用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同 vs 搏12區抽St Jos
樓主: laundry
go

港同 vs 搏12區抽St Jos [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 15-5-8 11:28
我屋企唔會有不勞而鑊,屋企換冷氣機,雖然由我俾錢,但當時仲讀緊一年班嘅阿仔都要用十個印仔去代替夾錢 ...
咁你都諗到? 如果佢地話唔夾咁點?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-5-8+11:28+我

原帖由 hkpapa852 於 15-05-08 發表
咁你都諗到? 如果佢地話唔夾咁點?

呢個印仔遊戲阿仔由初懂事就開始玩,所以佢已經習慣咗遊戲規則。好明白乜野係付出同回報及責任感,如果佢反抗話唔肯夾份,即係break the rules, 咁即係爸爸媽媽都可以break the rules,佢更加知道如果合作對佢自己更加有好處。平時我地見到適合佢嘅玩具都會買俾佢,但都要儲夠印仔先至有得開嚟玩,所以佢明白生活中唔係乜野都係理所當然。屋企每次去旅行除咗佢要儲足夠印仔外,仲要負責做埋個Itinerary先至有得去,我只會俾一本Lonely Planet同叫佢上網搵資料check下點book機票,酒店、租車、所有路綫同有乜好玩。過程中俾佢學懂點樣分配時間資源同照顧爸爸媽媽嘅喜好,唔好剩係楝自己鐘意玩嘅地方。我相信剩係睇哂本Lonely Planet已學到英文、地理、風土民情.....等等。所以我屋企係唔會有free lunch嘅文化。

Tintin926    發表於 15-5-8 18:09

醒目開學勳章 貢獻勳章

Soundervolt 發表於 15-5-8 16:47
呢個印仔遊戲阿仔由初懂事就開始玩,所以佢已經習慣咗遊戲規則。好明白乜野係付出同回報及責任感,如果佢 ...
哈哈!same here!我誇張到某年生日會收到嘅禮物,過咗年幾先開得哂!連佢收嘅禮物都要"算"埋!
恐龍家

Soundervolt 發表於 15-5-8 16:47
呢個印仔遊戲阿仔由初懂事就開始玩,所以佢已經習慣咗遊戲規則。好明白乜野係付出同回報及責任感,如果佢 ...
若測驗失手...可唔可以用印仔扣數先

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-5-8+16:47+呢

原帖由 mcl203 於 15-05-08 發表
若測驗失手...可唔可以用印仔扣數先
當然會啦,不過佢多數賺多蝕少....因為之前無論喺學校同屋企所建立嘅成績唔想失去,所以佢對自己都幾有要求。人漸長大,佢對榮耀同信心開始比印仔更重要。

回覆 Soundervolt 的帖子

我也是用印仔訓練阿仔,他學會寫名時更與他訂立賞罰合約,讓他知道世上沒有不勞而獲。所以他小時候看了很多課外書,高小時已大個仔,知道成績好的滿足感,不需要其他的獎勵了。

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-5-7+11:20+

原帖由 Soundervolt 於 15-05-07 發表
同意

引用:我覺得每一間學校無論校風,+教學法,+包容性

原帖由 Charlotte_mom 於 15-05-07 發表
我覺得每一間學校無論校風, 教學法, 包容性都係獨特
傳統唔一定唔包容, 新校講愛心又未必肯包容 (有學校唔 ...
中肯

引用:+本帖最後由+Charlotte_mom+於+15-5-7+09:4

原帖由 Charlotte_mom 於 15-05-07 發表
多謝更正,因道聽途說所以有誤差,好彩有你補上詳盡資料!

‹ 上一主題|下一主題