用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點教小一生分b同d?
樓主: 巴士媽咪
go

點教小一生分b同d? [複製鏈接]

titanlow 發表於 14-12-1 08:56
我的小朋友寫4分音符好正確,於是我幫d改了個名叫音符d, 當她忘記b向那邊,就畫個4分音符出來提自己。 ...
我個囡衰到連個Flat都寫咗個d字

little_yolky 發表於 14-12-4 11:42
我打電話打咗半人都無人接
或者試下是但一間branch, 有些會有reception staff.

小時了了 發表於 14-12-4 10:16
尋日終於鼓起無比決心填寫咗協康會 - 青蔥計劃評估報名表 (由小二小女俾班主任大庭廣眾話小女開始, 其實我 ...

很好的決定!去評估係幫個小朋友,唔好覺得係label個小朋友
協康唔會等太耐,我朋友搵佢哋做行為輔導評估,約期到見兩個月.

MrBeast 發表於 14-12-4 11:57
或者試下是但一間branch, 有些會有reception staff.
無錯,間間都有社工的,搵間附近打去問.

醒目開學勳章

小時了了 發表於 14-12-4 10:16
尋日終於鼓起無比決心填寫咗協康會 - 青蔥計劃評估報名表 (由小二小女俾班主任大庭廣眾話小女開始, 其實我 ...
應該收到form就好快通知,再預約時間,如果約平日1、2個月內應該有得做,無人通知就耐唔耐打電話去問下。

wan_sosin 發表於 14-12-4 14:14
很好的決定!去評估係幫個小朋友,唔好覺得係label個小朋友
協康唔會等太耐,我朋友搵佢哋做行為輔導評估,約 ...
協康會排咗兩個幾月,終於排到今早去見教育心理學家及做咗IQ Test 及專注力 2 個評估,俾咗4份問卷我要星期一交俾中,英,數及常識老師填然後再寄返去協康會,3月14日要再去多一次繼續做多個幾鐘評估,費用$6,800。評估有結果後,過一些日子再同大家分享。

小時了了 發表於 15-2-28 22:15
協康會排咗兩個幾月,終於排到今早去見教育心理學家及做咗IQ Test 及專注力 2 個評估,俾咗4份問卷我要星期 ...

協康都做得幾仔細,如果係政府,係唔會用科學化嘅方法評估專注力,主要靠睇學校問卷同家長意見,比較主觀,學校問卷都只會要一位老師填已可以.
個收費都好合理,希望個結果大大幫到日後教導你囡囡.等你消息.

小時了了  評估報告出咗, 分享如下   發表於 15-4-2 15:03

引用:如題,我個女口講係d,但寫出黎係b,+成日都

原帖由 巴士媽咪 於 14-11-28 發表
如題,我個女口講係d,但寫出黎係b, 成日都搞亂,仲有r同l, 佢識串但寫出黎唔岩,最慘係佢學校要佢地小息時 ...

Delete

MrBeast 發表於 14-12-4 10:57
回覆 小時了了 的帖子

踏出第一步真的要很大勇氣,如結果有需要做些訓練,記得要每日做,成效才會大。 ...

小女上星期嘅評估報告出咗, 無過度活躍症, 無專注力失調, Overall 唔係資優. 心理學家當日解釋評估為資優4部份超過100,( 4部份好似係:1) 語言; 2)logic; 3 & 4 唔記了. 小女語言個部份係超過110 (呢部份就係老師成日投訴上堂傾計及成日發表意見, 擾亂班房秩序, 老爺奶奶及老公又由細到大都成日罵佢講野 "腰心腰肺" 無禮貌及唔尊敬他人等) , 其他3部份就正常. 係評估過程中, 心理學家評估到小女為人較其他小朋友衝動, 衝動呢方面直接影響小女成日會衝口而出及行為亦有影響. 心理學家建議多2次收費面談($1,200/一個鐘), 到時會教小女有咩野方法令小女停一停, 諗一諗之後先至應該講合宜說話. 而心理學家稍後亦會聯絡學校社工/班主任, 溝通一下學校(老師)可以點樣做而幫到學生---- 心理學家講例如唔係成日因為小女上堂講野而罰小女抄書就算  , 反而要俾清楚指示點解錯, 同埋更重要俾清楚指示應該點樣做.(小女呢個學年差不多每星期因為上堂講野而俾老師罰抄書, 攪到成日夜晚做晒功課+聽少少英文書+罰抄而好夜瞓,另外我留意到因為成日俾老師罰, 小女嘅自信好明顯係差咗)

另外, 4月-6月我都幫女報咗協康會一個有關情緒及社交課程, 希望阿女會學到點樣控制自己啦!

引用:+本帖最後由+小時了了+於+15-4-2+15:02+編

原帖由 小時了了 於 15-04-02 發表
原來你和女兒一直有這個困擾,老師又好像不太懂如何處於理。浪費時間罰抄又損自信。真令人感無奈又心痛。

如今評估結果令整個問題清晰,有了解決的方向,而且亦無其他問題,好替你高興。相信事情很快得到改善。

小時了了  多謝鼓勵啊!  發表於 15-4-2 15:48

我都覺得抄去罰呢D小朋友不是很有用, 無奈好多老師無得選, 都是沿用,
妳個女經專家意見不在"不自控" 的範圍內, 而是可以很快改善. 是很好的事, 加油!

小時了了 發表於 15-4-2 14:56
小女上星期嘅評估報告出咗, 無過度活躍症, 無專注力失調, Overall 唔係資優. 心理學家當日解釋評估為資優4 ...
多謝你專登話我知!清楚晒就好了,對症下藥,問題唔難解決,希望你囡囡快些重拾信心,學習都會好D!
多嘢講D都比老師咁罸法,如果問題再大D嘅學生點算?

個IQ test,應該還有視覺空間,記憶,工作速度等.其實各樣平均好好!有d小朋友,會某d好高,某d低,學習上反而未必順利.

引用:Quote:原帖由+小時了了+於+15-04-02+發表本

‹ 上一主題|下一主題