用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升上中學後,還會否幫小朋友檢查功課? ...
樓主: PaPa
go

升上中學後,還會否幫小朋友檢查功課?  

還會幫小朋友檢查功課, 中三都要

ericby 發表於 15-6-15 17:19
還會幫小朋友檢查功課, 中三都要

你孩子肯俾你檢查嗎??  我S1-S.3都只是間中可看到他的中文隨筆作文(如有), 看他最近對事物的想法咋(與成績無關)!!  我連佢些功課都少見, 唔好話檢查.  因他通常在校完成, 話免忘記交, 便放在LOCKER內......我囝本手冊是無字天書, 無咩寫嘢.  問佢 : 無功課?? 佢: 我記得, 唔洗寫.....  佢似乎用一招, 將學校的事與我隔離, 唔想我多問!!!!

回覆:ericby 的帖子

仲俾你檢查?好乖呀!我果個有幾多功課我都唔知, 每日只俾我簽手册但就講定:功課做齊,溫書已溫...學校冇野發生, 你簽咗名就得架喇!

黃巴士  好精!! 費事你問咁多, 他先來一招關後門!!  發表於 15-6-15 20:13

呢个標題令我联想到仔女到三十歲我仲要同佢洗衫執房煮飯一样……

引用:呢个標題令我联想到仔女到三十歲我仲要同佢

原帖由 Yanamami 於 15-06-15 發表
呢个標題令我联想到仔女到三十歲我仲要同佢洗衫執房煮飯一样……
我地d老餅讀書年代乜都食自己,中學父母點會仲同你check 功課  
我兒小學我都唔會睇,佢要自己的事自己負責。
何解現今時代越進步人反而越退步
究竟誰人做成  

Yanamami    發表於 15-6-17 22:25

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-06-15+發表呢

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-06-17 發表
我地d老餅讀書年代乜都食自己,中學父母點會仲同你check 功課  
我兒小學我都唔會睇,佢要自己的事 ...
係吖……小二我已經要自己熨校服,我個仔快升中二了連熨斗都未掂過!不過我哋那年代小學半曰制,中學又不用太费神去讀書,現在小孩子讀書深左、壓力大左、競爭強左!

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-06-17+發表

原帖由 yovin 於 15-06-18 發表
係吖……小二我已經要自己熨校服,我個仔快升中二了連熨斗都未掂過!不過我哋那年代小學半曰制,中學又不用 ...
科技先進左學嘅野自然多左深左唔奇,每一代都會有自己嘅困難,問題係現今世代嘅孩子自理能力/逆境智能階倒退才值得家長反思

yovin 發表於 15-6-18 01:56
係吖……小二我已經要自己熨校服,我個仔快升中二了連熨斗都未掂過!不過我哋那年代小學半曰制,中學又不用 ...
其实係期望唔同左,唔係深左多左难左。以前父母根本無時间亦唔識理,总之年年升班至中学畢業就完成大業。叻既咪升F6考大学,唔得既咪揾工做~係既,時代唔同,中学畢业無人請,所以人人期望要完成大学,不过又唔係人人都係讀書材料,所以大家係度谷d小朋友。

引用:Quote:yovin+發表於+15-6-18+01:56+係吖…

原帖由 Yanamami 於 15-06-18 發表
其实係期望唔同左,唔係深左多左难左。以前父母根本無時间亦唔識理,总之年年升班至中学畢業就完成大業。叻 ...
呢個真,依家大學已經是讀書必需階段,特別是父母也是高学歷的,更会視完成大學學士課程是基本学歷

引用:Quote:yovin+發表於+15-6-18+01:56+係吖…

原帖由 Yanamami 於 15-06-18 發表
其实係期望唔同左,唔係深左多左难左。以前父母根本無時间亦唔識理,总之年年升班至中学畢業就完成大業。叻 ...
一矢中的

引用:我久不久會睇下佢本手冊,問佢做左未,同有

原帖由 yee828 於 14-12-01 發表
我久不久會睇下佢本手冊,問佢做左未,同有時會睇佢書包,睇下有無D默書同QUIZ 派左我唔知,但佢唔會主動比 ...
多口問句(我囡未升中我唔識),現中學生都有手冊/家課冊? 我讀書年代是自己攪掂的

sunshine0613 發表於 15-6-22 08:06
多口問句(我囡未升中我唔識),現中學生都有手冊/家課冊? 我讀書年代是自己攪掂的

...

無家課册,初中用自己diary。我女而家高中,唔知佢用乜……手机?
小学都自己搞掂哂,無理过佢地有無做齐,佢地都一向自己温埋默書。升中前个暑假brief过佢,中学大个女無家課册,功課唔係第二曰交,project有deadline,測考默同小学時间唔同,自己要執生,佢会全部野mark晒係枱头大月曆。

回覆:升上中學後,還會否幫小朋友檢查功課?

小四開始都吾會,自己的事自己做。
交吾齊功課就要比學校detention .

梗係自己check!大人做乜要睇!
樓主既小朋友一定係check到6年級!
放手啦!吾好令自己小朋友乜都吾識!

有心無力

我們常怪孩子未能獨立,反過來看,是家長不肯放手的結果吧!

bestwish    發表於 15-8-24 14:32

回覆:PaPa 的帖子

其實是要培養他自己的學習能力,責任感

始終學習要靠自己,也要靠自覺。