用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同 vs 搏12區抽St Jos
樓主: laundry
go

港同 vs 搏12區抽St Jos [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我覺得每一間學校無論校風, 教學法, 包容性都係獨特
傳統唔一定唔包容, 新校講愛心又未必肯包容 (有學校唔著重補底, 有學校講明社交情緒無支援)
所以選校唔可以懶......要花時間去了解至知邊D最適合自己, 做左錯配, 大人細路都辛苦

引用:回覆+sbux+的帖子 +亞媽自己讀多次小學。

原帖由 Jane1983 於 15-05-06 發表
回覆 sbux 的帖子

亞媽自己讀多次小學。
我覺得依家有D幼稚園課程,仲深過我细個讀小學

引用:+本帖最後由+yfchoy+於+15-5-7+14:01+編輯+

原帖由 yfchoy 於 15-05-07 發表
我家老闆正是考完七级,怕了彈琴,從此唔掂琴,連帶因當初練琴,而出左情緒病,到依家仲未醫好。

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+15-05-06+發表回

回覆 DevilPig 的帖子

有些幼稚園課程係好誇,其他學校見到受家長歡迎,又競相加深。所以話,有d名幼小朋友升上小學,食到一、兩年老本的。
不過而家d小朋友,可能營養好咗或父母栽培多咗,真係叻過以前好多。就算教得深,都吾一定話跟得辛苦,反而係有無需要。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+15-05-06+發表做

原帖由 Busybody! 於 15-05-08 發表
我記得我細個時阿媽嗰代唔駛讀多次。係咩原因而家d阿媽個個都要陪太子讀書?人人都咁我們下一代會否變得依 ...
細個阿媽迫得好緊架咩都背,連聖經金句都要背(我家拜神不過我讀教會學校)。童年陰影,未背熟拎住本書熟著會俾人打醒。
而家時代唔同教法都唔同,以前靠背可以考第一,而家要電創意高階思維,樣樣都範圍廣左,學野多左,父母如驚弓之鳥驚自己小朋友唔夠高分,加埋升中呈分,真係一分也不能少,主科乘9啊!低人一分變低人9分,父母唔發顛狂谷至奇,咪個個開恆turbo lor

引用:Quote:原帖由+Busybody!+於+15-05-08+發表

引用:Quote:原帖由+Busybody!+於+15-05-08+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 15-05-08 發表
細個阿媽迫得好緊架咩都背,連聖經金句都要背(我家拜神不過我讀教會學校)。童年陰影,未背熟拎住 ...
以前年代有好多家庭都生幾個,家長之間嘅資訊又冇咁發達,加上好多父母輩都未必係讀書人,所以當年讀書風氣同環境都唔同。不過宜家我認識嘅學生當中,越係成績好,對父母喺學業上嘅依賴就越少。

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-05-08+

哎!我好驚。但諗都知咁跟法其實對小朋友的獨立自理好有問題架喎。

有冇d 小朋友DSE完成績中上的媽媽分享 ...
其實有好多小朋友係有獨立學習能力,只不過係家長太過緊張而不願放手,變成惡性循環。

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-05-08+

回覆 Busybody! 的帖子

我由阿仔幼稚時期開始訓練他. 其實是放手由他自己做.

Busybody!  Thank you thank you!  發表於 15-5-8 12:03

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-05-08+發

點train佢地自動波?還是天生?
喺我眼中所見大部份叻嘅小朋友都係由父母自小開始培養佢地自動波(當然唔排除有少量係天生)要令小朋友領畧到自己有能力面對學習,開始對自己有自信心,責任感及時間管理做得好都係自動波先決條件。我阿仔叻嗰班同學個個都做到咁嘅效果。

Soundervolt 發表於 15-5-8 10:40
喺我眼中所見大部份叻嘅小朋友都係由父母自小開始培養佢地自動波(當然唔排除有少量係天生)要令小朋友領畧 ...

你都話自小開始培養佢地自動波...即係都有train...教法唔同姐

好多家長都話無乜理d小朋友成績...自動波...少左2-3分即時咸..怕父母鬧...d學校比賽由父母出手做...甚或高年級仲係父母執書包...見唔少啦

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-05-08+發

謝謝!點樣令讀緊幼稚園的小孩覺得做功課係佢的責任?我小朋友不太願做功課,佢覺d功課好悶

...
嘗試下唔好將功課對小朋友變成有負累嘅感覺。就算未必做得十全十美都多加讚賞,如果可以喺限定時間內完成就有獎賞,做得越好越快就有越大嘅讚賞同鼓勵。久而久之當功課同溫習做得好,成績自然會好,而小朋友從而得到其他人嘅肯定之後,佢地就會對自己有要求去維持呢份優越感。Essentially 自動波就係咁樣型成,不過可以各師各法,最主要令小朋友相信自己有能力面對人生。

Busybody!  萬分感謝!  發表於 15-5-8 11:35

似乎離咗題喎,呢個題目係港同 vs StJos,而唔係如何培育子女學習。

引用:+本帖最後由+mcl203+於+15-5-8+11:18+編輯+

原帖由 mcl203 於 15-05-08 發表

我屋企唔會有不勞而鑊,屋企換冷氣機,雖然由我俾錢,但當時仲讀緊一年班嘅阿仔都要用十個印仔去代替夾錢換冷氣機,所以佢好珍惜屋企任何物件。

醒目開學勳章 王國長老

littlefaith 發表於 15-5-8 11:28
似乎離咗題喎,呢個題目係港同 vs StJos,而唔係如何培育子女學習。
都咁耐了, 要決定一早決定, 唔決定我地講咩都無用

Charlotte_mom 發表於 15-5-8 11:49
都咁耐了, 要決定一早決定, 唔決定我地講咩都無用
咁又係,版主你決定啦﹗

Charlotte_mom    發表於 15-5-8 12:00
‹ 上一主題|下一主題