用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 左撇子小朋友
樓主: hell_hell_
go

左撇子小朋友

回覆 MrBeast 的帖子

Thanks so much

我囡係 左撇子小朋友,學習上完全沒問題的, 記中文字都好好, 大可放心..

筆順跟右手一樣寫法, 寫多了一定沒問題

我見好多左手小朋友大左中英都仍肉酸, 不知是不是細時老師教不了左手筆順, 下下自已仿寫的原因, 不過計數就好似冇分別, 有的左手仲smart D..

回覆:左撇子小朋友

最緊要不需要強迫小朋友用右手做其他野。亞囡都是左撇子,細個時有兒科醫生教路。由於左撇子係用右腦思想多(慣性),如在學習階段要小朋友用不習慣的手學習,她接收的學習訊息會先經左腦接收再過右腦,會型成有小許混亂。

現在網上有很多左撇子筆順的網站,可以download來讓小朋友學習。

引用:最緊要不需要強迫小朋友用右手做其他野。亞

原帖由 simonkawah 於 14-11-29 發表
最緊要不需要強迫小朋友用右手做其他野。亞囡都是左撇子,細個時有兒科醫生教路。由於左撇子係用右腦思想多 ...
原來有咁嘅software thanks so much!

上網都搵到啲相關文章,樓主可以睇睇

【左撇子小孩VS右撇子爸媽,該怎麼教呢?】兒童發展專家王宏哲
http://www.babyhome.com.tw/calendar/0,o1de,mid1335576,cid118581143.htm

引用:上網都搵到啲相關文章,樓主可以睇睇【左撇

原帖由 wister 於 14-11-29 發表
上網都搵到啲相關文章,樓主可以睇睇

【左撇子小孩VS右撇子爸媽,該怎麼教呢?】兒童發展專家王宏哲
Many many thanks

引用:Quote:原帖由+simonkawah+於+14-11-29+發表

原帖由 hell_hell_ 於 14-11-29 發表
原來有咁嘅software thanks so much!
我囡囡左右手都用,記中文字一樣好似你女情況,我用matching game方法令佢易D記中文字,又會在生活上著手,如餐牌,街名等,令她產生興趣,會易記好多。

mandycmt7 發表於 14-12-2 00:00
我囡囡左右手都用,記中文字一樣好似你女情況,我用matching game方法令佢易D記中文字,又會在生活上著手, ...
Thanks so much可唔可以講多小小matching game 玩法, 謝謝

引用:Quote:mandycmt7+發表於+14-12-2+00:00+我

原帖由 hell_hell_ 於 14-12-02 發表
Thanks so much可唔可以講多小小matching game 玩法, 謝謝
只系用D單字卡反轉,輪流揭開,配對成功就揪起,贏得最多果個咪獎下粒糖,小朋友玩得好開心。可以訓練記性又可認字。開頭玩,唔好放太多,否則太難又失興趣。

mandycmt7 發表於 14-12-2 09:29
只系用D單字卡反轉,輪流揭開,配對成功就揪起,贏得最多果個咪獎下粒糖,小朋友玩得好開心。可以訓練記性 ...
Many many thanks

回覆:hell_hell_ 的帖子

我小朋友自1歲巳察覺她用左手自學跟住英文字母寫字,我們從沒有刻意教她或迫她寫字(因父母用右手亦不知怎幫她),我們沒有阻止她,只是順其自然,希望她不要對寫字厭惡,她在幼稚園時寫字已很整齊漂亮,寫字速度亦很快,小學亦曾得書法比賽獎及代表學校參加書法比賽,老師曾讚她寫字很快及漂亮,還快過用右手同學,她記性很好,讀傳統小學,黙書多數100分,黙書前一天她只看一遍便很快記得字型及筆劃,不用擔心勞氣,測驗考試都用很少時間就溫完,但因左手寫完一個字再寫下一個字,手肘會遮蓋之前寫過的字,所以容易寫漏字自己都不察覺到。