用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學校揀學生的標準.
樓主: achieverone
go

學校揀學生的標準. [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+ddddssss+於+14-11-27+發表你

回覆:achieverone 的帖子

唔覺得做曬指令就一定要收。其實好多小朋友都可以做到囇、k1學位又少、當所有小朋友表現一樣既時候、校方就會睇其他野、例如:小朋友夠唔夠獨立etc! 我囡考劍鳴都做到曬所有嘢、但覺得都未必收!因為你覺得佢in得好、可能其他小朋友in得仲好!

回覆:明慧歧視小朋友.

完全係睇彩數。

回覆 achieverone 的帖子

樓主, 學校唔收你就話人地歧視小朋友?? 咁每年都有幾萬個小朋友輪住比人歧視~

說話應該對學校公平D, 雖然我唔識呢間學校, 但係你個主題咁, 會令到呢度好多媽媽覺得明慧學校對你個小朋友做過乜黎.   內地人唔需要覺得自卑就直斥人歧視小朋友.  

呢度係文明既香港~ 

Hopeforb  講得好!太濫用歧視呢兩個字!   發表於 14-11-28 17:14
LadyUnicorn    發表於 14-11-28 13:24

引用:回覆+achieverone+的帖子 樓主,+學校唔收

原帖由 bipbay 於 14-11-27 發表
回覆 achieverone 的帖子

樓主, 學校唔收你就話人地歧視小朋友?? 咁每年都有幾萬個小朋友輪住比人歧視~
Sorry, 好難講出口.

唔好咁諗,你咁諗只會辛苦自己。而家機乎每間學校都有內地小朋友讀緊,所以肯定唔會歧視。

achieverone 發表於 14-11-27 19:15
很難說, 係嗎?
樓主的message確實很難一睇就明 ... 要clarify先知你想講乜 吾知甘樣會否影響結果 尤其在填表嗰環 no offense taken 不喜勿插。樓主是香港人嗎?

我的女都做到哂指令,我都唔覺得學校一定收。

沒被取錄,然後就推說小孩被歧視,是很容易的,也是一個很好的下台階。

如果樓主肯花時間看看其他帖,不難發現今年應考的時龍年bb, 人數特多,競爭特別激烈。我們很多香港人和小孩都很努力,也不一定有名校收。

從80,90年代起,我們讀小學的時候已經有內地人和我們同班,我沒資格歧視他們,因為十個之中有九個都成績比我優異!不是全班第一,便是第二。

要不被人歧視,便要像我的同班同學一樣,要爭氣,做出好成績。

IRK  Well said.  發表於 14-11-28 10:27

Sorry, 好難說出口.

考學校,收吾收好多原因,吾係現場、又吾係學校,係吾係歧視好難講。眼見吾少香港小朋友亦考到焦頭爛額,所以無謂多心。

引用:Quote:原帖由+eekg+於+14-11-27+發表唔收定

原帖由 achieverone 於 14-11-27 發表
係waiting, 都沒有希望啦.
如果你甘都話比人歧視..都叫有個直口..
甘我地香港人收waiting/ reject 甘點呀...
接受現實..龍年競爭大..你小朋友表現好..又可能你果日表現唔好呢...又或者學校覺得你同佢個理念唔同..
你甘單方面話學校唔公平喎...

相信受歡迎學校都吾會淨睇小朋友,可能住址,家庭背境。。。大把學校收無表現但有專業人仕父母,有學校一樣教育理念既小朋友。

做到晒指令就要收,唔收就歧视,咁香港既平机会都好唔得閒喎!我见工附合晒要求唔请我咪又要投诉间公司歧视?

第一次聽到唔收就話學校歧視小朋友。間學校有幾千個小朋友報名收得幾百人,甘咪歧視左成千個小朋友?點解唔檢討下小朋友有咩做得冇甘好?講真老師亦好睇家長態度,萬一第時你小朋友冇被選到參與表演時,你又投訴老師歧視?!

引用:做到晒指令就要收,唔收就歧视,咁香港既平

原帖由 99dogdog 於 14-11-27 發表
做到晒指令就要收,唔收就歧视,咁香港既平机会都好唔得閒喎!我见工附合晒要求唔请我咪又要投诉间公司歧视 ...
岩!

我淨係知好多學校會避免收麻煩家長,算唔算歧視就唔知喇!

mapp2009    發表於 14-11-28 09:45

我覺得一定要保障香港土生土長嘅小朋友有學位讀書囉

引用:我覺得一定要保障香港土生土長嘅小朋友有學

原帖由 yanlaw0824 於 14-11-27 發表
我覺得一定要保障香港土生土長嘅小朋友有學位讀書囉
Like爆你

回覆:sheepyland 的帖子

有交稅架嘛,保障返係好應該囉,無得話歧唔歧視

回覆 sheepyland 的帖子

X2 !! 個po有少少爆笑 另我不禁聯想起"沒女阿銀" sorry.... 其實國內而家都有啲formal學校 真係吾好再落黎HK爭學位la
‹ 上一主題|下一主題