用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 做超大B的offer
go

做超大B的offer

各位做超大B的offer如何?

回覆:做超大B的offer

我都好想知。 我小朋友都係細b, 過幾年就考小一, 煩緊轉唔轉做超大b 好

我也是,其實值得嗎?

希望超大B們能分享—下,thank you

回覆:littlebeany 的帖子

12-2008!wkf and Pui kui offer!

回覆 littlebeany 的帖子

我有2個朋友係做了超大B, 結果考私校和直資全食左白果, 不過我覺得佢地問題是報得很少私校/直資, 小朋友的面試PRACTICE少左, 所以難去發揮, 不是他們的小朋友不叻, 而是每間學校太多人去考, 所以表現不夠OUTSTANDING就好難會收.
我亦有另一個朋友的小朋友是11月細B, 佢都考到3個OFFER+有DGS的2ND IN(等結果中), 所以不要話細B唔可以考得好. 面試其實好講運氣, 大細B係一樣有機會的.

回覆 littlelittlebe 的帖子

我轉左做大仔..我2010年12月頭仔..學術+認知老師話完全OK..老積仔..讀緊K2..
自知原讀幼稚園肯定不比我重讀..我走去另一心儀幼稚園..求晒情..
比我即轉校重讀K1..課程深過我原本K2校..希望轉左大仔去輕鬆D應付小學生涯..

回覆:GLAU530 的帖子

thanks 分享,恭喜呀

引用:回覆+littlebeany+的帖子 我有2個朋友係做

原帖由 littlejimjim 於 14-11-25 發表
回覆 littlebeany 的帖子

我有2個朋友係做了超大B, 結果考私校和直資全食左白果, 不過我覺得佢地問題是報 ...

回覆:littlebeany 的帖子

我個11月超大B有5個offer,我慶幸比佢做大B。

回覆:李家四少奶 的帖子

我見衣家讀小學好辛苦,課程又深好多, 出名的全部教深半年一年。 細仔讀好吃力

little_yolky  咁又係, 雖然我隻11月底B唔吃力   發表於 14-12-3 10:36
MrBeast    發表於 14-11-25 12:54

引用:我個11月超大B有5個offer,我慶幸比佢做大B

原帖由 huicheukbb 於 14-11-25 發表
恭喜呀,好叻呀
能否分享哪5間?

引用:我個11月超大B有5個offer,我慶幸比佢做大B

原帖由 huicheukbb 於 14-11-25 發表
五個 offer 好叻!恭喜晒!

不過, 我小朋友都是做了超大B, 好彩佢都有4個OFFER+2ND IN DBS(雖然不會有期望會入到, 但已很感恩和滿足).

我覺得做大B的目標不是令佢地考到好學校, 而是幫到小朋友建立更強的自信去表逹. 記起我亞囝PN時, 係唔出聲, 之後佢考到心儀的KG REPEAT PN, 當然都好驚揀錯, 但當佢REPEAT PN果年, 佢由一個唔出聲的小朋友, 變左好有自信咁講和PRESENT, 所以我覺得俾佢做超大仔係好值得的. 到今年K3, 佢雖然考不到我心儀的直資, 但我已很開心!

分三類型.

A. 如果是叻仔, 做細B都係叻仔, 做大B就更叻仔(不過上堂會悶).
B. 如果是普通, 做細B成績會中下, 做大B成績會中上.
C. 如果資質差, 做細B死梗, 做大B會好D.

個人意見, 不喜任插.

little_yolky  如果9月我唔會俾佢做超大B   發表於 14-12-3 10:38
MrBeast  Agree  發表於 14-11-25 12:53
yokeeland  小朋友九月中,唔係極小但又唔大   發表於 14-11-25 11:31

引用:分三類型.A.+如果是叻仔,+做細B都係叻仔,+

原帖由 AGJ 於 14-11-25 發表
分三類型.

A. 如果是叻仔, 做細B都係叻仔, 做大B就更叻仔(不過上堂會悶).
好同意!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

分三類型.

謝謝你意見

08/12 做大B 只得一間直資offer, 可能我不是考很多學校,其實真係好睇小朋友本身性格

分三類型.

讃同