用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍華仁 [未來新生招待日]
go

九龍華仁 [未來新生招待日] [複製鏈接]

請問明天簡介會, 小朋友去有咩活動給他們參加? 還是只是同家長一齊聽簡介會? 近1-2年參加過家長請分享, 謝謝幫忙
   0    0    0    0

回覆:daidai 的帖子

上年小朋友會同家長一齊聽簡報會,之後會有九華學生帶領我們參觀學校設施,期間可以同大九華的大哥哥交流一下

lalalam27 發表於 14-11-28 12:58
上年小朋友會同家長一齊聽簡報會,之後會有九華學生帶領我們參觀學校設施,期間可以同大九華的大哥哥交流一 ...

謝謝回覆, 小朋友明天要回校, 看來我都係自己去探路先

lalalam27 發表於 14-11-28 12:58
上年小朋友會同家長一齊聽簡報會,之後會有九華學生帶領我們參觀學校設施,期間可以同大九華的大哥哥交流一 ...
可唔可以問超過一個問題?我好多嘢問呀!

引用:Quote:lalalam27+發表於+14-11-28+12:58+上

原帖由 takeshita 於 14-11-28 發表
可唔可以問超過一個問題?我好多嘢問呀!
上年簡報會沒設答問大會,而九華的學生帶我哋家長四周參觀時,我哋邊行邊問學生有關學校生活概況,其實……當時每隊"遊校團"都有成班家長圍住領隊的學生問大量問題,學生們都好啖啖定定對答,完全無脅場

lalalam27 發表於 14-11-28 20:38
上年簡報會沒設答問大會,而九華的學生帶我哋家長四周參觀時,我哋邊行邊問學生有關學校生活概況,其實…… ...
凈係問學生就唔洗去簡介會啦!我仔補習學校都有幾個九華仔,佢地都有講比我聽,睇得出佢地個個都真係好醒目又讀得開心,係佢地家長迫佢地補習。我係會問校長或管理階層嘅嘢㗎!例如未來計畫校政等等。

回覆:takeshita 的帖子

今年簡報會上有冇答問大會……我就唔知喇

不過,每個人想聽的資訊都不同,至於我……我會選擇去聽囉,因為有些學校會安排校友或學生演講分享,有時都可從中了解到學校的,都唔錯呀!

lalalam27 發表於 14-11-28 23:46
今年簡報會上有冇答問大會……我就唔知喇

不過,每個人想聽的資訊都不同,我識有個朋友話聽簡報 ...
心儀中學就梗係想入去讀啦,點會悶?買飛入戲院睇戲都唔會瞓啦,更何況得幾個字。不過有旺角區某直資中學家長定學生,一見到呢度提九華,就入嚟講是講非,曲線詆毀九華, 話九華簡介會悶到瞓著,親子齊齊大覺索咁話。至於有冇問答,我記得去過幾間名校簡介會,都有Q & A 嘅環節,點解九華冇?
‹ 上一主題|下一主題