用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 高小初中想嘗試睇金庸, 請教睇邊本先呢? ...
樓主: 小時了了
go

高小初中想嘗試睇金庸, 請教睇邊本先呢?   [複製鏈接]

正路睇射鵰先, 然後直落睇埋神鵰, 跟住俾佢自己揀.

KoWY72 發表於 14-12-3 11:16
回覆 MASAYA 的帖子

金庸的武俠小説值得向小朋友推介,因為除了可提升中文能力外,更可從小説學習人性。當 ...

"金庸的武俠小説值得向小朋友推介,因為除了可提升中文能力外,更可從小説學習人性。當中我最欣賞及值得推介的首選是「笑敖江湖」莫屬了。

「笑敖江湖」反映人性刻畫入眉,十分傳神,是作為教導孩子認識世態炎涼的好材料。

在笑傲江湖小說中,人物性格描述得最活靈活現及可作為提醒小朋友人性險惡的典型例子要算是岳不群。縱觀「笑敖江湖」描述的岳不群,資質平庸未能學得華山派最上剩武功,雖然已能透過玩弄權術從人事鬥爭中取得長門之位,而在江湖中表面上也成功扮演成謙謙君子般,被稱為「君子劍岳不群」。可是,他表面正氣凜然,實則是假仁假義,陰險奸狡。他自己礙於天資所限,武功平凡,卻又極具野心,想當武林盟主之位,一統江湖,唯我獨尊。論武功,他自知難與真正高手匹敵, 唯有使用陰招,扇風點火,挑撥離間,企圖迫走絕頂高手,以為這樣就可坐享其成,因為他最怕就是有高手在場,高手一出招,便知有沒有,而會顯得他那三腳貓功夫變成宜笑大方。所以他想盡辦法,排除異己,常常借刀殺人,想用他人之力把武功能力勝過他自己的人一一鏟除或迫走,免得與他競爭做武林盟主。後來,為求學得上剩武功,先是不擇手段利用女兒去偷取「辟邪劍譜」(即「葵花普典」),繼而不惜「欲練神功,引刀自宮」。可是,即使能偷學神功,自以為武功大進,但礙於資質所限,只能學到皮毛,武功仍是二三流,難登大雅之堂,與令狐沖比拼時,始終不敵令狐沖從華山前輩中學得的獨孤九劍,還是要一敗塗地,還搞到自己不淪不類,不男不女,認真是自作孽。

「笑敖江湖」最為人樂道的是能充分反影不同的人性,小說中描述不同人物的特徵,在現今社會中也隨處可見類似的人版,這類武俠小說,情節緊湊,又富教育意義,值得向小朋友推介,不過要有家長指引。"

我開始有少少明明地您所講那人嘅「君子劍岳不群」野了。
例子:
"一個愉快而有效學習的個案" # 473, #494, #495, #502, http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2701200&extra=page%3D1&page=24 該樓帖樓主只會欣然接受與他相同意見,如持用不同意見並直接引用返他自己所講過的說話及其他網友的說話,該樓主的情縮反應就會好似有點。。。,與他一直以來謙謙君子言詞大大相反,都是我的錯,講事實,惹人生氣了

bobbob  勇氣可嘉  發表於 14-12-14 13:56

金庸的武俠小説值得向小朋友推介,因為除了可提升中文能力外,更可從小説學習人性。當 ...

"一個愉快而有效學習的個案 # 509 幫我解釋我的網名 " 小時了了" http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2701200&extra=page%3D1&page=26........

