用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅書院小學 「聖保羅書院小學」2nd Interview
樓主: 平凡是福
go

「聖保羅書院小學」2nd Interview   [複製鏈接]

回覆:平凡是福 的帖子

請問2nd係由1月幾號開始同完結?

eggmama  Mine is scheduled on Jan 7  發表於 14-11-29 15:16

回覆:「聖保羅書院小學」2nd Interview

咁有信反而仲有機,冇信先係reject.

回覆:四隻貓 的帖子

Anyone not received letter yet?

如果現時收waiting信,無得in第二輪,機會極弱。

回覆 甘恩 的帖子

請問上年2nd in 咩?呢間學校係咪較喜歡學術斯文型既男仔?

引用:九龍人,已收2nd+IN+信 +

引用:你哋封信咩嘢色㗎?我是粉紅色+-+waiting +

原帖由 babybbmm 於 14-11-28 發表
你哋封信咩嘢色㗎?我是粉紅色 - waiting
粉紅色?有特別意思嗎?唔係用回郵信封架咩?

引用:Quote:原帖由+瑩瑩老豆+於+14-11-28+發表我

原帖由 Sweetiemommy 於 14-11-28 發表
May I know if your letter says reject? Or "will be kept until June for reconsideration"? Does that m ...
My letter mentioned keep till Sep 2015, is it different? And used my 回郵信封

引用:Quote:原帖由+Sweetiemommy+於+14-11-28+發

原帖由 andersmama 於 14-11-29 發表
My letter mentioned keep till Sep 2015, is it different? And used my 回郵信封
I mean the colour of the letter, not the envelope

Nath 發表於 14-11-29 12:29
回覆 甘恩 的帖子

請問上年2nd in 咩?呢間學校係咪較喜歡學術斯文型既男仔? ...
SPC的interview真係冇乜野要準備,校長同小朋友傾下偈,做小小task,整個interview在15分鐘之內完成,完全冇考任何學術。

回覆 Ryan_baba 的帖子

你小朋友現在係讀緊嗎?可以分享下平時既功課量同考測情況嗎?

平日功課平均最少6樣,星期五功課會更多,10樣以上都試過。密集式默書、評估。暫時覺得中文程度要求幾高。個人覺得算係一間幾谷的小學。

Nath 發表於 14-11-29 17:11

你小朋友現在係讀緊嗎?可以分享下平時既功課量同考測情況嗎? ...
平日功課平均最少6樣,星期五功課會更多,10樣以上都試過。密集式默書、評估。暫時覺得中文程度要求幾高。個人覺得算係一間幾谷的小學。

我仲等緊消息,未收到任何信件。

平日功課最快6樣係包括改正,改正只係將正確答案寫一次,所以好快,如功課做岩更加唔駛改。抄寫功課少。
暫時我小朋友每日(包括星期五晚既功課)都可以係一個小時內完成,通常30-45分鐘,有時甚至係學校7-8成功課,所以每天仍有唔少時間玩同睇書。
中文程度確實較深,但考既絕大部份都是上課老師有教的,是教深考深。

Nath 發表於 14-11-29 17:11

你小朋友現在係讀緊嗎?可以分享下平時既功課量同考測情況嗎? ...
小小補充資料,學校係兩測兩考,範圍不會重複。平日會有一些學科的評估(如作文、聆聽等)。

回覆 甘恩 的帖子

如果小朋友比較心散,英文較強,會唔會讀得辛苦呢?課外活動又如何?多謝指教!

回覆 JKR 的帖子

請問學校有功課堂還是小息時間做?你囝囝是否快手專心型,所以咁多功課都可以一小時內完成?佢讀得開心嗎?

Nath 發表於 14-11-30 09:07
回覆 JKR 的帖子

請問學校有功課堂還是小息時間做?你囝囝是否快手專心型,所以咁多功課都可以一小時內完 ...
學校沒有功課堂,有小朋友會係轉堂或小息時做少少功課。

Nath 發表於 14-11-30 08:57
回覆 甘恩 的帖子

如果小朋友比較心散,英文較強,會唔會讀得辛苦呢?課外活動又如何?多謝指教! ...
SPB英文無教快半年一年,如果小朋友英文較強,家長當然可以跟少啲。小朋友個個都讀得好開心,反而家長跟平日的默書、評估、測驗就辛苦啲。但當然要睇小朋友能力,如果小朋友能力高,讀又輕鬆啲啦!課外活動方面有很多,包有適合小朋友的活動。
‹ 上一主題|下一主題