用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 高小初中想嘗試睇金庸, 請教睇邊本先呢? ...
樓主: 小時了了
go

高小初中想嘗試睇金庸, 請教睇邊本先呢?   [複製鏈接]

回覆:小時了了 的帖子

韓愈文以載道之說乃針對六朝華麗矯飾的文風而言,有其時代性的背景,但也解釋了為何魯迅是文豪、而張愛玲只是優秀作家。

小時了了 發表於 15-1-5 14:05
您囡好勁架, 鍾意粵劇, 中文及中國典故呢啲對佢來說好淺咋. 佢地啲粵劇劇本好深呀!

其實好想問妳好耐, 妳 ...
佢唯一俾我覺得佢叻既, 就只有唱戲把聲好靚而已, 其他.......唉!

之前學思凡, 所以睇《紅樓夢》, 跟住唱牡丹亭驚夢, 就要睇《牡丹亭》, 原著佢又唔識睇喎, 邊度死本兒童版牡丹亭俾佢丫, 鬼咁辛苦搵到本《還魂記》繪本俾佢, 點知發晒颷, 話個故仔唔係全部, 只有一部份。阿囡大人呀, 你估阿媽開出版社咩。前排生日又話要本《西廂記》, 我問佢, 你都無唱西廂記, 睇嚟做乜? 好難買喎, 佢話睇定先, 以後可能會唱。最後要去台灣三民書店空運俾位大小姐, 最慘係前幾日去「讀書人」打書釘, 原來佢哋有賣

我囡囡幼稚園開始學粵劇, 係自己出去學的, 係99既杰作, 佢細細個時請佢湊咗一排, 佢日日同佢開電視煲粵劇同大長金, 細路見到啲衫好靚, 咪鐘意咗囉, 但99又不負責任喎, 搞到佢鐘意咗但又唔負責帶佢去學, 搞到我兩公婆接送生涯真係好辛苦。

呻咗咁耐, 佢係响大埔「耀鳴聲劇團」度學的。佢學私鐘, 妹妹因為五音不全, 為免徙米飯, 所以只俾佢學大班, 平好多。

Olympian  好勁﹗  發表於 15-1-5 18:18

引用:Quote:小時了了+發表於+15-1-5+14:05+您囡

原帖由 little_yolky 於 15-01-05 發表
佢唯一俾我覺得佢叻既, 就只有唱戲把聲好靚而已, 其他.......唉!
我十零歲果陣又係好喜歡聽粤剧,低能到買casette 機時(当时未興md/cd/dvd) 我攞盒粤曲帶去试播

其實讀書年代就係可以發夢既年代, 我覺得係好正常.
我細個都係武俠小說入晒腦, 但我又唔覺得有好大問題.
講真, 以前果D書黃色極., 又點及得依家D網上資訊咁變態.
如果我小朋友係迷上看文字書, 我覺得點都好過佢用D時間來上網睇埋D無謂網站. 依家D網站雜誌, 仲教壞細路. 仲未計果D郁D就強奸通姦的電視劇.

至於愛情觀, 根本唔同年紀就會有唔同既發展. 係人都有幼稚過的年代, 做父母唔駛下下要小朋友skip左幼稚的階段, 呢D唔係叫慳時間, 而係忘了我地人, 人既性格發展必須係有過不成熟的階段.

longlokma 發表於 15-1-5 14:28
我十零歲果陣又係好喜歡聽粤剧,低能到買casette 機時(当时未興md/cd/dvd) 我攞盒粤曲帶去试播

...
你真係好核突

阿囡最初學果半年, 因為唔識字, 日日播CD死記歌詞, 我聽到頭痛食咗幾排panadol先可以活到今天。粵劇真係唔知有咩好聽。我以前仲唔敢話俾人聽兩個囡學粵劇, 咁老土, 後來要表演, 要包飛sale飛先迫於無奈問人要唔要飛睇先穿煲。最攞命係表演時, 聽到坐後面D C9阿嬸, 話咁細個去唱戲, 緊係父母迫啦, 完成父母後生既心願啦.....真係想死

引用:Quote:longlokma+發表於+15-1-5+14:28+我十

原帖由 little_yolky 於 15-01-05 發表
你真係好核突
我真是喜歡聽架!唐滌生的词真係好靚

annie40    發表於 15-2-25 09:03

回覆:longlokma 的帖子

唐滌生的辭遲早入中學中國文學教材,冇得頂

annie40    發表於 15-2-25 09:04

torunpoland 發表於 15-1-5 14:55
唐滌生的辭遲早入中學中國文學教材,冇得頂
係就好, 咁我阿女可以讀少好多。最近又會新學《洛神》

不過, 要同個豆丁解釋啲歌詞意思, 真係難為了阿媽

小時了了 發表於 15-1-5 12:13
我自己當年高小及初中睇小說嘅作家: 瓊瑤,嚴沁,衛斯理另加岑凱倫 (真係呢幾位作家當年嘅書全部睇晒架,  ...
回想細個時瓊瑤、亦舒、岑海倫都睇過,但唔鐘意,都係鐘意武俠、科幼及偵探.... 驚覺自已係男仔頭﹗但都係好細個就想拍拖,後生愛情至上﹗個女唔好似我就好了﹗

