用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 高小初中想嘗試睇金庸, 請教睇邊本先呢? ...
go

高小初中想嘗試睇金庸, 請教睇邊本先呢?   [複製鏈接]

話說小女依家小四, 因我帶她於上星期六及日參觀完中學後, 呢幾日我猛向佢落藥升中學會點點點, 依家小學嘅佢要點點點到時升中時就會好輕鬆了. 尋晚同佢傾開, 佢阿媽我當年小學六年級時已睇晒當年好 hit 嘅"瓊瑤"厚厚的愛情小說廿幾三十本, 所以佢阿媽我嘅中文自認到依家都唔錯 如果佢想好過媽咪嘅中文, 六年班時開始睇金庸小說都有機會. 哈! 小女近排嗰團"好學之火"好旺盛, 竟然 "誇下海口" 想試吓四年班睇金庸. 既然小女有呢個 "雄心壯志", 我都想試吓係圖書館借俾佢睇, 但我真係無睇過金庸武俠小說, 請指教初看者應睇邊本先呢? 邊本有趣及無咁深呢?  

csy_ma  請看PM  發表於 14-12-3 04:15
   75    0    0    2

回覆:小時了了 的帖子

小女四年級暑假睇咗射鵰同神鵰,呢兩本比較有趣。不過由於篇幅長,平日睇可能會廢寢忘餐,建議長假先睇。另可試衛斯理,情節吸引,二百零頁,一個週末睇晒。

我自己細個睇射鵰先,但全部金庸小說我推薦笑傲江湖畀小朋友睇,無歷史背景同人物性格清楚 (岳不群除外),所以價值觀都清晰,而且桃谷六仙有趣程度不比韋小寶低
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:我自己細個睇射鵰先,但全部金庸小說我推薦

原帖由 MASAYA 於 14-11-28 發表
我自己細個睇射鵰先,但全部金庸小說我推薦笑傲江湖畀小朋友睇,無歷史背景同人物性格清楚 (岳不群除外), ...
小朋友會唔會唔明“君子劍” 有幾虛偽,練葵花寶典點解要自宮?係咪要家長指引?

YolandaTam 發表於 14-11-28 11:10
小朋友會唔會唔明“君子劍” 有幾虛偽,練葵花寶典點解要自宮?係咪要家長指引?

...
最好當然有家長指引,我相信小學生會偽君子,金庸小說每套都不同程度既情愛,如果要簡單d純樸d,我會選擇雪山飛狐,不過有復仇,而且open ending,都係要PG家長指引
p.s. 我到而家都唔明點解要自宮,唔識內功,諗唔明男人練太監功會走火入魔即係乜
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:MASAYA 的帖子

欲練神功,必先自宮,許或因為走火入魔會慾火焚身

我介紹阿仔睇雪山飛狐先,因為短啲,無咁易嚇怕佢,之後佢就自己一套套睇落去,連越女劍都想睇埋

醒目開學勳章

個人經驗咪睇笑傲江湖住,初頭幾個chapter講林平之悶到瞓得著。
我覺得睇天龍八部時間過得快,因為劇情緊湊,而且主角一早就出場。如果嫌長可以睇俠客行,故事比較特別,但太細睇又未必明。

回覆:高小初中想嘗試睇金庸, 請教睇邊本先呢

引用:射鵰開始最好,但初頭真係要有耐性睇 +

原帖由 jumphigh 於 14-11-28 發表
射鵰開始最好,但初頭真係要有耐性睇
同意,先睇射鵰,可以的話再睇神鵰倚天跟住去。天龍八部笑傲江湖鹿鼎記等建議之後先睇。

引用:個人經驗咪睇笑傲江湖住,初頭幾個chapter

原帖由 bobbob 於 14-11-28 發表
個人經驗咪睇笑傲江湖住,初頭幾個chapter講林平之悶到瞓得著。
我覺得睇天龍八部時間過得快,因為劇情緊湊 ...
我次次睇天龍八部都skip第一章,我無慧根,嗰啲佛理睇到我 明明每個字都識,夾埋就不明所以

bobbob  嗰段都唔係小說情節,唔睇都得啦   發表於 14-11-28 15:37

MASAYA 發表於 14-11-28 11:26
最好當然有家長指引,我相信小學生會偽君子,金庸小說每套都不同程度既情愛,如果要簡單d純樸d,我會選擇雪 ...
用科學既術語, 應該係葵花寶典係俾女性練既武功, 男性有男性荷爾蒙, 唔可以練, 所以要練就要自宮。

因為男性荷爾蒙旺盛成日影响男性既腦思維(呢點你都應該好明白), 所以練咗時一分心就會亂咗團氣, 導至走火入魔, 即係內氣功團氣流亂咗, 傷及五臟六腑, 會引致思覺失調或精神分裂。明未?

bobbob  其實女性都會有lust,反而唔練得   發表於 14-11-28 15:39

雪山飛狐短D容易睇完 有動力D

回覆:高小初中想嘗試睇金庸, 請教睇邊本先呢

你可以提議睇邊幾本先,但我建議你比囡囡自己揀,佢地有自己preference......

我家有整套金庸,我最初都係提議某幾本,但之後佢自己揀。天龍八部書劍佢反而覺得悶,係睇哂其他最後先再睇。佢有興趣就會好快刨哂。

回覆:高小初中想嘗試睇金庸, 請教睇邊本先呢?

其實好多學校都會用射鵰做高小指定讀物。

多謝各位好介紹, shortlist 後優先次序 射鵰/雪山飛狐, 神鵰, 倚天......射鵰/雪山飛狐睇下圖書館有無俾人借咗先!

射鵰同碧血劍條主線係國仇家恨,夠正氣;人物正邪、性格比較分明,男女之間的感情、情慾描述少。
啱小學生多d。

射鵰簡單點, 人物性格鮮明, 對高小初中生較易.

希望你的小朋友會喜歡... 然後15套看畢, 相信, 中文水平會有大進步, 從而在相當不錯的成績單上反映出來.

YuYuMother  agree  發表於 14-11-29 15:27

torunpoland 發表於 14-11-29 15:21
射鵰簡單點, 人物性格鮮明, 對高小初中生較易.

希望你的小朋友會喜歡... 然後15套看畢, 相信, 中文水平會 ...
尋晚放工諗住去圖書館睇下有無得借,但我去到時已夜晚八點零五分已關門了。今日去開商務原來有會員優惠日有折,忍唔住買咗雪山飛狐,原價$48,會員價$43.2,原來金庸小說咁平,仲平過台灣童書。

雪山飛狐只有1冊完, 射鵰有4冊才完, 我同女未曾接觸過金庸小說,最後我都係選擇1冊完的雪山飛狐, 希望佢有成功感完成,然後愛上金庸小說。

祝你囡囡早日上癮!

如果睇得多又打算借,圖書館有大字版架,無咁壞眼
‹ 上一主題|下一主題