用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2017-18年小一選校
樓主: 陳雙兒
go

2017-18年小一選校 [複製鏈接]

回覆 熊牛不兩立 的帖子

咁又係,家長態度都好重要。但提前幾年去諗的家長應該都不是懶家長。

Raccch 發表於 14-11-28 15:17

咁又係,家長態度都好重要。但提前幾年去諗的家長應該都不是懶家長。
如果真係覺得K會影響升小學, 建議你小朋友讀學之園, 我上個佢個網的升小學成績, 成績十分之亮麗!!

我住MOS。。。好似無邊間近,不過下年烏溪沙好似會開間新分校

引用:Quote:陳雙兒+發表於+14-11-28+12:26+我呀

原帖由 熊牛不兩立 於 14-11-28 發表
咁就先由傳統名校著手, 請看這條link.看看有邊間傳統女名校你最心儀. 再研究搬去果區博大抽獎的可行性. 再 ...
多謝您!小學只有一間是男女校呢

其實小朋友 k1 開始就諗定小學係好正確的事, 而家開始去物色心儀的學校, 再觀察一兩年, 睇多啲文聽吓用家的意見, 分分鐘有啲學校一開始真係好心儀, 慢慢會跌出你的名單, 不再係考慮之列.

回覆:2017-18年小一選校

我小朋友今年k1, 我都已經睇定呢版了,兔年出生率比龍年仲高,我有25分,但相信到時都未必穩陣

回覆 buzzrabbit 的帖子

唔講真係唔知, 我亞女都係2011, 不過佢排第二

2016-17入讀小學, 如果想轉校網, 應該幾時搬呀?

引用:我小朋友今年k1,+我都已經睇定呢版了,兔年

熊牛不兩立 發表於 14-11-28 15:20
如果真係覺得K會影響升小學, 建議你小朋友讀學之園, 我上個佢個網的升小學成績, 成績十分之亮麗!!
...
其實又唔可以話k對小學無影響,如果心儀嘅小學有龍/半龍幼稚園,咁梗係入番佢嘅kg啦,但如果大抽獎就無咩關係

引用:Quote:Raccch+發表於+14-11-28+15:17+回覆+

原帖由 熊牛不兩立 於 14-11-28 發表
...
一般學校只列出每個學生的最終讀邊間,LH將所有學生得到的所有offer全部列出黎,緊係亮麗啦。

引用:2016-17入讀小學,+如果想轉校網,+應該幾時

原帖由 陳雙兒 於 15-04-16 發表
2016-17入讀小學, 如果想轉校網, 應該幾時搬呀?
最好大抽獎交表前搬,交表後搬都得,不過要走多次去改表同交地址証明。

話時話我識人target St Mary,嬰兒領洗都去返St Mary堂,個個星期都返去參加彌撒,6年來識晒D神父修女,以增加叩門機會,樓主有沒有咁做?

hkpapa852  咁入唔入到?  發表於 15-4-16 14:10

回覆:hkpapa852 的帖子

唔知,K1學校活動聽佢講,之後我冇再聨絡,不過當期時聽到真心佩服!

我都有個2011出世, 仲要有個細佬跟尾, 阿哥考直私的話, 細佬無左保障, 自行又唔夠分, 最唔放心等大抽獎... ... 成日覺得進退失據!

LL222 發表於 15-4-16 14:09
最好大抽獎交表前搬,交表後搬都得,不過要走多次去改表同交地址証明。

話時話我識人target St Mary,嬰兒 ...
真心信教當然冇問題。但如果純綷為咗嗰5分,sorry, 個人很難認同这種做法!

LL222 發表於 15-4-16 14:09

話時話我識人target St Mary,嬰兒 ...

LL222, 請問幾時交抽奬表ga?

引用:Quote:LL222+發表於+15-4-16+14:09+最好大

原帖由 陳雙兒 於 15-04-16 發表
LL222, 請問幾時交抽奬表ga?

一月底二月頭共兩天

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/poa2015_leaflet_tc.pdf

引用:Quote:LL222+發表於+15-4-16+14:09+最好大

原帖由 ok3 於 15-04-16 發表
真心信教當然冇問題。但如果純綷為咗嗰5分,sorry, 個人很難認同这種做法! ...
5歳自行前天主教領洗,必定是嬰兒領洗,因為嬰兒領洗是不須上主日學、慕導班。嬰兒領洗,父或母必須是天主教徒,咁我估係真心信教吧。

回覆:2017-18年小一選校

有弟弟,先target 男、女官津,再考直、私小,可攻可守!

引用:Quote:原帖由+熊牛不兩立+於+14-11-28+發表

原帖由 LL222 於 15-04-16 發表
一般學校只列出每個學生的最終讀邊間,LH將所有學生得到的所有offer全部列出黎,緊係亮麗啦。

...
其實佢網頁有註明Place taken up同Place offered, 例如2014年黃錦輝總共有56個offers, 但最終有14個LH學生入讀。

申利:我不是LH用家

‹ 上一主題|下一主題