用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2017-18年小一選校
go

2017-18年小一選校 [複製鏈接]

我呀女今年K1, 如想討論2017-18年度的小一選校, 呢到啱唔啱呀=.=” 請指教!

4    0    0    0

陳雙兒 發表於 14-11-28 12:26
我呀女今年K1, 如想討論2017-18年度的小一選校, 呢到啱唔啱呀=.=” 請指教!
唔係呀?2015-2016都未完,2016-2017又未開始,就叫人討論2017-2018?心急咗D喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:2017-18年小一選校

睇下呢兩年啲料先,會成日改变主意架!

引用:Quote:陳雙兒+發表於+14-11-28+12:26+我呀

原帖由 hkpapa852 於 14-11-28 發表
唔係呀?2015-2016都未完,2016-2017又未開始,就叫人討論2017-2018?心急咗D喎!
係囉

hkpapa852 發表於 14-11-28 12:46
HKPAPA852, 可能我真係心急左d, 但因身邊已有朋友提我, 如報2016-2017的大抽獎地址, 可能明年中已經要搵好地方搬, 因為水電煤氣費是兩. 三個月才有一次的, 但如果我都未做好資料搜集, 又點諗搬去邊呢~~所以想搵個地方討論一下同期的家長有咩諗法, 謝謝!

媽媽好努力。不如爬下文睇左今年情況先啦。

引用:我呀女今年K1,+如想討論2017-18年度的小一

原帖由 陳雙兒 於 14-11-28 發表
預早準備都係好,自己有冇心儀學校?直私定津貼?

陳雙兒 發表於 14-11-28 13:44
HKPAPA852, 可能我真係心急左d, 但因身邊已有朋友提我, 如報2016-2017的大抽獎地址, 可能明年中已經要搵好 ...
太早睇咗唔係唔好, 事實上係年年情況都會變, 就早就計劃好2,3年後既野, 到時其車根本已經用唔著了

好似如果你心儀華仁, 諗住下年搬過灣仔, 咁你就死得, 華仁應該2017-2018/2018-2019呢2年搬過北角區

仲有, 你見今年A校排乙三都仲有人入到, 但下一年可能乙二都危危地, 到你果年可能要排乙一了.......

所以都係, 睇住先啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:2017-18年小一選校

有無邊區嘅學校係你心目中先,自己住個網得唔得?得就唔使搬咁麻煩。又睇下自己母校掂唔掂。起碼知自己target邊d先可再縮窄範圍。加油💪

就係因為我見到今年d入心儀學校比例超低, 所以開始擔心, 應為是否要早d舖排一下, 以免到時恨錯難返! 同埋我都知身邊很多家長已經裝備自己的子女了, 但其實選校攻略都好重要, 唔想白白浪費這次抽獎機會, 請大家明白

ckh311 發表於 14-11-28 14:04
有無邊區嘅學校係你心目中先,自己住個網得唔得?得就唔使搬咁麻煩。又睇下自己母校掂唔掂。起碼知自己targ ...
HI CKH311, 我自己的母校唔掂的, 因為我住這區已被雙非入侵, 所以一定要搵其他網搬, 或利用跨區的部份, 但跨區只有好少位,實抽唔到

引用:Quote:ckh311+發表於+14-11-28+14:04+有無

原帖由 陳雙兒 於 14-11-28 發表
HI CKH311, 我自己的母校唔掂的, 因為我住這區已被雙非入侵, 所以一定要搵其他網搬, 或利用跨區的部份, 但 ...
咁你target邊區呀?你住北區個邊?或會唔會考私校直資?我諗大家知你target邊個網會容易d俾意見你。
因為我都知越來越多小朋友,家長真係頭痛兼頭痕。

陳雙兒 發表於 14-11-28 14:13
就係因為我見到今年d入心儀學校比例超低, 所以開始擔心, 應為是否要早d舖排一下, 以免到時恨錯難返! 同埋我 ...

好明白!
這一屆 2017/18小一學年的家長那份焦急的心情,
因為2011年出生的小朋友,
就是雙非高峰年,
競爭非比尋常!
加上近兩年,
不斷聽到家長 "大失預算" 的消息,
在計分派位方面失準!
不敢想像三年後是何等光景......

陳雙兒 發表於 14-11-28 12:26
咁就先由傳統名校著手, 請看這條link.看看有邊間傳統女名校你最心儀. 再研究搬去果區博大抽獎的可行性. 再睇果區二,三線的學校. 當然既然抽獎要博到盡, 點可以無私校在手. 所以都要研究下邊間私校是你心儀的. 有了大路方向去想,就可以再一個一個細節咁慢慢計劃一下....

cmlam12 發表於 14-11-28 14:29
好明白!
這一屆 2017/18小一學年的家長那份焦急的心情,
因為2011年出生的小朋友,
好彩有你地明白!
其實我女係2010年細B, 2011超大B, 現在是REPEAT K1. 因2010及2011年出生率都超高, 8萬幾-9萬幾不等!

熊牛不兩立 發表於 14-11-28 14:37
咁就先由傳統名校著手, 請看這條link.看看有邊間傳統女名校你最心儀. 再研究搬去果區博大抽獎的可行性. 再 ...
謝謝熊牛不兩立提供資料, 等我刨下先!
其實之前刨BK d文, 都略知一二邊間最受歡迎, 其實我都心儀st mary.

我女今年讀PN我都開始睇定小學先,因為讀邊間K都會影響小學

陳雙兒 發表於 14-11-28 14:52
謝謝熊牛不兩立提供資料, 等我刨下先!
其實之前刨BK d文, 都略知一二邊間最受歡迎, 其實我都心儀st mary.
心儀st mary就搬去31網, 個網除了有st mary, 仲有循道, 新舊油天

Raccch 發表於 14-11-28 14:56
我女今年讀PN我都開始睇定小學先,因為讀邊間K都會影響小學
我唔太認同...讀邊間k都好, 如果家長懶都唔會有好結果....

陳雙兒 發表於 14-11-28 14:45
好彩有你地明白!
其實我女係2010年細B, 2011超大B, 現在是REPEAT K1. 因2010及2011年出生率都超高, 8萬幾-9 ...

咁你有排擔心,因為始終都係呢個年齡層,大家都會一路咁樣上,就算考完小一,將來既競爭一樣咁大,因為直到中學,大學,以至出來工作,因病入院,輪候老人院,都要係對住同一班人爭餐死。

‹ 上一主題|下一主題