用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗天水圍中學會點揀
樓主: janice917
go

元朗天水圍中學會點揀

回覆 2Happy 的帖子

羅桂祥和伊中好過十八鄉, 十八鄉本人覺得一般啦!

引用:回覆+hellomamiii+的帖子 我囡最後選趙中,

原帖由 janice917 於 15-07-08 發表
回覆 hellomamiii 的帖子

我囡最後選趙中, 第一志願入左啦!佢怕信義好谷好辛苦, 自行時女好有信心話應該 ...
嘩好犀利,恭喜你呢,我囡考咗第1次呈分,但衰咗中文,好傷心

還有第二第三次, 加油!其實最尾不用呈分都好重要, 因叩門會睇埋, 我囡最後個次係最好囉....

回覆:元朗天水圍中學會點揀

信義真心唔難入,我女學校都入十幾個,只要係band one成績,就好大機會。 但我唔想太谷。 在趙聿修及白約翰兩選一,阿女喜歡白記,自行IN,佢都好有信心入。

引用:回覆+2Happy+的帖子 羅桂祥和伊中好過十八

回覆 2Happy 的帖子

羅桂祥和伊中好過十八鄉, 十八鄉本人覺得一般啦!
又唔覺好幾多,見dse成績結果差不多。羅桂祥感進取,受天水圍家長歡迎。伊中舊年開始同伊小接龍影響來年DSE成績有排追。十八務實唔浮誇默默做。

引用:回覆+hellomamiii+的帖子 還有第二第三次,

還有第二第三次, 加油!其實最尾不用呈分都好重要, 因叩門會睇埋, 我囡最後個次 ...
望係咁望,盡咗力考得唔好都冇法子,尤其中文靠老師教導,冇練習操,我又冇去補習,只係努力溫書,可能方法不對,不知邊間補習好

引用:Quote:原帖由+janice917+於+15-07-08+發表

原帖由 hellomamiii 於 15-07-08 發表
望係咁望,盡咗力考得唔好都冇法子,尤其中文靠老師教導,冇練習操,我又冇去補習,只係努力溫書,可能方法 ...
中文真的要多看多做,其實語言都係咁學習。 而家考中文課外比課內多。 我俾好多excise個女做,做左對,再解釋。 作文就要多看書。 我好彩,私補哥哥讀新聞,中文底子好。 但都補左年多,才見中文進步。

可以作文後給老師改,我都係咁,學校都操好多卷!

回覆 looking 的帖子

同意,但成績仍需努力!

引用:Quote:原帖由+hellomamiii+於+15-07-08+發

原帖由 blee427 於 15-07-08 發表
中文真的要多看多做,其實語言都係咁學習。 而家考中文課外比課內多。 我俾好多excise個女做,做左對,再解 ...
謝謝你! 我囡衰咗段落大意果類用腦題,老師叫我多買hkat習作操咋

引用:回覆+hellomamiii+的帖子 可以作文後給老

可以作文後給老師改,我都係咁,學校都操好多卷!
謝謝你,我都要去書局買習作暑假操了,請問有冇咩出版社推介呢,謝謝你

回覆:元朗天水圍中學會點揀

趙中其實好唔好? 以前講親都鄉中趙中。近年趙中少咗家長揀!

引用:Quote:原帖由+janice917+於+15-07-08+發表

原帖由 hellomamiii 於 15-07-08 發表
謝謝你,我都要去書局買習作暑假操了,請問有冇咩出版社推介呢,謝謝你

...
longman及長河,我覺得比較好

引用:Quote:原帖由+hellomamiii+於+15-07-08+發

謝謝你

回覆 blee427 的帖子

你本身元朗區住?我天水圍要坐輕鐵囉……

回覆 小藍莓 的帖子

我去聽講座,真係睇到有好多活動,學生讀得開心,校長話入得黎讀都係band 1生,成績反而唔擔心,希望除了成績好,都要其他方面好,我女接受唔到一味谷讀書,所以放棄唔駛坐車的信義,去選趙中同級數中學,女寧願辛苦迫輕鐵,佢有35個一齊入信義,但佢一些都唔介意得一個陪佢入趙中囉,至終讀書係佢,我俾佢選擇,唔想日後讀得唔好怨我!

引用:回覆+小藍莓+的帖子 我去聽講座,真係睇到

回覆 小藍莓 的帖子

我去聽講座,真係睇到有好多活動,學生讀得開心,校長話入得黎讀都係band 1生,成績反 ...
讚成,揀學校最緊要睇小朋友。唔係大人的意願

引用:回覆+小藍莓+的帖子 我去聽講座,真係睇到

回覆 小藍莓 的帖子

我去聽講座,真係睇到有好多活動,學生讀得開心,校長話入得黎讀都係band 1生,成績反 ...
我自己細個都係讀第二區嘅官立中學,真係好多嘢玩好開心又輕鬆。janice我未去過信義,乜好齋讀書的嗎?好悶冇活動嗎?我自己心水係佢,因為近,但若果太沉悶就慘了,不過我囡可能跌出band1唔定,到時就唔到我揀,因佢衰咗中文,嗚嗚

請問操唔操閱讀理解呢?真心覺得中文好難學好,我囡也是中文差到剛合格,卷又冇派回來,唔知衰乜

回覆:janice917 的帖子

我住天水圍,要坐輕鐵,所以選校時,老師有提交通,建議趙中,但小主人愛白記,所以自行一白記,二趙中。 甲一是趙中,甲二白記。 乙一放白記。 兩間我都OK。