用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 玫瑰崗幼稚園 請教RSH在學家長分享學校評價
go

請教RSH在學家長分享學校評價 [複製鏈接]

小女有幸入PN班   想在學家長可分享下 RHS的好與壞經歷或評價

5    0    0    0

回覆:請教RSH在學家長分享學校評價

我好滿意RHS的課程,暫時覺得英文比重較大,pn已學phonics, 好多故事書,小朋友回家日日唱歌,中文認字方面,返學二個月,已認得一些中文單字,其實我最滿意係老師,老師會同家長whatsapp, 學校亦有舉辦家長茶聚,好似朋友咁,話比你知小朋友在校情況

回覆:luckygirl2011 的帖子

謝謝回覆
請問你小朋友讀幾年班
睇番d記錄
好似RHS係升學方便比其他學校沒什麼特出
你又點睇呢?

RHS透明度好高,派位資料網頁已睇到,上年22%上返玫小,我覺得派位唔錯喎,進可攻退可守,RHS比你大抽獎再作升小決定

我家公主現正讀k3,十分喜愛上學和班主任。課程豐富,功課不輕但小朋友應付得來。感覺上比較少運動、體能鍛鍊的時間,但我覺得ok因週末會帶她去跑跑跳跳

回覆:sonatamama 的帖子

請問上到K2/K3功課量如何?每天大概要花多少時間完成?另外會有默書測驗嗎?

引用:RHS透明度好高,派位資料網頁已睇到,上年2

原帖由 luckygirl2011 於 14-11-28 發表
RHS透明度好高,派位資料網頁已睇到,上年22%上返玫小,我覺得派位唔錯喎,進可攻退可守,RHS比你大抽獎再 ...
請問語境方便如何?
班主任是多為英語教學溝通?
咁普通話方面呢?

班主任是廣東話,PN應該未用普通話,我未聽過我女返黎講普通話。

但我仔已唱普通話兒歌,一隻”二隻老虎“,一隻唱“五官在那裏”,以二歲小朋友和家裡沒有人講普通話來說,已說得不錯,發音都幾準,因是net普通話老師教

Pn每星期有2堂普通話,英文一定比英普幼稚園小,因為班主任是講廣東話的!

引用:Pn每星期有2堂普通話,英文一定比英普幼稚

原帖由 Ammeyogi 於 14-12-01 發表
Pn每星期有2堂普通話,英文一定比英普幼稚園小,因為班主任是講廣東話的!

...
咁英文會否唔夠?

Rhs一向英文強,n班已學phonics

引用:班主任是廣東話,PN應該未用普通話,我未聽

原帖由 babyhamster 於 14-12-01 發表
班主任是廣東話,PN應該未用普通話,我未聽過我女返黎講普通話。
有普通話,阿仔返黎有唱普通話歌ar..

回覆:jv1027 的帖子

噢!真係無聽過佢唱。

不過我已放了RHS K1 am啦,它不是我首選。

引用:噢!真係無聽過佢唱。 不過我已放了RHS+K1

原帖由 babyhamster 於 14-12-09 發表
噢!真係無聽過佢唱。

噢,點解既?

請教邊度可以睇小學派位?我在網站找不到。

回覆:meowymeowy 的帖子

我都想知

回覆 meowymeowy 的帖子

http://www.rhs.edu.hk/Kindergarten/WhatsNew.php?m=4有小一派位資料

引用:回覆+meowymeowy+的帖子 +http://www.rhs.

原帖由 5sisters 於 14-12-19 發表
回覆 meowymeowy 的帖子

http://www.rhs.edu.hk/Kindergarten/WhatsNew.php?m=4有小一派位資料
謝謝。

引用:噢!真係無聽過佢唱。 不過我已放了RHS+K1

原帖由 babyhamster 於 14-12-09 發表
噢!真係無聽過佢唱。

你最後選擇了哪間?

‹ 上一主題|下一主題