好彩有OFFER, 但係要去將學校比較時真係難取捨, 因為 ...
報多間人之常情,咁嘅時勢係迫於無奈,但唔讀果咁多間唔洗報喜,如果難取捨就上黎ek唔下意見law, 但唔見佢post xx vs yy, 明顯佢自己心中有數! 呢種最令人不恥

我估到邊個 確實要帶太陽眼鏡先擋得住

who?吾通我估嗰個?姓Tong?

引用:佢真係好晒.....有點討厭.....間間都超級開

引用:who?吾通我估嗰個?姓Tong? +

我都好後悔冇報10間8間,真係慘痛教訓

引用:Quote:原帖由+babykeikeikei+於+14-11-28+

原帖由 sumaggie101 於 14-11-28 發表
who?
no....

圓玄報,SPCC又報,日後決定邊間都可以搬,實在令人羨慕!

但仲有下年七月要叩門喎?!替她辛苦。

不過我想講,若收左都唔會讀既,盡量都好報了。(除非心儀只得一兩間,咁再報多一兩間當練習就算了)

收你都100%唔讀,去考又辛苦自己同細路,收左就唔報盞拖長本來收佢但變waiting既家長等候時間,又加重學校行政負擔。

好似我,除左真道早啲面試當俾小朋友體驗,其餘我只報左六間,當中一間直頭冇去面試。

奉勸各位家長,平凡真的是福啊。

‹ 上一主題|下一主題