用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中取高分的溫書方法,到高中成為毒藥 ...
樓主: eviepa
go

初中取高分的溫書方法,到高中成為毒藥  

回覆:moondream3003 的帖子

其實小學溫書, 也可以投入很少, 我仔平日每星期不用30分鐘, 快到有點不敢相信。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

回覆 eviepa 的帖子

老實講,如果你真有此課程,只要我比得起,幾多錢我都願比。我女現小二,很簡單的數學十、一數她都難於應付,問你點教呢!唯有等!!!

回覆 Daddle 的帖子

同你真係同病相憐,我個女小一、二都係簡單嘅加減數都顯得好吃力,小四時班主任特別要我搞好佢嘅數學。我嘅睇法係,聰明有聰明教,蠢蠢地有蠢蠢地教,我唔會咁易認命,幾蠢都要教到佢有唔錯嘅思維能力。

moondream3003  agree  發表於 14-12-10 15:56

eviepa 發表於 14-12-10 14:40
回覆 Daddle 的帖子

同你真係同病相憐,我個女小一、二都係簡單嘅加減數都顯得好吃力,小四時班主任特別要 ...
想請問如何是「蠢蠢地教」? 我教中一個仔數, 都教到氣咳, 佢都係唔明, 如有可行方法, 麻煩賜教賜教!!

其實樓主好似主張小學和初中不用太在意(如錯了請提醒) , 我也在網上看到好多小學好勁, 中學謝晒的清況, 可能因為在小學時只追逐學校的考試, 其實我會覺得小學學的東西除了中英數, 到中學不太有用,

我大仔初時加數停滯左, 暑假學了幾堂珠心算, 之後OK 了, 不過珠心算不能學太耐, 基本野算, 如果唔係會同學校學的方法有衝突.  到後來佢超前自學雙位除數攪唔掂, 要我教佢, 學了兩個月先明白晒, 真係人都癲, 我都係一磚一瓦砌上去, 慢慢等佢過左, 個個小朋友不同, 無得急, 小朋友態度好就已經係Bonus.  個人覺得最緊要多看書打好語文基礎先.
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

Daddle 發表於 14-12-10 14:24

老實講,如果你真有此課程,只要我比得起,幾多錢我都願比。我女現小二,很簡單的數學 ...
試下用數實物練習例如衣夾, 試下得唔得, 網上看過這個方法.

eviepa,

我平時一星期上一兩次EK, 最近為左追你D分享, 我變左低頭族

其實個個小朋友都有一定聰明才能, 我見过最聰明但超及懶嘅,
补習老師教到氣咳, 要求放棄唔教, 爸媽直接自己教反, 但教極佢,
佢都會話唔明, 糾纏太耐要瞓, 就頂唔住佢, 變成全份功課,
由父母比晒答案佢, 至完結, 佢唔洗做,
好孩子 肯聽話 肯自律 肯温書, 係極之少数人, 肯聽你講改善自己, 應該係感恩

Johnnylaisma 發表於 14-12-10 15:28
想請問如何是「蠢蠢地教」? 我教中一個仔數, 都教到氣咳, 佢都係唔明, 如有可行方法, 麻煩賜教賜 ...

我用嘅方法完全唔係點樣教個女數學,而係自細用好大努力去提高佢嘅思考能力。唔知係因為我好大嘅努力,定係佢program咗小五會智力大進,當佢智力大進、中英文都係全級前列後,自然地,數學都唔想衰,結果水到渠成,成為數學band 1生。

其實呢個係大家好好嘅研究個案,如果家長肯將思考能力放嚮首要位置,話唔定IQ真係唔難提高十點八點。

eviepa 發表於 14-12-10 16:46
我用嘅方法完全唔係點樣教個女數學,而係自細用好大努力去提高佢嘅思考能力。唔知係因為我好大嘅努力,定 ...
你沒有解釋你如何提高你阿女的"思考能力".  請指教.   

引用:Quote:eviepa+發表於+14-12-10+16:46+我用

原帖由 123WING 於 14-12-10 發表
你沒有解釋你如何提高你阿女的"思考能力".  請指教.
看看這裡有沒有

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2697840&highlight=

回覆 123WING 的帖子

節錄自《另類數學學習歷程》
http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=1365155&do=blog&id=18213

=======================================================

我很相信教育可以改變一個人。我所追求的,不一定是成績超卓的學校。我最喜歡的,是非填鴨的學校,是能夠在愉快中提高女兒智力的學校。

我把孩子送到一間新校,一間強調discovery learning,少功課、非填鴨、強調訓練思考的直資學校—臻美。結果,女兒在小學六年裡,天天都是愉快學習,不知甚麼叫讀書壓力。

這間學校前幾年爆出醜聞,辦學團體已交還辦學權,學校已不存在,辦學團體的負責人也因此而瑯噹入獄。很多家長不喜此校是因為沒有很好的往績,但我女兒卻得力於學校的開放式教育,對智力發展有不小的幫助。

