用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Paul Co-edu 面試
樓主: J.mama
go

St Paul Co-edu 面試   [複製鏈接]

引用:我都有聽簡介會,感覺學校好低調 +

原帖由 esthercheng32 於 14-11-30 發表
我都有聽簡介會,感覺學校好低調

回覆 sarali 的帖子

您跟女兒見埋佢地校長Mrs. Lau 您會更加誇然-_-#  佢既態度…… impressed me

引用:回覆+sarali+的帖子 是呀!入學申請那位小

原帖由 like_travel 於 14-11-29 發表

是呀!入學申請那位小姐十分有禮貌而且非常友善,令人對SPCC留下良好印象! ...
吓,我交表時的那位書記姐木無表情,説話如機器喎。是我唔好彩?

joetsang  me 2  發表於 14-12-7 13:57

like_travel 發表於 14-12-3 18:32

您跟女兒見埋佢地校長Mrs. Lau 您會更加誇然-_-#  佢既態度…… impressed me ...

哈哈, 有同感. 可能時間太趕. 3 minutes. 嚴格來說, 不是interview, 是oral test.

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+youma+於+14-12-3+21:55+編輯+

原帖由 youma 於 14-12-03 發表
Interview 只用了三分鐘?最後取錄了嗎?

回覆:youma 的帖子

我也有同感!

醒目開學勳章

引用:what+no.+when+you+hand+in+the+form?I+han

原帖由 Cheunghoming 於 14-12-03 發表
what no. when you hand in the form?

I hand in the form on 20/11 afternoon.  It is 7XX
你是general admission 嗎?

王家爸爸  所以有特殊待遇。  發表於 14-12-4 09:51
王家爸爸  我估是全校第一名,所以有特殊待   發表於 14-12-4 09:50

我就發夢都唔會唸呀女可以去到見Mrs. Lau 囉。你們的女兒好叻女!

回覆 like_travel 的帖子

其實是否著校服便可以?
料唔怕舊, 萬變不離其宗, 可以分享當日面試情況嗎?
例如, 有沒有考生的日常生活問題? 用英文, 廣東話, 定普通話?

pcy307 發表於 14-12-3 20:22
吓,我交表時的那位書記姐木無表情,説話如機器喎。是我唔好彩?
當年我交表時,那位姐姐也是木無表情,也是說話如機器,看來你跟我當年一樣唔好彩。

like_travel 發表於 14-12-3 18:32

您跟女兒見埋佢地校長Mrs. Lau 您會更加誇然-_-#  佢既態度…… impressed me ...
是全校第一名嗎?

着整齊校服就可以 !
因第一批獎學 ' 助學及才藝面試時間撞正18區數學比賽後 , 趕去見好多考生着校服.
考中' 英' 數及科學 , 要45分鐘先完
問題唔淺 ! 就算唔讖都要勇於嘗試 , 切忌怕錯唔出聲
當年佢面試3間 , QC ' SPCC及KC佢話spcc多D嘢考及時間最長.

回覆:屋邨仔 的帖子

你小朋友一定是好叻的in的全是top 1a學校,現在是在spcc讀中幾?

回覆:esthercheng32 的帖子

早幾年我女都係第一輪面試都有朋友仔女考全级第一或第二輪三月面試,全部都係考約五十分鐘左右,中,英,數,科學,面試過程係一間接一問課室考四科,未聽過要見校長,我小朋友話中文及科學好深喎!

係小學算唔錯 , 入到去完全令佢感到天外有天 ,自行入的一般自己小學頭五名內 ,最跨張是自已小學直升的質素亦非常高 ,現在要加倍努力 !

小學3000幾人收130個 , 中學1300人申請只收80-90個 , 難怪 考DSE 及 IB 公開試同樣出色 .

祝大家面試成功 , 第一輪面試結果好快出無記錯一月已通知取錄 .

引用:係小學算唔錯+,+入到去完全令佢感到天外有

原帖由 屋邨仔 於 14-12-04 發表
係小學算唔錯 , 入到去完全令佢感到天外有天 ,自行入的一般自己小學頭五名內 ,最跨張是自已小學直升的質素 ...
謝謝你回覆

醒目開學勳章

引用:係小學算唔錯+,+入到去完全令佢感到天外有

原帖由 屋邨仔 於 14-12-04 發表
係小學算唔錯 , 入到去完全令佢感到天外有天 ,自行入的一般自己小學頭五名內 ,最跨張是自已小學直升的質素 ...
請問數學和科學全是英文嗎?
最後做完卷就到面試嗎?單對單?
因為小朋友是中文小學,應該很難了。

回覆:winniecws 的帖子

現時香港大部份小學都係中文小學,包括聖保羅男女小學,我小朋友都係中文小學。

‹ 上一主題|下一主題