用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到首選k1 offer,但想做超大B,有機會轉PN offer嗎? ...
樓主: oneone_wan
go

收到首選k1 offer,但想做超大B,有機會轉PN offer嗎? [複製鏈接]

引用:我都有同一煩惱。但意向都係做超大b,+上小

原帖由 ky12345 於 14-11-27 發表
我都有同一煩惱。但意向都係做超大b, 上小學多個選擇隱陣d, 因聯繫小學都唔係guarantee 入到

...
你都係有心儀學校k1唔讀,準備讀同一間PN? 點同學校講?

回覆:oneone_wan 的帖子

Our class also have sept and oct baby, teachers are caring enough to cater the needs and progress of each child.  Remember, it's already not easy to receive an offer from that school being so competitive.  😉

我比較簡單
即然有心儀k1收,咪讀k1囉,好過浪費一年!
學校信你bb得,點解你唔信你bb得? 你覺得仔的 bb 比其他人差嗎?
當佢接觸更多人, 膽就開始會大!

我自己12月出世, 比我自己揀,我想做細b多過超大b!

如果你仔仔細粒,我覺得做大B好D喎,
試下問下校長可否轉啦

回覆:收到首選k1 offer,但想做超大B,有機會轉PN offer嗎?

如果有聯繫小學,吾洗出去同人爭,我更加會做細仔算了

回覆:收到首選k1 offer,但想做超大B,有機會轉PN offer嗎?

之前我都有諗呢個問題,所以決定唔報呢間K1,留到PN先報名

我都係十月b。上年嘗試做細b報n好多都唔收,連in都無得in, 結果有間都幾心儀嘅學校俾左k1位我。我留左位。但今年做大b報其他學校n, 如果有n收我會prefer讀n, 我唔想同龍年大b爭,而且我囡唔算好大膽同outgoing,我想佢慢慢一步一步起。。。

我建議你問下學校,講你嘅考慮。試下都好。

引用:我建議你問下學校,講你嘅考慮。試下都好。

原帖由 Vickyblah 於 14-11-27 發表
我建議你問下學校,講你嘅考慮。試下都好。
我應該會試下同學校講,試下都好,不過唔會push 學校接受我的要求。

引用:我比較簡單即然有心儀k1收,咪讀k1囉,好過

原帖由 KE11 於 14-11-27 發表
我比較簡單
即然有心儀k1收,咪讀k1囉,好過浪費一年!
學校信你bb得,點解你唔信你bb得? 你覺得仔的 bb 比 ...
同意,go for k3。樓主諗多咗,做媽媽一定左諗右諗為仔女舖路,但教育媽媽不是專家,學校先係專家,你心儀學校都唔信,你心儀佢做乜。學習生崖咁長,有需要先repeat la.

引用:Quote:原帖由+KE11+於+14-11-27+發表我比較

原帖由 Gghui 於 14-11-27 發表
同意,go for k3。樓主諗多咗,做媽媽一定左諗右諗為仔女舖路,但教育媽媽不是專家,學校先係專家,你心儀 ...
Go for *k1

我有諗過尼個問題,俾我會要k1 offer,但又怕k3升p1可能唔夠其他小朋友表現好而落選

我唔係k既學校讀pn, 我係target更好既pn比佢做大b, 幼稚園其實實讀得上,但現實世界就係小學果關好難,所以我選擇「買」多個機會,打隱陣仗好過到時揀小學先黎失望

我會照k1, k2, k3,考小學看看,如考不到心儀小學、讀住p1,同時再考過其他p1

引用:Quote:原帖由+KE11+於+14-11-27+發表我比較

原帖由 Gghui 於 14-11-27 發表
同意,go for k3。樓主諗多咗,做媽媽一定左諗右諗為仔女舖路,但教育媽媽不是專家,學校先係專家,你心儀 ...
哈哈⋯good point!

引用:如題。10月龍B,一心想做超大B,除咗首選報

原帖由 oneone_wan 於 14-11-26 發表
如題。10月龍B,一心想做超大B,除咗首選報咗K1(PN未開始接受報名),其他學校全部報PN。當時抱住試下無妨心 ...
Repeat K1 instead of asking to change to P N.

另一個細b媽媽 面對我問題:

如果心儀果間幼稚園只收大b,
今期未報得,打算出年報後年嘅k1。

如果係咁,2015~16讀其他幼稚園嘅n or k1 好?

引用:另一個細b媽媽+面對我問題: 如果心儀果間

原帖由 Handsomewoman 於 14-11-29 發表
另一個細b媽媽 面對我問題:

如果心儀果間幼稚園只收大b,
暫時有其他offer嗎?我囝現讀N班可直升K, 舊年報了多間都係waiting, 皆因10月細B, 身邊朋友叫我被佢遲一年做超大B, 但后來in York, 收到第一個k1 am offer,我才發現囝囝表現也不差,所以有信心俾佢繼續做細B! (之前問了York 主任,佢話十月B唔大唔細,唔係間間收做超大B吖!)

引用:Quote:原帖由+Handsomewoman+於+14-11-29+

原帖由 Evachau 於 14-11-29 發表
暫時有其他offer嗎?我囝現讀N班可直升K, 舊年報了多間都係waiting, 皆因10月細B, 身邊朋友叫我被佢遲一年 ...
唔大唔細,真係好尷尬

引用:Quote:原帖由+Handsomewoman+於+14-11-29+

原帖由 Evachau 於 14-11-29 發表
暫時有其他offer嗎?我囝現讀N班可直升K, 舊年報了多間都係waiting, 皆因10月細B, 身邊朋友叫我被佢遲一年 ...
恭喜你!你意思係你15~16會讀york k1?

我而家冇讀任何野,但有15~16 k1同n
offer.

我都知如果學校收得佢讀即係相信佢應付到,唔好嘥1年。

只不過 心儀嘅學校只有k1,同只收大仔。
我又唔想同大龍仔爭小1。。。好矛盾。

‹ 上一主題|下一主題