14-6-16 我係 "小時了了" 帖, 已解釋了我為何改這名 #8,  "我真係以"小時了了 大未必佳" 來提醒自己唔好對阿囡將來抱咁大期望。" & #9 "王家爸爸  看到你的名,就想起孔融。"  去年中我同阿囡講故事咁講 "小時了了 大未必佳" 的"世說新語" 這個故事, 我好記得我話孔融 "寸" 高官大人 "寸"  到無聲出, 阿囡當時聽到笑到格格聲. 後來我係另一帖提及阿囡今年年頭背 "三字經" 出現 "融四歲 能讓梨 弟於長 宜先知" 同埋讀杏林子的 "生之頌", 作者自序寫自己 "小時了了" 自己長大後真的 "大未必佳 http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2825996&page=1#pid38783767

14-6-21 00:48 "我囡這樣學典故/中史/世史/科學...等" 帖亦再一次解釋了我為何改這名 #55 付出的努力與成果有時(好多時)未必成正比例的。作為父母,大家都想盡力預備及俾最好的給仔囡,至於仔囡是否 "虛不受補" ,要睇佢自己做化了。"小時了了,大未必佳",係提醒我自己對阿囡的將來不要抱好大期望(真心的),咁我自己對佢就唔好咁大失望http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2810318&extra=&page=3

Deteled

Deleted

這令我更想睇"聰明仔爸"被封戶而導致已失傳的好似好上乘嘅教育心得了, 唔知"聰明仔爸妹夫"唔知會唔會開帖教一招半式呢!

P.S.以為失傳的 "聰明仔爸爸的伴讀文章" http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2561265#6
書名:培育好男孩 - 父子一起走過成長路
作者:李明樂
出版社: 明文出版社

Deleted

Deleted

小時了了:

對著聰明仔爸,我和他極端敵對的,不會用我慣常用的語氣去回應。

我對你的質疑,抱著平常心的,我並沒有甚麼不快,只是心有的一句,就表現出來,如有甚麼語言衝撞,令你不快,我謹此致歉。

另外,我只是好奇,你引我女兒入不到心儀學系的一節,起初我以為你是照copy明仔爸的留言,但後來我卻發表並非他的手筆,應是你寫的,我的感覺是奇怪,並非不快,因為以我對你的認識,你不會將全無關聯的東西在大家辯論時寫出。

小時了了 發表於 14-12-14 07:01
"一個愉快而有效學習的個案 # 509 幫我解釋我的網名 " 小時了了" http://www.edu-kingdom.com/forum.php?m ...
哇, 好多字, 真係要edit一下, 睇得好辛苦。

BTW, 見到你同囡囡講「小時了了」個故仔, 我都記得幾個月前同囡囡講過, 不過, 重點唔一樣, 除咗講孔融讓梨之外, 我仲同佢講埋孔融最後死得好慘, 原因係孔融自己都要負責。他太驕傲, 所以到處得罪人, 最後亦無人幫佢講說話。睇下小時了了個故事 (真果個), 我同阿囡講, 個高官雖然唔啱, 特登講說話俾孔融聽, 但人哋係長輩, 你係晚輩, 人哋話你咪 "good" 一聲吞咗佢, 仲要大庭廣眾落人面, 俾你威一次, 但同人結咗怨, 就唔化算了。退一步海闊天空, 唔好學孔融。

小時了了  Deleted 埋啦!  發表於 14-12-28 20:45

A-Mum 發表於 14-11-29 18:35
祝你囡囡早日上癮!

如果睇得多又打算借,圖書館有大字版架,無咁壞眼 ...

"圖書館有大字版"-----多謝您提點圖書館有大字版, 我與小女只有公眾假期才可以有時間去圖書館,所以,呢個聖誕節 "的" 起心肝去圖書館嘗試借射鵰 (之前買了本雪山飛狐普通版,啲字好細及本書好厚,小女及我都唔係好享受,都唔係好想睇)。好明顯,呢次借咗大字版射鵰,字體大容易睇好多及本書薄啲(雖然會有好多冊),而一開頭劇情比雪山飛狐故事吸引力大好多,對我及小女初看者來說,射鵰真係容易睇好多,而小女本身鍾意中史,我又會俾詩/詞/古文小女睇及背誦,佢聽過秦檜,岳飛等歷史人物,雖然靖康之難呢個歷史未同小女講故事咁講過,我絕對相信佢睇完射鵰後,對中史及岳飛那篇古文"滿江紅"及有一篇古文"岳飛之少年時代"都會好大興趣及得著。佢依家剛開始睇射鵰,好似有幾好嘅開始,希望佢會一直追金庸小說下去。

