用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 玫瑰崗幼稚園 請教RSH在學家長分享學校評價
樓主: honyeeki2004
go

請教RSH在學家長分享學校評價

回覆:jv1027 的帖子

寶血,我喜歡happy school!

any happy school in ma on shan?

回覆:請教RSH在學家長分享學校評價

請問大家知唔知RHS申請直資既情況,我個B今年會讀K1,希望到佢中學時學校己轉左。另外而家班中學老師都係教Band3,咁到時咪識應唔倒?!

如果玫幼和維記pn,會點揀?

我想問係咪有家長觀課的?

回覆 elliechan18 的帖子

喺,一年一次家長觀課的,令你可以更了解小朋友在學校的學習情況,另外亦有很多親子活動。

引用:如果玫幼和維記pn,會點揀? +

原帖由 Heyheyjoyjoy 於 15-03-25 發表
如果玫幼和維記pn,會點揀?

我會揀玫幼。

RHS家長,英文及普通話強嗎?有Net老師嗎?細仔入左,就開學,但擔心英文追不上,因明年凖備入國際學校,今天家長會感覺太傳統,好似好嚴好多功課,是嗎?

請問PN班小朋友乘校車適應嗎?因小朋友太小,學校在半山,有些擔心。

回覆:Leanne123 的帖子

請問知唔知道rhs pn班收唔收超大b呀?thx

回覆 Leanne123 的帖子

放心啦!當初我仔pn班時亦有擔心,又山路,又路程遠,又怕阿仔吾適應,不出二星期,我仔不知幾鍾意坐校車,而且跟車姐姐,老師會照顧年幼小朋友

回覆 Bean2012 的帖子

PN有net老師教英文,一星期有二堂,還學phonic,一星期有一堂普通話(net老師),一星期一堂西班牙文(net老師),一星期一堂蒙特梭利(net老師),所以接觸英文比較多,以我所見,除了有班主任,助教,姨姨常在課室,食茶點時會有net老師(英文或者普通話)入課室與小朋友開心傾計,所以學期尾已經可英文溝通,亦識a-z單音併音,普通話說得好標準,西班牙語以唱兒歌形式教數字顏色和併音,功課到下學期比較密,隔日有功課,但係只填色,聯線簡單功課,其實課程比一般PN班是深,但我仔接受到,玫瑰崗是間比較傳統學校,所以會注重紀律,訓練小朋友獨立,小朋友好快有自理能力
學校老師都有愛心,我仔和同學仔好鍾意返學,新學期第一
日返學不知幾開心,沒有人喊,個個好享受學校生活

回覆:5sisters 的帖子

請問一堂是多少分鐘?除了英文,普通話,西班牙課,其他是否用廣東話教?謝謝。

回覆:Leanne123 的帖子

用廣東話為主的

即係話佢唔係直升小學同中學,對嗎?

引用:+本帖最後由+5sisters+於+15-9-7+23:52+編

原帖由 5sisters 於 15-09-07 發表

回覆 Bean2012 的帖子
Hihi
我仔剛有k1 offer , 依家pn 讀緊普通幼稚園 、 我有點怕到時候k1跟不上英文
西班牙文完全唔識

引用:Quote:原帖由+5sisters+於+15-09-07+發表本

原帖由 careydavid 於 15-12-01 發表
Hihi
我仔剛有k1 offer , 依家pn 讀緊普通幼稚園 、 我有點怕到時候k1跟不上英文
西班牙文完全唔識
我有朋友的囡k2才插班,無問題喎。