用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問可否知道有多少人落選
go

請問可否知道有多少人落選 [複製鏈接]

出年輪到我個仔.
今年見到你地好好咁share 資料, 我想問有無人知, 學校會唔會公佈有幾多人報名?
即係有幾多個25分, 幾多個20分, 幾多個15分.......之類.
定係呢個資料係唔會公開?
   1    0    0    0

引用:出年輪到我個仔.今年見到你地好好咁share+

原帖由 gk678 於 14-11-25 發表
出年輪到我個仔.
今年見到你地好好咁share 資料, 我想問有無人知, 學校會唔會公佈有幾多人報名?
即係有幾多 ...
Not disclose

keemic77 發表於 14-11-25 16:59
Not disclose
即係連往積都無得參考

醒目開學勳章

唔知,但趙先生曾經响講座講過,一間全港性名校會收到大約300份表,地區名校大約200-250份
當然呢d數字年年唔一樣,但有個概念都好
而如果你想知必收生幾多,計分位有幾多,你大可以上心儀學校網站睇睇,睇下有無公報,不過要快,遲d無得睇!

從統計學角度看,其實自行每年既申請無咩野規律性同可比較性,因為部分係世襲生,自行計分方面又係每個申請人唔同,每年既申請人數無咩大關係,今年20分入到唔代表下年一樣20分入到,無太大參考價值,所以知左都冇用。

有部份學校, 公佈時會有埋個"學校校編號", 好似呢間咁, 就可以估下太約幾多人申請. 呢間至少200啦
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題