小時了了 發表於 14-12-28 20:05
"圖書館有大字版"-----多謝您提點圖書館有大字版, 我與小女只有公眾假期才可以有時間去圖書館,所以,呢個 ...
需要更大隻字,更輕更薄嗎?唸下買部 kindle 啦,鍾意睇書幾好用架!

little_yolky  睇壞眼呀!  發表於 15-1-5 13:45
小時了了    發表於 14-12-28 22:21

我想知而家多數人係睇邊個版本既金庸小說?

我個年代多數睇第二版, 即係射鵰有小紅馬冇小紅鳥既版本, 神鵰冇甄志丙既版本
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 14-12-28 22:16
我想知而家多數人係睇邊個版本既金庸小說?

我個年代多數睇第二版, 即係射鵰有小紅馬冇小紅鳥既版本, 神鵰 ...
神鵰係咪得新舊兩版? 舊版係尹志平,新版係甄志丙?我地盡量揾舊版睇

引用 #31 torunpoland: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2834019&extra=page%3D1&page=2 金庸小說對提升孩小的中文水平的見解如下:

金庸作為由文學作品, 地位之高, 已經不用懷疑. (當然仍有許多爭論空間, 但這是學術問題)

但是, 對於提升孩小的中文水平, 確是毫無疑問. 第一, 金庸小說行文流暢, 單是這一點, 已夠回本. 一句句通順的句子, 連起來, 就是通順的段落. 現在, 你打開許多本地報章, 我敢說除了大公文匯, 已經沒幾句是通暢的句子. 多看本地報紙之效, 不比從前.

第二, 描寫細緻. 有了通順的句子, 內容呢? 小說說的是佈局架構, 學生考試未必用得這一高招, 便學查生描寫風景, 人物的心理, 這裡又有好多彈藥, 儲起平日作文用.

第三, 用詞精準而多變, 這點都不用解釋啦, 同一心情, 查生總有三四個詞語形容. 平日儲起又夠用.

額外的好處也不用多說, 對中國文化的認識.... 以上說的比較功利, 但即使如此, 都是好處, 初中就可以開始. 要是有興趣, 高小也可以, 但不用急於高小快人一步, 小五至中二轉變很大, 說不定孩子到中一就產生莫大興趣.

回覆:高小初中想嘗試睇金庸, 請教睇邊本先呢

係,依家我提自己其實唔驶太心急,始終社會变左,好難要求孩子跟自己小時侯看中文小說的步伐。我会先比孩子了解多d歷史先,再鼓勵他看金庸。暫時預算升中前能开始看第一套已ok, 因為只要开到頭,他自然会一套套追看下去,时间已不是问題。

longlokma 發表於 14-12-29 21:46
係,依家我提自己其實唔驶太心急,始終社會变左,好難要求孩子跟自己小時侯看中文小說的步伐。我会先比孩子 ...

....... 因為只要开到頭,他自然会一套套追看下去,时间已不是问題

好認同您 "要开到頭" 呢句好緊要, 因為如果自己當初以唔好慳心態(因為已俾錢買了雪山飛狐), 一定要小女及自己睇雪山飛狐先, 但因為雪山飛狐開頭劇情真係比較沈悶, 對我及小女第一次睇及接觸金庸小說來說真係唔係好享受及唔想睇落去了, 真係好容易放棄架.

但換了另一本射鵰做閱讀金庸小說開頭, 小女呢幾日真係追來睇.

"好嘅開始就係成功咗一半", 大家努力啊!

引用:+本帖最後由+小時了了+於+14-12-30+09:42+

原帖由 小時了了 於 14-12-30 發表
我都喜歡射,唔喜歡雪

‹ 上一主題|下一主題