用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: EHKKW
go

瑪神是好学校嗎?

回覆 wishwong 的帖子

No...但都冇關係喇。唔要既位都落大抽獎先有人受惠。就算而家註冊咗,只要大抽獎前放回都冇分別。

☆~Chris~☆ 發表於 14-11-28 22:24
我頭先再搜尋吓資料,發覺瑪神係落車加開中文班,即係有啲班用英文教,有啲用中文教,所以有家長覺得降為中 ...
所以人地話佢半英中。

回覆:瑪神是好学校嗎?

個人分享一件事:大家聽完就算,我絕無貶低某校,前幾天同仔去公園玩,佢識到一個樣子聰明小二男仔,我就問佢讀邊間小學,佢話,我讀「五憶小學、喺永x街」當時我唸深水涉有間叫五憶小學咩」,
我當時有以下結論1-我聽錯2-佢講錯3口巴有第二個讀音。佢有同我繼續傾,學校少工課、有惡老師、最近考試、同最近背近乘數表,而學校較細、課外活動不多,佢仲主動問我拿電話號碼,想跟我仔做朋友。
佢話佢有揀瑪神,但最後排了lee 間,我覺得佢都好nice ,主動教我仔摺紙飛機、紙船
結論:一些有天份、聰明小朋友都會在統一排位去了一些資源不夠小學,但如果連小學名也可能讀錯就不得了,但慶幸睇得出佢有心讀書、佢稱返學都開心,而我們大抽獎家長,要做好心理準備,一旦不幸跌入太後志願,要詳細考慮學校有什麼不足,去補不足。「廢話」
最後同小朋友散band:我提醒佢俾心機讀書,同問老師,學校名什樣讀
(以上純粹個人真實分享,沒有貶低某校之意,)so sorry 太長「完」

以下係我極喜歡瑪神膚淺原因
1)小班教學
2)有2 net teacher + 1 local teacher teach eng
3)校舍大
4)單完推普教中(聲稱)
5)設立校長信箱
6)校風好

wishwong 發表於 14-11-28 22:29
回覆 wishwong 的帖子

No...但都冇關係喇。唔要既位都落大抽獎先有人受惠。就算而家註冊咗,只要大抽獎前 ...
如果你放位,學校應該會call後備生吧,我見人地話教育署有抽定後備生名單比學校的

瑪神都有五十幾年歷史,早幾年睇住地盤起,無耐就搬左入黎,參觀過個校舍,真係幾靚。
其實校長都無講過話轉直資,而且中學部都幾有科技成就,keep住個直屬關係咪幾好,入瑪中機會都大啲。
純粹個人意見,不喜勿插

☆~Chris~☆ 發表於 14-11-28 23:57
如果你放位,學校應該會call後備生吧,我見人地話教育署有抽定後備生名單比學校的 ...
學校可選擇留去大抽獎。好似有call後備的24號公布時已list了後備名單。瑪小沒有。以往有人這個時候收後備call嗎?

chiueva 發表於 14-11-29 08:42
瑪神都有五十幾年歷史,早幾年睇住地盤起,無耐就搬左入黎,參觀過個校舍,真係幾靚。
其實校長都無 ...
同意,如果一心入瑪中,一定讀瑪小最好。

wishwong 發表於 14-11-29 08:51
學校可選擇留去大抽獎。好似有call後備的24號公布時已list了後備名單。瑪小沒有。以往有人這個時候收後備ca ...
唔係等有人唔去註冊先再call咩?

引用:瑪神都有五十幾年歷史,早幾年睇住地盤起,

原帖由 chiueva 於 14-11-29 發表
其實校長都無 ...
同意,有間中學back up 安心好多,另外可能大部分都係瑪小升上去,上次參觀瑪中啲學生個個都乖巧有禮貌,人生由小便有一羣十幾年一起成長的好同學其實好難得。

chiueva 發表於 14-11-29 09:00
唔係等有人唔去註冊先再call咩?
學校有權揀call或者唔call留位去大抽獎。

wishwong 發表於 14-11-29 11:40
學校有權揀call或者唔call留位去大抽獎。
我寧願佢留返做叩門位,在學校立場亦可揀學生

☆~Chris~☆ 發表於 14-11-29 16:08
我寧願佢留返做叩門位,在學校立場亦可揀學生
好似唔可以喎。

wishwong 發表於 14-11-29 18:41
好似唔可以喎。
其實係可以,不過唔係直接咁做。只要學校將學位撥番入大抽獎,然後話要扣番個位做留班就變咗叩門位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

照我所知,上年瑪中有55%學生升讀大學學位課程,成績算中上。瑪小老師有耐性、熱心及教學上準高,我小朋友返學返得好開心,與老師及同學關係亦和諧。另學校鼓勵學生閱讀中、英文書籍,我見我個仔真的很認真去閱讀老師為他們揀選的課外書,當然還有圖書堂,讓他們自由揀選自己喜愛的圖書。

順帶一提,瑪小英文堂還教phonics的,有校本練習簿,非常有系統。

回覆 w_valerie 的帖子

入本地大學资助學位只是25%.

回覆:mall 的帖子

How do u know?

回覆 w_valerie 的帖子

親友剛在這校讀完中學說4班得1班人入倒本地资助大學學位.

回覆:mall 的帖子

但副校同我講有55%喎