用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘官立小學 九龍塘官立小學有冇15分自行入到呢?
樓主: ckhmama
go

九龍塘官立小學有冇15分自行入到呢?

回覆:hayliemama 的帖子

恭喜!

即今年無乜20分報自行?

恭喜哂,你真係好好彩,仲以為冇人15分入到添,你幾時比表架?好早?

回覆 hayliemama 的帖子

恭喜你,請問15分計唔計適齡的5分呢?

醒目開學勳章

15 marks can get in? super lucky

哥哥是畢業生有10分,適齡兒童有5分,共15分

你唔係15分,其實係20分

回覆:ABB 的帖子

四.        父/母或兄/姊為該小學的畢業生(10分)

八.適齡的兒童﹙即翌年九月開課時年滿5歲8個月至7歲﹚ (10分)

註: 申請兒童只能在第(一)至第(五)項中選一項填報;而在第(六)至第(七)項中,亦只能申報其中一項。所有申報的關係必須證明屬實,才可以獲得有關分數。

http://www.chsc.hk/psp2014/m/chi/primary-one-admission-system.php

回覆:ABB 的帖子

恭喜晒

tiffany

所以同同學仔D媽咪傾開..都覺得好奇怪, 15分都入到, 真係好屝利, 但真心想知道, 有冇人真係15分可以入到呢?

回覆:九龍塘官立小學有冇15分自行入到呢

有父母,兄弟姊妹的是10,加適齡的10共20分!
幸運地我囡囡也是20分,以前九官收完必收生已沒太多位了,所以15分幾乎是沒可能,因waiting list大部份是20分的。

www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

醒目開學勳章

唔怪知我成日聽d人15分入到,但waiting 嘅人都係20分,原來計錯数。
我地20分入左。

回覆 wincat 的帖子

今年有人20分都要waiting 嗎? 上年好似多D20分wait..但今年見幾個都話15分wait...我小朋友學校都有同學仔15分waiting...

一直以為適齡係5分咋,誤導了大家,SORRY!
因為哥哥已畢業了幾年,一路覺得這間學校不錯,老師亦好NICE,所以今次妹妹再選,不知現在九龍塘官立小學怎樣呢?

小兒剛畢業,這裡讀書的幾年確實帶比佢開心快樂的童年,壓力不太大,功課適中幾乎可在校內完成,老師關愛學生,但總有一兩老較麻煩相信很多學校都有。不可不提的是剛退休的校長,可以同學打成一片,能和同學一起打藍球相信沒幾個 ,我仔還掛念以前的老師呢!
  現在換了校長,聽聞比較嚴,但相信不會太大分別吧!

www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

我都好想我仔入到要等大抽!唉

祝你成功

請問呢間學校如何?催谷嗎?

hayliemama 發表於 14-11-26 10:17
哥哥是畢業生有10分,適齡兒童有5分,共15分
我是舊生,見幾年都話20分要抽,於是無選此校,因為我是34區,於是選了同區宗教小學,早知填九官,唔洗再等大抽獎

相比同地點的會讀得輕鬆,愉快學習,而升中派位理想

回覆:Diane俊俊媽 的帖子

15分waiting 其實有冇機會?