用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 做超大B的offer
樓主: littlebeany
go

做超大B的offer [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+littlebeany+於+14-11-25+發

原帖由 Bigtaoc123 於 14-11-29 發表
朋友個超大B (11/08) 一間直私offers都無。佢就諗住讀多年k1去考直私, 諗住叻過其他人, 學校鍾意大b, 但依 ...
倒轉想想,做大b都表現不理想,好彩真係做大b,如果唔係,做細b上小一仲辛苦

MrBeast    發表於 14-11-30 05:19
:wave:

引用:Quote:原帖由+Bigtaoc123+於+14-11-29+發表

原帖由 happyapple 於 14-11-29 發表
倒轉想想,做大b都表現不理想,好彩真係做大b,如果唔係,做細b上小一仲辛苦

...
不過interview 依d野好難講。盡力而為啦 ! 最緊要小朋友開心快樂健康成長。

引用:Quote:原帖由+littlebeany+於+14-11-25+發

原帖由 Bigtaoc123 於 14-11-29 發表
朋友個超大B (11/08) 一間直私offers都無。佢就諗住讀多年k1去考直私, 諗住叻過其他人, 學校鍾意大b, 但依 ...
你係指讀多年K1定P1?

theodorechung 發表於 14-11-29 10:20
...最清楚自己子女是你們自己呀,早讀遲讀也不是太大問題,你們有沒留意專家分析,六歲前是小朋友吸收知識的最重要階段,只要好好把握這間時段,盡量讓小朋友預早知道未來挑戰,細b也可以超叻仔,超叻女呀!
今天的我一定能打到舊年的我,所有我遇過的專家和專業人士都是建議做大B,一些概念小孩未發展到點教都無用,當然叻仔叻女又另計。

回覆:做超大B的offer

我細囡11月B,repeat 咗k1。之前是全班最矮小、最無聲的一個。之後,最起碼跟到上課全部內容,在校吸收得好好,回家只複習一下就Ok. 將來上小一容易函接,選擇亦多d。

大女10/08,佢仲係比較慢熱既,當初考K1全軍覆沒,只有一間有offer, 跟住响K1再考了4間龍幼,面試時答得好好,跟本唔需要訓練因基本上已識晒,佢肯講就得,結果只有SPK無收,其它都有offer。於是比左佢做超大。可能我比較懶,我無同佢溫課堂既書,只教佢額外的學術野。响K1攞左品學兼優奬,聖誕聯歡會仲做埋小主持,雖然得幾句說話,但我係完全無唸過佢可以由怕事內向變為竟然可以上台講野。呢排考了4間直私,SPCC, DGJS, KY, SH, 其實只係比佢試下因本身直上果間都好滿意,神校當然無行,KY有offer, SH等消息,過程之中我覺得佢心理質素好好,完全唔驚面試,好明白面試時要點樣表現。我覺得升小一我會比較輕鬆,因宜家d課程越黎越超越佢地本身既年齡明白既野,所以無後悔比佢做超大。

真心想問,考到名校多offer就成功?做細囡冇offer就失敗?做超大囡有offer,就成功?

sorry, 我無意冒犯,我其實自己都傾向咁諗,因身處香港嘛。只是都想討論討論,謝謝。

無話成唔成功,只係如你想小朋友考入一些心儀的學校,而佢性格等學習模式做大仔大女較適合佢。咁就做大的。其實我識冇些細仔細女,佢都可以考入名校。

有些選做大女,目的不是考入私直小,只是無論佢到津小等學校,對佢學習好些。每人看法唔同。如果真的覺得考不入私立直資就無用,這想法真的不合理。

我10月女女,人都算醒目同agreesive, 當然呢個香港大把人叻過佢,我會今年照考直資,唔成功唯有抽獎,如果不幸抽得唔好,下年再考過直資,唔知work 唔work 呢

朋友個大B都有幾個offer!

引用:Quote:原帖由+Bigtaoc123+於+14-11-29+發表

原帖由 evacalbee 於 14-11-30 發表
上文 : 讀多年k1 去考直私。

原帖由 evacalbee 於 14-11-30 發表
有d朋友仔女係超細b, 但照讀k1. 上年大抽獎讀抽到個間小學 P1. 今年再考直私。有幾個offers.

其實換個角度,是否學校(和家長)有點在拔苗助長?為什麼大B才能完全跟上課程,細B比較辛苦?若K1起點真的是適合3歲的課程,那大B小B問題不會那麼大吧。現在像是惡性循環,學校多收了大B, 課程越改越深,這樣又突顯當大B的好處,家長更想小朋友當大B。而小一面試又對應地加深,唉…… 不如全部小朋友4歲才入K1罷了。

我估學校加深課程並不是因為收多了大B吧!跟本隨住幼稚園為咗滿足一班家長,唔想被標籤happy school, 就不斷咁教深d,而去考私校直資嘅題目又因而越考越深
到小一時又因為收到班學生多數已經晌幼稚園學咗小一嘢,所以又教快半年至一年!
最後本來大細b已經有嘅差別就更加被拓濶

MrBeast    發表於 14-12-1 08:35

回覆 sweethearts 的帖子

你說得很好!

唔好意思想問個較蠢問題,成日見到大家想考到邊d直資,請問係咪大家都較望考到直資多過大抽獎抽得好?因講緊六年學費都唔平呀

引用:Quote:原帖由+evacalbee+於+14-11-30+發表

原帖由 Bigtaoc123 於 14-11-30 發表
有d朋友仔女係超細b, 但照讀k1. 上年大抽獎讀抽到個間小學 P1. 今年再考直私。有幾個offers.

...
想問,考時學校唔會問點解repeat小一咩?

jutma 發表於 14-11-25 14:00
其實小朋友in小一已經5歲, 大細B仍然有那麼大的分別嗎?我兒子八月, 今年k2, 暫時覺得跟其他一、二月同學沒 ...
我小朋友當年in小一只有4歲幾, 但其他人已經5歲幾了, 差咗大半年, 我囡囡仲要係淡淡定型, 小手肌發育良好, 樣靚有禮貌果種, 讀幼稚園時都攞好多校內奬, 但問題係, 自信係差啲, in時真係蝕啲。當年考4間, 只有1個offer。

不過, 又係果句官腔, 個個小朋友唔同的, 我細囡2月大B, 係就係醒啲, 但見到我就仲好似BB咁。

雖然話細B通常到小一至小二和大B的差異會收窄,但小一前的生活經驗對性格的形成亦會有某程度的影響。
‹ 上一主題|下一主題