用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選校的煩惱, 救高人指點
go

選校的煩惱, 救高人指點 [複製鏈接]

小學我選了小功課的英文學校給哥哥, 中學也想如此, 最近被弟弟家長(幼稚園)知道後, 老是說中學一定要多功課, 少功課少操練入唔倒大學, 就算元朗B1少功課名校, 學生因為少操練所以出晒去補習。  也有家長話B1 學校老師唔會點教野, 要靠出去補習, 我好混亂, 請問大家點睇。

王家爸爸  過多過少都唔好。   發表於 14-12-2 10:18
   0    0    0    0
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

很多高人都是秘密練兵

引用:很多高人都是秘密練兵

原帖由 wonglily 於 14-11-30 發表
很多高人都是秘密練兵

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

適合好重要,佢講應該幼稚園不能太少功課,上到小學真係難適應。上中學多思考不是死記難記。

引用:適合好重要,佢講應該幼稚園不能太少功課,

原帖由 小蜜蜂BB 於 14-12-01 發表
適合好重要,佢講應該幼稚園不能太少功課,上到小學真係難適應。上中學多思考不是死記難記。 ...
幼稚園咁早就多功課多操練,咁陰功,幾時到大?我(唔係高人,純粹多口)理想是高中後(中四)才來多功課多操練吧。初中我想阿仔多玩一些(不是打機,是校隊呀、童軍呀、AYP 呀那些)。中四選科是唔使中三爭崩頭才可以讀男仔熱門科目的(唔好好似有網友阿仔學校全級只有20個位讀physics 個種)。

引用:適合好重要,佢講應該幼稚園不能太少功課,

原帖由 小蜜蜂BB 於 14-12-01 發表
適合好重要,佢講應該幼稚園不能太少功課,上到小學真係難適應。上中學多思考不是死記難記。 ...
家長係話中學不能少功課

太多功課正好扼殺學生自主學習時間,連補習時間都無,有幾好?
有邊個狀元係靠學校功課考出黎?特別係高中,我覺得太多功課根本就浪費學生溫習時間

香港是唔正常幼稚園無功課或少功課,上到小學根本好難跟得上。上到中學基本上英文好讀書是輕鬆好多。

moondream3003 發表於 14-11-28 16:49
小學我選了小功課的英文學校給哥哥, 中學也想如此, 最近被弟弟家長(幼稚園)知道後, 老是說 ...
從來未聽過選中學是按功課量的

樓主,不如留意吓中學的升大學比率、校風、學生表現等

或者請教吓老師,現就讀的小學,過往畢業生揀那些中學

vincher    發表於 14-12-2 13:54
Charlotte_mom    發表於 14-12-2 12:18
王家爸爸    發表於 14-12-2 10:19

切忌以為入B1以後唔駛理 其實好多情況係功課無乜 測考經常 唔識的自己屋企備課 如果真係追唔上而其他人都得的話 這時問題不是老師 而是學生 不過B1校風一定好 因為K書都唔夠時間 仲邊會係學校搞事

當我的小朋友知道在佢前面幾位同級同學除了補習外,還參加補習舍數千元的試前特訓班信心就開始動摇.就想去補習舍,補補佢.

引用:當我的小朋友知道在佢前面幾位同級同學除了

原帖由 wonglily 於 14-12-02 發表
當我的小朋友知道在佢前面幾位同級同學除了補習外,還參加補習舍數千元的試前特訓班信心就開始動摇.就想去補 ...
中學?中幾?

fion6406 發表於 14-12-2 18:14
中學?中幾?
小六剛剛的呈分試..
‹ 上一主題|下一主題