用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文默書
樓主: angelist
go

英文默書 [複製鏈接]

引用:Quote:pooh仔+發表於+14-12-16+21:45+其實

IloveJJ 發表於 14-12-17 09:21
我仔兩測兩考,都只計考試來排名次!但測驗成績都有show响成績表既

...
係, 好多學校只計考試分排名次, 唔係好似我囡間, 默書測驗考試乜都計, 不過, 衰一次都仲有得補救。各有各好。

嘩,小二已經玩到咁,以前默書是最容易攞到100分ga la, 佢地教學的目的係唔係打擊小朋友的自信為己任?!點頂六年……你話挑戰題加多一句都勉强接受到,如果仲要計落成績表, 宜家啲老師其實是唔係玩家長呢?

Doray 發表於 14-12-17 09:34
嘩,小二已經玩到咁,以前默書是最容易攞到100分ga la, 佢地教學的目的係唔係打擊小朋友的自信為己任?!點 ...
我諗佢哋唔落名次分入面。

最最慘係家長揀學校時, 係唔會知道呢D教學細節, 老實講, 連幾測幾考, 考試名次點計分, 升中呈分講唔講名次, 學校有無協助等等都唔知

引用:Quote:Doray+發表於+14-12-17+09:34+嘩,小

原帖由 little_yolky 於 14-12-17 發表
我諗佢哋唔落名次分入面。

最最慘係家長揀學校時, 係唔會知道呢D教學細節, 老實講, 連幾測幾考, 考試名次 ...
我地默書都撈亂,平時默書會計但佔分好少,每次約1%總分。我仔老師有分享過小朋友較易在英默其間亂方寸,中默如唔識一個字跳過一個格就可繼續默,英默佢仲要考慮那個字要留幾多位,一下子就連後面的都聽唔切,我覺得都有道理,所以教左阿仔如果有字唔識,大約留位就得,唔好諗咁多

引用:Quote:原帖由+pooh仔+於+14-12-16+發表其實

原帖由 IloveJJ 於 14-12-17 發表
我仔中文津小,佢小二,中文會撈亂,即老師作過句子來默,英文只默vocab+quiz,quiz係考grammar,無默句子 ...

引用:Quote:pooh仔+發表於+14-12-16+21:45+其實

原帖由 little_yolky 於 14-12-17 發表
唔係, 我知道有學校只計考試分, 連測驗都唔計, 不過, 佢哋係3考。
講真  我女學校平常默書與考試默書比例喺點計完全唔知.  學校冇講. 但成績表有寫佔科目10% .

考試默書分亦冇派. 成績表只顯示Grade

引用:Quote:Doray+發表於+14-12-17+09:34+嘩,小

IloveJJ 發表於 14-12-18 09:25
係,所以我都覺得,揀學校,唔好剩係比較幾多%b1,最好問多啲用家。
呢D都算少事, 見隔離升中網仲慘情, 有學校升中時含含糊糊, 秘秘密密, 唔肯透露小朋友個名次, 又只講band幾, 無講明係頭中尾, 咁真係好難選校。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-12-18+09:25+係,

IloveJJ 發表於 14-12-18 10:48
哈哈!你個女有一條龍,仲駛過隔離?
係聯繫咋, 不過係一間唔會有人同我爭既聯繫

引用:我女學校小一,+小二,+中,+英讀默都由老師用

原帖由 edith208 於 14-12-15 發表
我女學校小一, 小二, 中, 英讀默都由老師用課文詞語作過D句子來默

5分一個字, 串錯, 錯grammar, 8個錯加1 ...
想問你小孩讀是哪間小學?好嚴

‹ 上一主題|下一主題