在我的Master Plan中,頭四年是集中在語文訓練,暫時把數學放下,到小五時才開始做工夫。

在小學的數學課程中,從一年級到四年級,都只是集中教授整數的加減乘除,屬於低層次思維範疇,是每個成年人都能掌握的算術,就算今天不明白,到了較高班級,數做多了,自然明白,犯不著浪費我和女兒的寶貴時間。

結果是求仁得仁,在女兒四年級第一次評估後,從走勢看,她大有機會在五年級時被編入補底班,亦破天荒地被老師善意地忠告:要留心她的數學。但老師苦口婆心的勸告,對這頑固的家長卻起不了任何作用,他還是接照原定計劃進行。

和女兒的相處,我選擇了民主模式。我對她不打不罵不哦。我從不用父親的權威去迫使她接受我的做法,而是耐心地用道理去令她心服口服。另外,她亦可以據理力爭,用她的道理去說服我。「駁咀」一詞從不會在我家出現。在民主的家庭裡,孩子自幼便學習理性討論,對智力培養有幫助。心理學書也認為民主家庭有助智力發展。

在整個小學階段,睡覺前都會和女兒關掉電燈,在床上講通識。通識涵蓋的範圍很廣,天文、地理、歷史、時事、科學,只要她有興趣的,我都會講給她聽。她很喜歡這個環節,沒有聽過通識是不肯睡覺的。講通識並不是單向的,而是邊講邊問問題,務求女兒腦筋不停地轉,除增進知識外,還訓練思考能力。

就讀強調訓練思考的學校、家裡民主化、通識的intellectual stimulation都有可能令女兒的智力成長跑贏大市。由於我一向相信後天培養對IQ的影響不大,所以對她的數學不寄厚望。不過,一個難以致信的事實在她小五時慢慢浮現。我原本預留了一些時間,要教好她的數學。但她在數學越來越深的情況下,不懂的數反而越來越少。這有可能是我女兒的IQ越來越高,在五年級時,已經去到一個地步,小學數已經難不到她了。除了數學外,她日常的應對,對事物的思考能力,各方面都顯出她不再有點蠢,反而可以算是有點聰明。

======================================

王家爸爸    發表於 15-1-15 10:56

你的女兒是否現就讀福中嗎?

當年臻美申辦高中失敗,大部分同學都在小學畢業後轉讀其他學校。我女兒參加統一派位讀將軍澳官立中學,現已畢業。

TwinWong    發表於 14-12-12 10:01

謝謝分享孩子有一個IQ高家長,家長有一個EQ高孩子初中最難是反叛問題

dsedse 發表於 14-12-12 09:41
謝謝分享孩子有一個IQ高家長,家長有一個EQ高孩子初中最難是反叛問題 ...
最難處理係孩子EQ低時, 不願接受議建, 一言九鼎, 發脾氣密过同你講早晨

dsedse  yes  發表於 14-12-12 11:31

引用:+本帖最後由+eviepa+於+14-12-10+19:06+編

原帖由 eviepa 於 14-12-10 發表

回覆 123WING 的帖子
謝謝你無私的分享!看到這段,我覺得家長的學識都有很大程度的影響!最起碼,我對天文地理,甚或通識都唔強,對培育小朋友都有點有心無力呢!

wcms  同意, 我都係  發表於 15-1-14 11:33

引用:+本帖最後由+eviepa+於+14-12-9+22:48+編輯

原帖由 eviepa 於 14-12-09 發表

Daddle,
如果用每科温習1.5小時,其餘課餘時間去玩,本來是很著數,但對我兒子,佢嘅想法仍然覺得玩得太少,因為他將上課也當成學習,如果計每天上學8小時,5天即40小時,再加埋每科温1.5小時,他便當為用了50多小時學習,那么他每週玩樂的時間又变得相應少,所以這個著數的想法不一定一廂情願!
再者,我任他玩樂,相信他用了9成時間去打机,很多正常的生活規律也會受到干擾,因為試過早上给他玩乐時間至晚上7時,他打机至下午1時,媽咪叫他外出用膳,他顧住打机要求買外賣,吃的時候还想一边打机一边吃饭,後来勸他才怱怱吃完才打。
所以基於以上原因,似乎推行会有困难!

回覆 stanleypyk 的帖子

你個仔到咗呢個地步,同佢講道理咪等於對住隻牛彈琴。嚮佢嘅世界,只會諗到今日,邊會有明曰,點會肯犧牲今日嘅享受,嚟換取明日嘅成就呢?你呢個個案,能夠唔用社工,自己解決到嘅機會近乎零。

每星期每科1.5小時温習就可以攞入大學嘅成績,正常嘅少年人都會喜出望外。不過你個仔今日並唔係正常嘅人,所以根本唔會聽。等佢變番正常之後,佢自然會喜歡呢類計劃。

千里之行在於足下,你今日肯的起心肝揾社工搞下,話唔定日後浪子回頭金不换,成為一個好出色嘅人。

eviepa 發表於 15-1-15 23:00
回覆 stanleypyk 的帖子

你個仔到咗呢個地步,同佢講道理咪等於對住隻牛彈琴。嚮佢嘅世界,只會諗到今日, ...
係, 早点揾社工仲好过坐向到等小朋友自己醒覺, 可能遇著百樂, 就可以突飛猛進