用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 (求賜教) 做中文閱讀理解的技巧
go

(求賜教) 做中文閱讀理解的技巧

(求賜教) 因我個女兩次中文考試時都係衰係閱讀理解, 第一次就做錯晒, 第二次就唔夠時間做,
我都有問過朋友, 一D 就話:

1.睇左問題先, 之後才睇文章
2. 睇左文章先, 之後先睇問題
其實, 哪個方法比較好 ?

請問做卷時仲有咩技巧, 先可以令中文閱讀理解做得更好, THANKS~

一般嚟講, 因時間所限, 都係睇題目先, 再喺文章揾答案.

技巧: 填充題: 先喺心中諗咗答案嘅意思, 之後喺文中揾詞語選擇題: 先刪去最唔似嘅答案,再搵最完整嘅一個答案, 呢部份由於亂撞都有可能啱, 建議最後做
長答: 低年級嚟講多數係罰抄題, 抄得足就得, 記住越抄得多越好, 寧枉毋緃; 高年級比較難講, 因為比較多冇絕對啱定錯嘅題目(即 你認為... 如果你是文中主角你會怎樣做...), 呢類題目, 同學要清楚老師鍾意邊類答案, 同埋唔好以為合理就有分, 假的! 仲有, 睇文章要習慣留意段落中心句同文章體裁, 表達手法, 主旨等,  躍思同教圖各有一本練習詳細介紹呢啲技巧, 你可以去大間嘅書局攞本睇睇.

YolandaTam 發表於 14-11-27 17:20

技巧: 填充題: 先喺心中諗咗答案嘅意思, 之後喺文 ...

好多謝你意見呀~~~

引用:+本帖最後由+little星星+於+14-11-27+17:00

原帖由 little星星 於 14-11-27 發表

(求賜教) 因我個女兩次中文考試時都係衰係閱讀理解, 第 ...
我仔小二,我會教他看一次文章先,他要理解篇文章才容易找答案,我覚得對內容有完整概念對初小較好。上到高年級,理解力增強了,看一兩句便能理解段落大意時,我便會教他先看題目再找答案。我自己當年高小開始便如此。

回覆:(求賜教) 做中文閱讀理解的技巧

回覆 jumphigh 的帖子

小學,不要太早教孩子走捷徑,除非是家長渴望短時間內看到分数提升。

<--請問"走捷徑", 是怎樣去做呢 ?! (因我都想知~)

引用:回覆+jumphigh+的帖子 小學,不要太早教孩

jumphigh 發表於 14-11-28 14:00
「先看文章理解內容,再回答問題,這是基本功訓練,初小要緊守基本訓練。 先看题目再看文章的做法等同走捷 ...

thx thx~

引用:一般嚟講,+因時間所限,+都係睇題目先,+再喺

原帖由 YolandaTam 於 14-11-27 發表

技巧: 填充題: 先喺心中諗咗答案嘅意思, 之後喺文 ...
好有用的tips呀!thx so much !!

回覆 jumphigh 的帖子

請教 "靠多閱讀去訓練",
是否去到圖書館他喜歡閱讀什麼圖書也可以?

需不需要家長讀給他聽?

(現小一, 沒有閱讀習慣)

引用:回覆+jumphigh+的帖子 請教+"靠多閱讀去訓

引用:+本帖最後由+little星星+於+14-11-27+17:00

原帖由 little星星 於 14-11-27 發表

(求賜教) 因我個女兩次中文考試時都係衰係閱讀理解, 第 ...
我仔睇文章先,始終都靠平日多睇書。你小朋友幾年班?

我讲一个大家可能会忽略的问题
表面上看,阅读理解就是指“阅读”和“理解”。但是,其实还有一个非常重要的环节,那就是“回答”。而回答能力的培养将直接影响到小朋友的学习成绩和学习兴趣。另外,如果仅仅只是选择题,那还不至于有太大影响。但升中学之后,较多字数的回答常常让小朋友搵不到重点。因此,从小学开始就应当培养下朋友的多句子组合答题技巧。当然,开始的时候可以是口头上的,不用书面习作。

引用:一般嚟講,+因時間所限,+都係睇題目先,+再喺

原帖由 YolandaTam 於 14-11-27 發表

我buy你呢填充題既做法。其實考試都係考速度,對於一啲理解較慢既學生黎講,只係先從題目中大約理解文意,詳細睇時加強左個靈感。呢個不失為好方法!

引用:+本帖最後由+guangduanhk+於+15-1-12+17:29

原帖由 guangduanhk 於 15-01-12 發表

請問如何訓練句子組合?
我自己學中文係融會貫通左,好多時已經跳過左組合呢個步驟一落筆就寫得出。但到我仔,我唔識教佢。

YolandaTam 發表於 14-11-27 17:20

填充題:可以叫小朋友一邊睇文章既時候,一邊highlight形容詞、副詞和一啲深既動詞,揾答案時先揾highlight既詞語,好過喺茫茫大海度找,會快啲。

cctung    發表於 16-12-14 00:56

引用:Quote:原帖由+guangduanhk+於+15-01-12+發

原帖由 rean_chau 於 15-01-12 發表
請問如何訓練句子組合?
我自己學中文係融會貫通左,好多時已經跳過左組合呢個步驟一落筆就寫得出。但到我 ...
我覺得呢樣最難

引用:+本帖最後由+guangduanhk+於+15-1-12+17:29

原帖由 guangduanhk 於 15-01-12 發表

我囡懂閱讀,但理解力很弱,未能貫穿內容大意理解前因後果。有伴讀,有做網上練習,也有買習作,但祗能啱一半。感覺是她思维簡單欠成熟,未能掌握内容重點,請問如何是好?

rean_chau 發表於 15-1-12 23:11
請問如何訓練句子組合?
我自己學中文係融會貫通左,好多時已經跳過左組合呢個步驟一落筆就寫得出。但到我 ...
打字介绍这个方法有点辛苦,大概意思系讲,一个标准的回答应该由三句话构成。第一句称作直接句,第二句称作补充句,第三句称作感受句。
比如:本文讲述了作者热爱香港的原因,在香港有深爱作者的家人,还有作者年幼时的朋友,和童年的记忆,香港的一切改变都深深牵动着作者的心。
是否增减句子需根据题目要求作出决定。

NT-1 發表於 15-1-17 23:54
我囡懂閱讀,但理解力很弱,未能貫穿內容大意理解前因後果。有伴讀,有做網上練習,也有買習作,但祗能啱一 ...
小朋友的思维简单欠成熟是再正常不过了,妈咪们不必要过于着急,毕竟她们都系小朋友。要知道,课本上的文章都是人生阅历丰富的成年人的文字,让小朋友理解这些文字只能一步一步慢慢推进。
把成年人对文章的理解和感受告诉她们,解释其中的理由和原因,让小朋友体会出文字以外,或文字内涵的意义,则是迈向成熟的有益方式。