用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 北角明慧出信未呀?
樓主: pekklecc
go

北角明慧出信未呀? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+socute+於+14-12-02+發表我暫

原帖由 Julybabe 於 14-12-02 發表
yes ah.. as parents we wish to find the most suitable school for our lil ones…but im not sure, RHS  ...
我就咁睇,我的年代救恩都是差差地的學校,現在咪又是中西區熱門。除了在ek抓文外,我主要是看interview時的感覺同屋苑相關學校的小朋友。同埋我嗰前幼稚園老師阿媽都好有say,佢直情叫我不好去in明慧,我無理佢,in完後又叫我有offer都不好留位。如果無其他offer我都不會理她,照留位。這些是她的感覺和偏見。雖然好多人説明慧商業化,但是家長interview後不覺或者不介意幼兒教育有商業成份的,都無需要理會根據自己準則去選

引用:Quote:原帖由+Julybabe+於+14-12-02+發表ye

原帖由 socute 於 14-12-03 發表
我就咁睇,我的年代救恩都是差差地的學校,現在咪又是中西區熱門。除了在ek抓文外,我主要是看interview時 ...
true.... however though, my parents whom ve been working in the teaching industry - primary, secondary and tertiary ~ except kindies… for whole of their lives.. highly recommend this school to me... if not becus if their influence, i would hv go for kln tong / ESF ones… anyways, its just my own encounterings..

引用:Quote:原帖由+socute+於+14-12-03+發表我就

原帖由 Julybabe 於 14-12-03 發表
true.... however though, my parents whom ve been working in the teaching industry - primary, seconda ...
可以share 下點解明慧咁好嗎?我囝明慧玫瑰崗都有offer,未決定到揀邊間, thx!

引用:其實每位家長都希望選擇最合適嘅學校俾自己

原帖由 shersiu 於 14-12-03 發表
其實每位家長都希望選擇最合適嘅學校俾自己小朋友入讀!唔揀明慧唔代表佢有問題,只係有更啱心水嘅學校收咗 ...
true ah

引用:Quote:原帖由+Julybabe+於+14-12-03+發表tr

原帖由 qqmiki 於 14-12-03 發表
可以share 下點解明慧咁好嗎?我囝明慧玫瑰崗都有offer,未決定到揀邊間, thx!

...
Same as you

引用:Quote:原帖由+Julybabe+於+14-12-03+發表tr

原帖由 qqmiki 於 14-12-03 發表

...
各有各好…… 我老爸老媽曾是hk大中小學老師……不過他們未曾擔當過幼稚園老師……我也有問点解佢地覺得好……他們說他們有很多同事仔女都讀這間而且幾okay

回覆:北角明慧出信未呀? ...

留左位⋯學費$3600 雜費二千幾(6個月)
校服就無問⋯我又唔記得問幾時交雜費,有無人問左呀?

PN的話,我最看重 --- 近!一個兩歲小朋友搭校車我真心覺得不太好。課程wise我覺得無所謂,最緊要小朋友開心,enjoy learning with other kids。大女以前在蘇浙讀PN,校園看似很大,但給PN玩樂的地方也只是課室和小樂園而已。我也留了明慧pm位,希望轉到am。反而現在我最想讀靈糧PN(姐姐可以陪),一星期3日,輕輕鬆鬆,又可以直上K1,希望考到啦。

stepyau 發表於 14-12-4 11:40
PN的話,我最看重 --- 近!一個兩歲小朋友搭校車我真心覺得不太好。課程wise我覺得無所謂,最緊要小朋友開 ...

靈糧有PN?

回覆:goldnine 的帖子

靈糧有pn, 一星期3日,家長陪同。我想報時佢已經full 咗,報名第一日下午已經唔俾download form

引用:靈糧有pn,+一星期3日,家長陪同。我想報時

原帖由 Taka12 於 14-12-04 發表
靈糧有pn, 一星期3日,家長陪同。我想報時佢已經full 咗,報名第一日下午已經唔俾download form

...
我朋友有上話麻麻地

回覆:北角明慧出信未呀?

請問大家會吾會讀?定考慮緊其他offer?

回覆:北角明慧出信未呀?

請問大家有冇興趣開个whatsapp交流吓?'

‹ 上一主題|下一主題