回覆:little_yolky 的帖子

阿爸教,同從字裏行間睇住蔣南孫、朱瑣瑣經歷而得出的結論,內容相同,感受不一。

little_yolky 發表於 15-1-5 14:19

呻咗咁耐, 佢係响大埔「耀鳴聲劇團」度學的。佢學私鐘, 妹妹因為五音不全, 為免徙米飯, 所以只俾佢學大班, 平好多。

點解我咁問呢? 因為小女幼稚園時係北區大會堂嘅畫班學畫畫時,有一次等上堂,湊巧有一班小學生及家長係大堂度傾偈講有關一陣粵劇表演及遲啲去廣州集訓學粵劇事宜,我個時好奇搭訕問家長佢地仔女讀緊邊間小學,咁好有粵劇學。家長答係培正小學,之後佢地家長講學粵劇點樣點樣好 (我唔記得講咩有幾好了),而啲小學生又話鍾意粵劇喎,背台詞又唔覺深及難喎!當時我曾閃過一絲想法日後小女有機會試下學粵劇。亦曾因為其中一個因素可以學粵劇而曾考慮過報考培正小學呢。

我唔知出面課外活動會有粵劇俾小學生學,真係未聽過,我真係孤漏寡聞,不要見笑。我會試下開始問下小女學粵劇事宜。

小時了了 發表於 15-1-6 06:04
點解我咁問呢? 因為小女幼稚園時係北區大會堂嘅畫班學畫畫時,有一次等上堂,湊巧有一班小學生及家長係大 ...
依家網絡發達, 我哋呢D C9唔會再孤漏寡聞了

我當時都唔識, 阿囡話要學跳舞, 即刻上網search, 學粵劇, 又search。大埔有幾間小學都有粵劇學的, 囡囡老師有去教。前幾年D小朋友積極D, 暑假時老師都有組團上廣州10日習訓基本功, 但之前啲小朋友大咗, 有啲去咗演藝, 有啲考DSE自己出去接表演, 依家呢批家長, 積極既唔太多, 感覺有D沒落

BTW, 我都唔知培正有粵劇學, 可惜阿囡幼稚園時考唔到, 無緣份

[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]
需要更大隻字,更輕更薄嗎?唸下買部 kindle 啦,鍾意睇書幾好用架!

[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)][color=rgba(0, 0, 0, 0.7019607843137254)]
[color=rgba(0, 0, 0, 0.7019607843137254)]little_yolky  睇壞眼呀!  發表於 3 天前

Kindle 唔同 iPad架, 睇 kindle 等如睇白紙黑字嘅書,不過佢仲好D, 因為可以放大D字睇,無咁易近視呀

回覆 小時了了 的帖子

過咗一排,阿女仲有冇借金鏞或其他書睇?

Jackieson 發表於 15-2-24 11:14
回覆 小時了了 的帖子

過咗一排,阿女仲有冇借金鏞或其他書睇?
嘻!嘻!借金庸大字版書,要我得閒有時間湊佢去圖書館先至得架!呢排有時間都捉咗佢去睇中醫清感冒調理身體先,而每晚睇書睇緊作家阿濃的書,及睇優秀文章咋。

little_yolky  我愛阿濃   發表於 15-2-25 09:25

引用:小女四年級暑假睇咗射鵰同神鵰,呢兩本比較

原帖由 YolandaTam 於 14-11-28 發表
小女四年級暑假睇咗射鵰同神鵰,呢兩本比較有趣。不過由於篇幅長,平日睇可能會廢寢忘餐,建議長假先睇。另 ...
真係睇衛斯理好啦,唔好睇原振俠呀

回覆 little_yolky 的帖子

養過孩子的人,才會真心明白何謂"性格使然"。

torunpoland  才體會到性格不同帶來的分別   發表於 15-2-25 09:50
torunpoland  我說養過兩個孩子,才體會到性格   發表於 15-2-25 09:50

torunpoland  才體會到性格不同帶來的分別   發表於 2 小時前
xxxxxxx
完全同意。

朋友常問何以不多添幾個孩子,心想教養不是工廠的生產缐,弄掂了就可倒模式制作。而是重新開個條line學習如何跟孩子配合,條新line能否行得通,父母只能見著走,不欲虛懷若谷,難矣!

當父母的,除了自身有點模模範,大量要做的是跟孩子溝通,明白他們的真正需要,溝通得當,路便好走了。

女女的法國同學,剛滿十七歳,跟父母要了一輛紅色法拉利,話是他的dream云云。其實孩子要的是自信和被別人注意和欣賞,而不是法拉利。可惜父母聴錯了。

annie40 發表於 15-2-25 12:24
torunpoland  才體會到性格不同帶來的分別   發表於 2 小時前
xxxxxxx
完全同意。

唉,我就冇你咁醒,俾上天整蠱,有咗乜都唔駛理嘅大女後唔知足就整多個乜都要理嘅細女。

little_yolky    發表於 15-2-25 14:09

laorenjia 發表於 15-2-25 13:08
唉,我就冇你咁醒,俾上天整蠱,有咗乜都唔駛理嘅大女後唔知足就整多個乜都要理嘅細女。
...
好多人都係,如果第一個麻煩,就唔會生第二個,如果第二個都唔煩,就會生第三個,生到有一個煩到頂唔順先停產,所以多數孻仔孻女都係麻麻煩煩,因為佢地麻煩先冇細佬妹
頭盔:當然有例外

little_yolky    發表於 15-2-25 14:10
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題