用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14網统一排位
樓主: boomma
go

14網统一排位 [複製鏈接]

引用:我是15分自行入到的,我的朋友就是甲一乙一

原帖由 bettywtleung 於 14-11-26 發表
我是15分自行入到的,我的朋友就是甲一乙一選滬江,乙二選炮米,最後派咗去雲景道北官,去炮米叩門連interv ...
意思係今年連炮米都要放甲一乙一先有機會

引用:我仔在衛理堂幼稚園讀,本身我好鐘意佢地教

原帖由 sumchanma 於 14-11-26 發表
我仔在衛理堂幼稚園讀,本身我好鐘意佢地教學理念,所以一直心儀衛小。知道下午校機會大些,所以在自行都㨂 ...
多謝你既資料,我會上網搵定多d資料做定功課,希望出年可以幫阿仔搵到一間適合佢既學校啦!

越睇得多對大抽獎既情況就越驚,而家簡直唔知點排好,如果保守啲,乙一放太古丶乙二放北官(英皇道),咁機會大唔大?

回覆:boomma 的帖子

睇下你有🈚️back up, 🈶的話可以搏甲一乙一都填滬江,無的話可能要保守點乙一揀砲米了,我本身揀砲米因為近屋企和之前問過幾個讀砲米的小朋友P1 X1, P3 x 1,P 6 X1,佢地都話在砲米讀書好開心,每日功課通常唔會多過5樣(對我來說這很重要),我個女係一個唔谷得的小朋友,本身蘇浙收了我個女,我考慮過都係揀砲米,蘇浙太谷了,不適合我女兒。所以都睇下你個小朋友係邊類型。

bettywtleung

醒目開學勳章

回覆:14網统一排位

咁如果有一間二線私小back up, 如果我排甲一北循,甲二丹循,乙一北循,乙二太古,安全嗎?

jelly-pudding 發表於 14-11-26 20:21
咁如果有一間二線私小back up, 如果我排甲一北循,甲二丹循,乙一北循,乙二太古,安全嗎?

...我認為安全。不過,亦要有心理準備屆時最有機會發生的情況是私小back up與太古之間作決定。

醒目開學勳章

回覆:pkwong2 的帖子

You read my mind! I think I must struggle between these two.

jelly-pudding 發表於 14-11-27 13:17
You read my mind! I think I must struggle between these two.
希望您成功!!!!!

回覆:jelly-pudding 的帖子

本人覺得甲二丹循無必要!太古放乙二已無機會!事關今年很多東九龍跨入14網!

醒目開學勳章

回覆:bonnycai 的帖子

但有50%學額一定係俾本區學生抽嘛。

醒目開學勳章

引用:但有50%學額一定係俾本區學生抽嘛。 +

原帖由 jelly-pudding 於 14-11-27 發表
但有50%學額一定係俾本區學生抽嘛。
I mean 太古小學

上年鄰居及其朋友排乙一嘉諾撒乙二太古,佢入咗太古,但朋友派了啟基,叩門叩到傻。今年估計情況更嚴峻,所以要有心理準備,不過有私小backup就ok的。

請問私小你地14區報了那幾間?

mavismama0520 發表於 15-1-27 11:45
請問私小你地14區報了那幾間?
第一, 私小唔分地區架喎
第二, 14區內好似得蘇浙係私小
第三, 你係咪想問14區媽媽幫小朋友報考左邊幾間私小?

回覆 gk678 的帖子

第三, 你係咪想問14區媽媽幫小朋友報考左邊幾間私小?

係呀, haha....sorry
我問得唔夠詳細

炮米升中派位好不好?課程深嗎?

‹ 上一主題|下一主題