用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 不近人情的幼稚園~ 聖羅撤
樓主: jenniferichin
go

不近人情的幼稚園~ 聖羅撤  

raymond338hk 發表於 14-11-27 11:51
在情,我理解及同情家長因事故到門而不得進既難過同無奈。

不過其實在理學校冇錯,規矩已經訂左,大家都要 ...

同意. 我只係路過, 但反過來講到是老C錯, 又有點那個...

小兒都係坐校車, 每逢學校有咩"節目",嗰日我都唔會帶個小朋友坐校車而係同我一齊出發. 咁樣可以"避免"趕唔切之餘, 又可以提早少少出門口食個早餐當親子。

有方法去避免呢D 事情發生只係你唔選擇去避免而已.

算啦, 都K3, 捱埋今年唔洗再讀佢, 亦等其他人睇清間學校!

如果遭遇屬實,只能寄予同情。

但學校要manage 咁多學生和家長,亦要有一套規矩。
飛機起飛亦唔等人,只能嘆唔夠運。

回覆:不近人情的幼稚園~ 聖羅撤

我學得學校做得好好,準時關門逾時不候。 試想想a家長遲1分鐘,b家長遲3分鐘,c家長又遲5分鐘的話,學校点安排呢? 等齊所有家長先? 定係要每位家長比個電話問問佢有冇交通問题先呢? 這樣有人情了吧? 那全部學生再等齊晒遲到的家長才上課,這樣合理嗎? 守規準時是最基本的要求,作為父母理應做個好榜樣吧!

非常同情mama糟遇……小朋友每一個precious moment 身位家長都想分享,珍惜  ……不過教職人員依本紙辨事 他們可能不可以override……

轉校啦......投訴唔會有人理你架......

引用:我學得學校做得好好,準時關門逾時不候。+

原帖由 tekkulas 於 14-11-28 發表
我學得學校做得好好,準時關門逾時不候。 試想想a家長遲1分鐘,b家長遲3分鐘,c家長又遲5分鐘的話,學校点 ...
個point係交通意外 無人預計到ga ma! 吾知你是否在職家長 樓主特登攞左假intended to join the school event  佢攞左假可以做好多其他事情 ……   有特發事情佢都吾想…… d假as well as her kid are precious too her... try to put yourself in her shoes, i do really feel sorry for her happenings lor…

當然學校依本紙辦事亦有其道理 , 等如大陸醫院吾收到錢見你死到吾救人……都係衣本紙辨事姐。每個人把尺吾同,試下企係人地的難處去想想……

回覆:tekkulas 的帖子

回覆:tekkulas 的帖子

我唔同意喎!咪依時開始囉!遲到咪聽少D,睇少D囉!fair enough…

本來有D同情樓主,但諗深一層,我覺得有D奇怪,又話交通意外,為何樓主的女兒坐校車冇遲到,反而樓主有嘅?應該路程—樣架!
明知寫了遲到不可入去,為何仍遲到?明知是咁重要,為何不提早出門?
其實可以與小朋友—起超級早出門囗,—起坐車去學校,如果太早咪同囡囡周圍行囉!
放得遲兩分鐘入去,遲四分鐘個位又會投訴佢冇得入去姐。
就係觀課先要嚴緊,遲到真係好影響架,現在反而令小朋友及大人知道守時的重要。
大人們做個好榜樣吧!
樓主要好慶幸囡囡可讀這間好學校(非學店)

tekkulas 發表於 14-11-28 15:28
我學得學校做得好好,準時關門逾時不候。 試想想a家長遲1分鐘,b家長遲3分鐘,c家長又遲5分鐘的話,學校点 ...
贊同

回覆:BERNICEJUNE 的帖子

咁都好投訴?!儍的嗎?

遲一分鐘都叫遲, 我好認同。 但交通意外算是特別事件吧, 遲少少也應讓家長進內吧! 始終大家都是愛惜緊張孩子才會出現啊。

好同情樓主

睇完都鄧樓主好心痛,一心想小朋友開心去學校觀課,但又遇到「意外」不被理解而不能出席。但係樓主,投訴係咪最好既解決方法?就算俾你成功投訴到,學校向你道歉,但你既小朋友仲依然嚮果度讀緊,會唔會覺得尷尬?情況可能係學校當時真係無法判斷邊啲家長係「有心」同「無心」遲到,為避免遲黎家長影響課堂,所以一刀切咁唔俾遲到家長入去吧。不如直接搵負責老師/主任傾下溝通下,表達返你地既意見,等佢地下次可安排得好啲。

如果係我, 唔會投訴.
因我估教育局都未必受理.
不過你話門口有遲到的家長喊,
如果我都遲到, 我都會好想喊. 因為原先想小朋友開開心心.
睇下佢上課的情況同好朋友仔.
因為未必再有下次. 唯有其他親子活動(旅行/開放日等)補返數啦.

回覆:Cocc 的帖子

個人認為,連d 校工都好惡