用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 肯定句、否定句、雙重否定句
go

肯定句、否定句、雙重否定句 [複製鏈接]

邊個死白痴要小學生識得咩叫肯定句、否定句、雙重否定句呢?見到阿仔啲功課,火都嚟埋。
   0    0    0    0

醒目開學勳章

judy 發表於 14-11-27 10:07
邊個死白痴要小學生識得咩叫肯定句、否定句、雙重否定句呢?見到阿仔啲功課,火都嚟埋。 ...
英文grammar都有sentence structures 要小學生學,例如: afirmation, negative, double negative, question, imperative mood。

每種時態都要學齊咁多種句子結構。

中文都有中文文法要學。唔識句子結構,何來寫到好文章?

想問如果唔係小學學文法,要幾時至可以學?

Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

引用:Quote:judy+發表於+14-11-27+10:07+邊個死

原帖由 Derdad 於 14-11-27 發表
英文grammar都有sentence structures 要小學生學,例如: afirmation, negative, double negative, question ...
要小學生識這些英文詞彙,一樣咁白痴。要分清楚,識文法結構詞彙,唔代表運用得好。唔識文法結構詞彙,唔代表唔識運用。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

邊個死白痴要小學生識得咩叫肯定句、否定句、雙重否定句呢?見到阿仔啲功課,火都嚟埋。 ...

我又覺得呢啲語文知識小學生都應該知啲,而且學生應該覺得幾好玩。講吓雙重否定有乜用,叫學生比賽作吓雙重否定句,三重否定句,甚至四重否定句。如果係小五六,揩吓數學負負得正,又講吓啲黑人弟兄雙重否定句嘅用法,放吓video, 聽吓歌,應該有趣。

我諗你唔會唔同意咁樣唔一定會搞到啲學生令佢哋無法子唔討厭中文。I lost count how many negatives I used here.

其實e家d老師都好慘,成日俾人批評,以前我地讀書都係咁讀喇,阿爸阿媽先唔得閒理我地學乜,合唔合理

要看電影學文法比較有趣:

鷹狼傳奇 - Ladyhawke
http://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E9%B7%B9%E7%8B%BC%E5%82%B3%E5%A5%87

例句〔1〕- 鷹狼是人〔肯定句〕........是
例句〔2〕- 鷹狼不是人〔否定句〕.......非
例句〔3〕- 鷹狼并非不是人〔雙重否定句〕...非非

前題:學生要先學什麼是〔是〕,什麼是〔非〕.
然後,學生再學古文,是其是,非其非,非非其非非.

長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

回覆:Derdad 的帖子

中文是母語、英文不是,所以學法不同。小朋友學多樣語法知識,冇問題,但「寫出好文章」的必要條件在於言理通順。這句是肯定句。我不認為通曉語法乃「寫出好文章」的必要條件。這是否定句。我不排除深諳文法者不能寫出好文章。這是雙重否定句。

回覆:torunpoland 的帖子

香港的中文教育問題多多,其中最劣者乃以教外語法教中文(即過於強調文法、主賓謂之類,而忽視閱讀對語感的培養)、取消範文次之(幸已撥亂反正)、普教中再次之。

回覆 KoWY72 的帖子

[size=15.3333330154419px]要寫出好文章,只需多閲讀——>整體上我是同意的!但還漏了一點,就是寫,多寫

引用:Quote:judy+發表於+14-11-27+10:07+邊個死

原帖由 Derdad 於 14-11-27 發表
英文grammar都有sentence structures 要小學生學,例如: afirmation, negative, double negative, question ...

細個唔學呢D詞語,會不會導致大個後,不明白或不會用肯定句,否定句,雙非句, Affirmative, negative and double negative?

MC1128  我細個都無學過  發表於 14-11-27 23:12
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MC1128  我細個都無學過  發表於 25 分鐘前

XXXXX

我也無學過。

學發音使唔使學拼音,IPA? 學文法係未一定要知文法專用字詞,分類?

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Derdad+於+14-11-27+發表英文

原帖由 shadeslayer 於 14-11-27 發表
要小學生識這些英文詞彙,一樣咁白痴。要分清楚,識文法結構詞彙,唔代表運用得好。唔識文法結構詞彙,唔代 ...
“要分清楚,識文法結構詞彙,唔代表運用得好。唔識文法結構詞彙,唔代表唔識運用。”

但也要分清楚,文法結構運用得好, 也唔代表識文法結構詞彙。只懂用而不求甚解,非學習之本。

所以小學生除咗要學文法結構詞彙外,一定要學埋運用,三者要相輔相成。

KoWY72  小學生根本無需刻意去學文法結構   發表於 14-11-28 09:52
Best wish,

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+shadeslayer+於+14-11-27+23:0

原帖由 shadeslayer 於 14-11-27 發表
不一定。但語文應有一套整存的基礎概念,唔應該將一些基礎元素(例如文法)從根本中割裂出去唔學。

Best wish,

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+14-11-27+發

原帖由 Derdad 於 14-11-28 發表
不一定。但語文應有一套整存的基礎概念,唔應該將一些基礎元素(例如文法)從根本中割裂出去唔學。

...
唔應該將一些基礎元素(例如文法)從根本中割裂出去唔

XXXXX

你無看清楚。我說學文法(運用)和學文法專用字詞和歸類是兩回事來的。

這𥚃已有兩位網友說明自己小時候沒學懂文法專用字詞,卻無阻明白和運用這些文法概念。

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+14-11-27+發

原帖由 Derdad 於 14-11-28 發表
“要分清楚,識文法結構詞彙,唔代表運用得好。唔識文法結構詞彙,唔代表唔識運用。”

但也要分清楚,文法 ...
文法結構運用得好, 也唔代表識文法結構詞彙

XXXXX

文法運用得好,亦不是教師,研究員,高年級語法課,或對文法有濃厚興趣,為何要懂文法專用字詞和歸類?

‹ 上一主題|下一主題